Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Venezuela: Tvrdý pád na socialistická ústa

18. 5. 2016
 11 388
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Já myslím, že účastník venezuelského průběžného penzijního systému zůstává klidný a dále může plánovat poklidný podzim života s lyžováním v Aspenu a koupáním na Maledivách :-)

------------
Ano, se socialisty a etatisty se nestačí shodnout na tom, že se neshodneme.
Dokonce ani nestačí jejich myšlenky aktivně vyvracet. Už proto, že jedinec má právo bránit své svobody a majetek. A je to on (a ne ten, kdo na něj útočí), kdo má právo vybrat si prostředky té obrany.

Na konkrétním příkladu Venezuely je vidět, že jsou možné jen 2 cesty:

1) Zjednat si ochránce před socialisty, jako to udělali v jiném jihoamerickém státě. Srovnejme si kvalitu života v dnešní Venezuele (Bolívii, Nicaragui) se zemí, kde se ti nejvíce okrádaní (vlastníci firem a farem) obrátili na pana Pinocheta a ten ty (byť demokraticky zvolené - je to irelevantní) lupiče zlikvidoval. Naložil s nimi tak, jak se s organizovaným zločinem má jednat.
Podle mne ale je v Evropě něco podobného nepředstavitelné. Alespoň zatím - teoreticky se však může stát, že tlak etatistů a socialistů časem přeci jen vyvolá radikalizaci na opačném konci spektra a pak nějaká AfD2 získá podporu i u části ozbrojených složek a provede "konzervativní puč". Ale podle mne to není ideální cesta. Takový režim časem nutně degeneruje, nepřináší stabilní řešení. Může se to však ukázat menším zlem, alespoň z něčího pohledu. Zejména z perspektivy lidi, kteří nemají čas/trpělivost. A z pohledu lidí s neskrytelnou formou majetku (nemovitosti, fabriky). Takoví asi nebudou pro variantu 2:

2) Druhou možností je směřování do Venezuely považovat za dané. Rezignovat na bránění vývoji v tomto směru. Klidně ho i urychlovat. Samozřejmě zároveň šířit myšlenky svobody a na příkladech, které nám socialisti sami servírují, ukazovat nefunkčnost socialismu. A soukromě se na něj připravit (od zásob konzerv, střeliva, bitcoinů a zlata až po dočasnou emigraci). A po totálním kolapsu socialismu pobaveně sledovat, jak ten samý lid, který pro socialismus hlasoval, nyní v deziluzi věší proponenty režimu na kandelábry.

Nahlásit
-
33
+

Nejméně oblíbený příspěvek

S deflací nemáte žádné problémy a když začne klesat cena peněz do záporu, tak vykřikujete o posledních křečích :-) Nikdo banky nenutí, aby půjčovaly za záporný úrok. Pokud se ale zavázali bezvýjimečně k respektování oficiálně vyhlašované úrokové míry, pak nemohou z existujících smluv vycouvat.

U spotřebitelských úvěrů ještě nějakou dobu potrvá, než úrokové sazby klesnou natolik, že to vymaže i rizikovou marži.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-7
+

Diskuze

Tak když to kapitalisti s tím ožebračováním zaměstnanců plošně přeženou, pak se nemůžou divit, že si pak ti zaměstnanci odhlasují, že je znárodní. To je pravé kouzlo demokracie, že skončí v okamžiku, kdy budou životní podmínky v ní dosažené považovány za nesnesitelné a dále neudržitelné. Pak se ledé vykašlou na nějakou listinu základních práv a svobod, na nedotknutelnost soukromého vlastnictví a jiné výdobytky civilizace. Ono jim totiž už ani nic jiného, než do toho hrábnout, nezbude.

