Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Neplač pro své politiky, Argentino

2. 2. 2016
44 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Bohužel pro některé lidi již může být pozdě.

Představte si zemi s dluhem nad 100% HDP, kde je polovina lidí v penzijním či těsně předpenzijním věku a díky státní propagandě doposud spoléhali na penze z průběžného systému, zdravotnictví zdarma a ti trochu bohatší na nějaký 3.pilíř vycpaný státními dluhopisy.

Tito lidé z liberalizace (zcela logicky) nadšeni nebudou a pokud se k nim přidá i masa dalších lidí závislá na "neliberálnu", na vysávání rozpočtu (státní zaměstnanci, nezaměstnaní, neziskovkáři, solárníci, řepkaři, ...), může být prosazení liberalizace v rámci daného politického systému prakticky nemožné. Ti nejslabší (staří a nemocní) budou v pasti:
Neliberalizovat = dojít až do hořkého konce totálního bankrotu
Liberalizovat= utáhnout si opasky a doufat v budoucí zlepšení, které už ale starým nepomůže

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
18
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Chybou bylo půjčovat si od cizinců. Kdyby si půjčovali od vlastních občanů, nebo si "tiskli" na státní výdaje peníze (což vyjde nastejno), byli by na tom teď lépe. Nejhorší je nechat se finančně kolonizovat cizími "investory". To pak nemá žádné dobré řešení.

Nahlásit
-
-17
+

Diskuze

Problém není v nedostatku trhu. Od skončení socialismu jsme si vyzkoušeli, jak může trh pomoci ekonomice. Jen jsme teď trošičku narazili do zdi, kterou jsme si ale sami do cesty postavili (opuštění zásady bezrizikovosti státních dluhopisů a souvisejíc fóbie ze státních dluhů).

Jak Vy si vlastně konkrétně představuje řešení současné situace pomocí liberálního receptu? A zkuste mi vysvětlit ten mechanismus, kterým ten recept bude fungovat a jak vyřeší současné problémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když Vy jste slepý k argumentům, které by mohly rozbít Vaše dogmata. Tak se nedivte, že je v mých příspěvcích nevidíte.

Na námitky jsem odpověděl vždy věcně. Na argumentaci ad personam jste tu expertem Vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Hypoteticky je možná i deflace při peněžní expanzi. Hypoteticky je možné všechno. Já ale mluvím o přiměřeném posilování kupní síly poptávky v době kdy se ukáže, že je slabá (deflační vývoj) a přiměřeném posilování nabídky v době, kdy bude naopak nabídka slabá (inflační vývoj). Proč nepřipustíte i zde alespoň hypoteticky, že by to mohlo fungovat, když nemáte problém s nepravděpodobnou hypotézou, že to skončí hyperinflací?

Očistné krize jsou nesmysl. Je to jako snaha léčit anemického pacienta pouštěním žilou.

Souhlasím, že ekonomické zákonitosti nelze vyvrátit tím, že oponenta označím za primitivního masochistu. Stejně tak nelze ekonomické zákonitosti vyvrátit tím, že oponenta označíte za blázna, marxistu, etatistu, komunistu nebo jinou nálepkou, jak se mi zde často děje :-). Naštěstí k nálepkování se uchyluji spíše výjimečně. To u Vás je to spíše pravidlem. :-)

A jen tak na obhajobu mého označení pana Altmana masochistou musím doplnit, že stačí si přečíst pár jeho příspěvků a jistě pochopíte smysl tohoto označení. Pan Altman téměř v každém ze svých příspěvku vyjadřuje přání, aby ten současný podle něho špatný a nemocný systém konečně krachl a místo něho vyrostl systém podle jeho představ. Mě takové názory přijdou zjevně masochistické. Nebo si pan Altman naivně myslí, že se by ho takový krach nijak nedotkl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je celkem známý fakt a zdaleka ne jediný. Když Teng pustil trochu trhu do čínské ekonomiky, tak začala Čína dramaticky růst. Samozřejmě soudruzi v polibyru to pořád museli plánovat, takže to tak úplně nefunguje, ale několik desetiletí růstu je nepopíratelný fakt. Konec konců vzestup Severní Ameriky byl také dát svobodou podnikání a ne úředníky a politiky. Jenže to se vám do vašich fantasmagórií nehodí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vy jste přece za ten zhruba rok, co jste tady, také žádné argumenty nepředvedl. Jenom pořad opakujete mantru o tržním přerozdělování a škodlivosti úspor. Na námitky, které proti vašim konstrukcím byly vzneseny jste nikdy neodpověděl. Tedy vlastně odpověděl, posměchem a urážkami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Asi tu máte všechny za hlupáky. Hyperinflace je samozřejmě jedním z možných konců té vaší "kontinuálně řízené inflace". Nicméně pan Altman nepíše o neřízeném tisku peněz, ale o té "řízené inflaci", která v Česku činí cca dlouhodobě cca 6% ročně. I to ze svého principu vede k úpadku ekonomiky a bublinám. Očistné krize, které by napravily škody politiků a centrálních bankéřů jsou potlačovány další výrobou peněz a bubliny jsou tak stále větší a větší. O to větší je pak chaos při jejich prasknutí. Tento proces se stále zrychluje, takže hyperinflace se snadno může stát realitou.