Demokracie ale může také sloužit tomu, že nedopustí, aby ta zoufalá a jinými než často brutálními prostředky neřešitelná situace nastala. Je to o zachování smíru mezi všemi vrstvami společnosti. Jakmile jedna vrstva vyhraje nad ostatními na celé čáře, obvykle to bude vítězství Pyrrhy, které nebude mít dlouhého trvání, neboť s vítězi bude nepěkně po bolševicku "zatočeno", načež ta nová vítězná vrstva bude následně odsouzena k dlouholetému živoření v socialistické totalitě. Jednoduše je třeba, aby nikdo nikdy nevyhrál na celé čáře a to může zajistit je vyvážená koexistence kapitalismu a sociálního státu. Totální vítězství čirého socialismu nebo čirého kapitalismu je vždy průšvih.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vy vůbec netušíte, vo co go. :-) Jste směšný, a myslíte si, že zesměšňujete někoho jiného. Vy jste exemplář, který se vidí jen velmi vzácně i zde na finmagu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vím, pro člověka, který zásadně nad věcmi nepřemýšlí a při tvoření závěrů používá jen dříve adoptovaná dogmata a "znalosti", je uvedená myšlenka zcela za obzorem jejich schopností chápat.

Ve skutečnosti je to zcela prosté. Pokud bude deflace -10% p.a., tak Vám všichni utrhnou ruce, pokud si od nich půjčíte za -7% p.a. Reálna hodnota jimi držených peněz bude po roce o 3% vyšší, než byla před rokem.

Dovzdělejte se. Zjistěte si jaký je rozdíl mezi nominální a reálnou úrokovou mírou a pak teprve plácejte o vábničkách socialistů. :-)

O tom, jak funguje inflace a znehodnocování úspor, jsou všichni "detailně" informovaní. Jakmile by si ale měli představit opačný pohyb cen, jsou všichni paralyzovaní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo. To pak nastane to komunisty/socialisty vytoužené období nekonečného blahobytu na věčné časy bez nutnosti pracovat a prodávat produkty vlastní práce na svobodném trhu... :-P

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Člověče, dokážete vy vůbec pochopit nebo vysvětlit, jak je možné, že cena úvěru (úrok) v reálné ekonomice může nabýt záporných hodnot? Vy byste někomu půjčil peníze s rizikem, že vám je nevrátí, a ještě mu byl ochoten pravidelně vyplácet z částky, kterou vám dluží, úrok?
To je snad nějaká nová předvolební vábnička socialistů a komunistů pro úplné pitomce? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Přesně tak. To se samozřejmě netýká jen Venezuely. Ty tři body jsou univerzální vysvětlením proč nefunguje marxismus, nacismus, etatismu a jakýkoliv jiný socialismus včetně zdejšího bizarního fuldismu. Další diskuse jsou v podstatě zbytečné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Jsem prostý člověk a asi proto mám rád věci prosté, ale i stručné a jasné, takže co Venezuelská tragédie potvrdila:
1. Existují ekonomické zákonitosti, které nelze dlouhodobě beztrestně porušovat
2. Socialismus nemůže fungovat, poněvadž v něm nelze provádět ekonomickou kalkulaci.
3. Vzácnost ekonomických statků nelze popřít nebo dokonce zrušit politických aktem.

Lze jistě zkoumat podhoubí, okolnosti této katastrofy, mentalitu obyvatel, osobnosti, historii, ale na podstatě to nic nezmění.

Nahlásit

-
19
+

Ano. Přesně tak vypadá jedno z reálných řešení "řeckého dluhového problému", tedy že banksteři zaplatí škody, které tam způsobili. Jen je velká škoda, že na danou úrokovou sazbu nejsou navázány i úroky z řeckých státních dluhopisů. Držitelé dluhopisů s fixním kupónem tak mohou zůstat v klidu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Musím se přiznat, že o Venezuele a o tom, co tam vyvádí nějaký Maduro, toho moc nevím, takže ode mě nějaké soudy v tomto případě nečekejte. Snad jsem Vás moc nezklamal :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S deflací nemáte žádné problémy a když začne klesat cena peněz do záporu, tak vykřikujete o posledních křečích :-) Nikdo banky nenutí, aby půjčovaly za záporný úrok. Pokud se ale zavázali bezvýjimečně k respektování oficiálně vyhlašované úrokové míry, pak nemohou z existujících smluv vycouvat.