Ekonomické zákonitosti nemůžete vyvrátit tím, že oponenta označíte za primitiva a masochistu, jako jste to udělal v tomto případě. Bohužel na víc než nadávky jste se nikdy nezmohl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

O.K. Tak jsem se nějak přehlédl, že odkazujete na rychlost oběhu a ne na samotnou M2. :-) M2 nám opravdu úspěšně roste. Aby ne, když se USA stále více zadlužují. Nicméně tento růst zjevně není v příčinné souvislosti s QE. Ani nemůže být už z principu.

Všichni by si jistě přáli, aby QE nastartovalo úvěrovou expanzi a tím i ekonomiku. To se ale nedaří. Ani v USA, ani v Japonsku ani v EU. Samo QE totiž úvěrovou expanzi nezařídí, takže jediným, kdo funguje žádoucím směrem jsou státy, které se jednoduše zadlužují dál a dál. V EU si ale masochisticky bráníme v kýženém tzv. rozpočtovou odpovědností.

Současně s růstem M2 nám ale velmi strmě klesá rychlost oběhu peněz v ekonomice.

Výsledek = tvrdé marné boje s rizikem deflace a stagnace. Proč? Protože peníze pocházející z dalšího zadlužování států netečou k posílení kupní síly poptávky, ale tam, kde jich v podstatě není třeba. Takto nasměřované peníze sice zvýší objem peněžní zásoby, ale to že dál netečou do reálné ekonomiky způsobí pokles rychlosti oběhu peněz. Stávají se z nich jalové peníze, které maximálně nafouknou nějakou další bublinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jste tajemný jako hrad v Karpatech. :-) Váš vlastní argument Vás totálně dostal, tak si potřebujete sprostě zanadávat? Jen do toho, ale leda tak sám sobě :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Na toto existuje jedna jediná odpoveď. Verejne sa nemôže ani vysloviť, ani napísať, takže si ju len myslím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se těch 99% nevzepře a ještě tomu 1% přitaká a obhajuje jejich zločiny a jejich metody, jen proto, že zrovna v danou chvíli dusí někoho jiného, než je, pak se nejde ničemu divit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli to dobře vidím, tak M2 od cca 1997 strmě klesá. Kde je ten nárůst peněžní zásoby v důsledku QE realizovaných v objemu biliónů dolarů? Spíš to vidím na peněžní kontrakci. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://research.stlouisfed.org/fred2/series/M2V

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vykladači historie mě vždy dostanou :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

V praxi to ale probíhá zcela opačně. Stát nejprve emituje nové dluhopisy = získá od bank peníze na splacení starých dluhopisů. Tím, že stát splatí splatné dluhopisy, jen vrátí bankám peníze, které předtím získal prodejem nových dluhopisů. Nula od nuly pojde. Nepřibyla ani koruna. Tomuto se říká refinancování státního dluhu. :-)

Stát sám samozřejmě tvořit nové peníze nemůže. Peníze vždy tvoří jen banky. Peněžní zásoba samozřejmě roste v okamžiku, kdy stát utratí peníze získané při emisi dluhopisů na primárním trhu a nepoužije je na splacení starých dluhopisů. Tenhle princip nijak nezpochybňuji. Nárůst peněžní zásoby ale neznamená automaticky růst cen. Pokud naroste peněžní zásoba a současně se zpomalí rychlost oběhu peněz v reálné ekonomice, mohou ceny v reálné ekonomice i klesat. Záleží na tom, jak je s novými penězi naloženo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Kde tu? Nic nevidím :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako obvykle. Žádné argumenty, jen ideologické nálepkování a žvatlaní. :-)

Opravdová legrace je, jak se bojíte, že nebude splacen státní dluh, jako by jste byl tím věřitelem, kterému stát dluží. :-) No nebude splacen. Nikdy. A prd se stane. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To je jen mediálně oblíbený postoj typu stát je špatný hospodář. Do značné míry s tímto souhlasím. A to do té míry, že bych byl pro, aby veškeré státní výdaje byly přesně upraveny zákonem (tedy 100% mandatorních výdajů). A přijímány by mohly být pouze ty zákony zatěžující veřejné finance, jež by byly součástí volebního programu. Tedy jen ty zákony s nimiž (a jejich dopady) byli voliči před volbami seznámeni. Mimo tento okruh zákonů by se musely konat referenda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možnost vymanit se z dluhové pasti pokračujícím zadlužováním státu samozřejmě nikterak vyvráceno nebylo. Není totiž tisk peněz jako tisk peněz. :-) Všichni při vyslovení pojmu "tisk peněz" reagují jako Pavlovovi psi. Vyděsí je představa hyperinflace. To je ale jenom primitivní iracionální reflex, nic víc.