U spotřebitelských úvěrů ještě nějakou dobu potrvá, než úrokové sazby klesnou natolik, že to vymaže i rizikovou marži.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Co by to bylo za spravedlnost? Když rostou úrokové sazby banky bez problémů zvednou splátky. Když klesnou do záporu mohou se podělat, kdyby měli splátky náležitě snížit podle smluvně a svobodně sjednaných podmínek a namísto toho vymýšlí dodatky, kdy v případě záporných sazeb budou klienti "platit" 0% úrok. Tady se ukazuje nemravnost banksterů v plné nahotě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to zkrátka zoufalství:
http://www.investicniweb.cz/2016/5/18/co-kdyby-vam-banka-platila-za-ze-si-od-ni-vezmete-pujcku/

Kolik ještě zoufalejších kroků mají v zásobě, než dojde na poslední křeč?

Ideální by bylo, kdyby záporné úroky zavedli i na spotřebitelské úvěry :-)
Půjčit si 100 milionů, za ně nakoupit akcie Apple, Google, Barrick, Glencore, CocaCola + nějaké zlato a bitcoiny, nějaké CHF.
A v průběhu 10ti let na splátkách zaplatit jen 90 milionů :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

To s těmi úroky radši smažte, to bude pro některé nejmenované dobrá zpráva, protože s takovou budou zanedlouho banksteři platit Řecku, a ne naopak. Pak teprve nastane předpovězený ráj konečně definitivně potvrzující krach i Vámi sdílených myšlenek.
Ale že to začíná být jeden velký vtip, zůstane pravdou i poté.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dnešní doba přeje návratu vtipů z dob komunismu.

"Největší nepřátelé socialismu? Jaro, léto, podzim, zima a imperialismus."

Respektive ono to začíná připomínat jeden velký vtip:
http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/svaty-gral-dluzniku-pyrenejske-banky-muzou-platit-hypotecnim-klientum-1296095

Ale (nejen zdejší) levičáci to budou do úmoru hájit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

K Jižní Americe je třeba poznamenat, že tam na rozdíl od Severní Ameriky existoval od počátku feudalismus. Tam se půda nezískávala ani tak přivlastněním, ale spíše udílením v podstatě léna i s obyvatelstvem, které na něm pracovalo. Po vyhlášení samostatnosti ale jihoamerické vlády pokračovaly v zaběhnuté tradici. Západní firmy, které pak do těchto zemí přicházely investovat, tak často využily přístupu místních vlád a utvořily spolu partičku "hochů, co spolu mluví". Tedy, že jim vlády umetly cestičku (třeba vyhnáním indiánů nebo i jiných vlastníků půdy), aby mohly třeba těžařské firmy nerušeně těžit z nerostného bohatství, které jim nepatřilo. No a na oplátku finančně podporovaly vládnoucí mafii. Je nešťastné, že to místní obyvatelstvo chápe jako příklad "soukromého vlastnictví" a pokouší se gangrénu jánabráchismu léčit morem socialismu a těm "hnusným gringos" zabavuje majetek bez ohledu na způsob nabytí.

Jinak Maduro je zřejmě naprostý idiot, který by ekonomickému zdraví Venezuely prospěl nejlépe tak, že by se vrátil k řízení autobusu.

Zde "Il Presidente" tvrdí, že Chávezův duch se převtělil do ptáčka, který pak s Madurem rozmlouval...

https://www.youtube.com/watch?v=qv5dAqSS0XU

Nahlásit

-
9
+

Těch banksterů a imperialistů jsem se bál, ale že se jich dočkám zrovna od Vás, to jsem nečekal :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dojde ke krachu a lidi pochopí, že evropské regulace nefungují.

Pak dojde k dalšímu krachu a lidi pochopí, že zvolit komunisty opravdu není řešení.

A až pak, možná, vznikne nějaký normální fungující systém, který tu vydrží 20 let, než naše univerzity vyprodukují další generaci pachatelů dobra, kteří cyklus nastartují znova.

Nahlásit

-
18
+

Definice šílenství:
Dělat stále totéž a stále očekávat jiný výsledek..

Nahlásit

-
4
+

A někdo jiný zase řekne: "Reguluje a znárodňuje se všude. Nekryté peníze se tisknou všude. To je přeci důkaz, že to tak musí být! Ukažte mi funkční zemi, kde se nereguluje, neznárodňuje a netisknou se nekryté peníze! Není! Pak jasně ani být nemůže! V systému, kde se znárodňuje mám jistotu, že budu mít co jíst. Proto nehodlám riskovat přechod na systém bez znárodňování."

A někdo jiný řekne: "Lidi si to tam demokraticky odhlasovali, tak to přeci MUSÍ být správné a nutně to je legitimní! Pokus si lidé odsouhlasí znárodnění fabrik, příděly na vodu, omezení individuálních svobod, pak jsou ta opatření legitimní. Co lid schválí, to je svaté - i kdyby mělo jít o placatost Země".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Asi nemá čas, radí Madurovi...

Ale dovedu si to představit: "Proti Venezuele se spikla příroda, banksteři a imperialisti. Jinak je to vzorně funkční stát, jako Řecko. Není důvod, aby venezuelský či řecký dluh byl nesplatitelný - tedy kromě toho spiknutí. Maduro (vláda) má právo zdaňovat, zestátňovat, regulovat, kvótovat. Kdo tvrdí opak, je sobec, revanšista, kulak, keťas a nepřítel pokroku. Pokud nějaký venezuelský pracující ztratí důvěru v to, že vláda bude za X let schopna vyplácet důstojné penze a bude se tak snažit ze systému vystoupit a pořídit si vlastní úspory nevázané na venezuelskou ekonomiku, je to jasný blázen."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

A neměl by se k tomuto článku vyjádřit nějakým relevantním argumentem pan Fuld, třeba označit ho za "snůšku blábolů" či "masochistických ideologických přání"? Abychom v tom měli jasno.

Nahlásit

-
8
+

Já myslím, že účastník venezuelského průběžného penzijního systému zůstává klidný a dále může plánovat poklidný podzim života s lyžováním v Aspenu a koupáním na Maledivách :-)

------------
Ano, se socialisty a etatisty se nestačí shodnout na tom, že se neshodneme.
Dokonce ani nestačí jejich myšlenky aktivně vyvracet. Už proto, že jedinec má právo bránit své svobody a majetek. A je to on (a ne ten, kdo na něj útočí), kdo má právo vybrat si prostředky té obrany.

Na konkrétním příkladu Venezuely je vidět, že jsou možné jen 2 cesty:

1) Zjednat si ochránce před socialisty, jako to udělali v jiném jihoamerickém státě. Srovnejme si kvalitu života v dnešní Venezuele (Bolívii, Nicaragui) se zemí, kde se ti nejvíce okrádaní (vlastníci firem a farem) obrátili na pana Pinocheta a ten ty (byť demokraticky zvolené - je to irelevantní) lupiče zlikvidoval. Naložil s nimi tak, jak se s organizovaným zločinem má jednat.
Podle mne ale je v Evropě něco podobného nepředstavitelné. Alespoň zatím - teoreticky se však může stát, že tlak etatistů a socialistů časem přeci jen vyvolá radikalizaci na opačném konci spektra a pak nějaká AfD2 získá podporu i u části ozbrojených složek a provede "konzervativní puč". Ale podle mne to není ideální cesta. Takový režim časem nutně degeneruje, nepřináší stabilní řešení. Může se to však ukázat menším zlem, alespoň z něčího pohledu. Zejména z perspektivy lidi, kteří nemají čas/trpělivost. A z pohledu lidí s neskrytelnou formou majetku (nemovitosti, fabriky). Takoví asi nebudou pro variantu 2:

2) Druhou možností je směřování do Venezuely považovat za dané. Rezignovat na bránění vývoji v tomto směru. Klidně ho i urychlovat. Samozřejmě zároveň šířit myšlenky svobody a na příkladech, které nám socialisti sami servírují, ukazovat nefunkčnost socialismu. A soukromě se na něj připravit (od zásob konzerv, střeliva, bitcoinů a zlata až po dočasnou emigraci). A po totálním kolapsu socialismu pobaveně sledovat, jak ten samý lid, který pro socialismus hlasoval, nyní v deziluzi věší proponenty režimu na kandelábry.

Nahlásit

-
33
+