Ano, rizikem NEZŘÍZENÉHO tisku peněz, je vysoká inflace. Řešením je ale tisk peněz pouze za účelem odvrácení deflace a podpory kupní síly zdecimované poptávky, nikoli nespoutaný tisk peněz, který by mohl vyvolat hyperinflaci. Kontinuální řízený tisk peněz, který posilováním kupní síly poptávky brání příchodu krize z nadměrných produkčních kapacit, je právě tím bezbolestným řešením. Bezbolestné řešení existuje. Ty Vaše masochistické představy o jakýchsi restartech mohou dopadnout akorát totální katastrofou. Zcela zbytečnou a nic neřešící katastrofou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Situace vyspělého světa (od Argentiny po ČR, od Japonska po Rakousko) se dá popsat takto:

http://www.investicniweb.cz/2016/1/21/svet-celi-dluhovym-bankrotum-varuje-veteran-z-centralni-banky/

Až na to, že ten v závěru uváděný recept (vládní investice do infrastruktury na dluh), nemá šanci pomoct:
1) To už se zkouší a zkoušelo a situaci to jen zhoršilo
2) Cyklostezky a podobné "investice" žádné bohatství nevytvářejí
3) Žádný budoucí růst, kterým by se dluh umořil, se nedostaví. Protože:
A) Vysoký dluh růst snižuje
B) Demografie: časem obsluha toho dluhu bude závislá na podstatně ztenčené skupině lidí v produktivním věku, naopak naroste počet lidí ve věku postproduktivním (tzn. další nároky na rozpočet).

Druhá cesta (tisk peněz, umělé snižování úroků), kterou sám článek rozumně odmítá, již byla (přes vytrvalost p.Fulda) myslím vyvrácena dostatečně, její konsekvence většina lidí chápe.

Někdy se zkrátka stává, že situace dospěje tak daleko, že žádné (nebo alespoň "bezbolestné") řešení k dispozici není (a kdyby náhodou bylo, je politicky neprůchozí).
Dá se očekávat reset (eufemismus pro zruinování celých skupin a tříd obyvatelstva). Snad bude trochu spravedlnosti v tom, že to nejvíce odnesou ti, kteří svými preferencemi společnost do tohoto stavu dotlačili a kteří na socialistický všeobjímající stát spoléhali a tlačili nejvíce. Bohužel takové zvraty však často odnesou i nevinní.

Nahlásit

-
6
+

Tu máte niečo o tej rýchlosti a jej súvislosti s tlačením veľkého množstva peňazí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aspoň si v súvislosti s tlačením vlastnej meny v Argentíne poriadne prečítajte článok.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud stát vytvoří nové peníze, aby skoupil své dluhopisy, které jsou splatné, ta tím samozřejmě peněz v oběhu přibude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jenže když si půjčí stát, tak ten z toho nevytvoří nic, jen to utratí za zbytečnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

ups! - V konečném důsledku ale záleží na přesvědčení zlomového počtu lidí ve společnosti, že už to dál nejde. Ať už by šlo třeba o zrušení minimální mzdy nebo rovnou revoluci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak. To už tak plyne z povahy z státu - to, že existují lidé, kteří z něj profitují, stejně jako lidé, ze kterých udělá stát svým celoživotním loupením své vazaly. Stejně tak je jisté, že všichni lidé už nikdy nebudou plně odškodněni. V konečném důsledku ale záleží (ať už

Co se Macriho týká, tak samozřejmě ho čekají překážky v podobě zájmových skupin. Například Kirchnerovi, aby si udrželi voličstvo, udržovali ceny elektřiny uměle nízko, což se podepsalo na (pro zemi se 40 miliony obyvatel) nízké výrobě a spotřebě, zanedbané síti a častých výpadcích. Nečekám ale, že by někdy řešil důchody. Asi bude rád, když vůbec dokončí volební období. V každém případě byl vždy popisován jako "pro-business", což není zdaleka to samé jako "pro-market". Takže už jen to, co zatím udělal je celkem příjemné překvapení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Takovou přehlídku marxistické demagogie a socialistického buzzword binga jsem už dlouho neviděl :))) "tržní přerozdělování" je bonbónek, blahodárnost státního dluhu, atd.

Stát se v ničem neliší od např. hospodaření v rodině ... vy byste dopadl pravděpodobně stejně jako váš soudruh Ransdorf, údajně jeden z nejmoudřejších komunistů, který se statisícovým platem skončil v exekuci a neměl ani na pohřeb.

Problémy které zmiňujete by bez státu vůbec neexistovali.

Co by taky chudáci lidi dělali kdyby jim nedejbože poklesli ceny - ještě by jim stoupla životní úrověň a zbývali by jim peníze takže by se nepotřebovali tolik zadlužovat. Ještě že je to sociální stát a monopol centrální banky, kteří pro jejich dobro udržují životní úroveň nízko, zvyšují ceny, pečuje o inflaci a zadlužují budoucích generace, tak, že důchodu se nedožijí a dluh svých prozíravých předků nikdy nebudou schopni splatit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Souhlasím. Ekonomika je výroba zboží a služeb a jejich SPOTŘEBA. A tyto procesy zrcadlově pouze odráží tok peněz v ekonomice. Peníze jako takové jsou stejně neutrální, jako zápisy v účetních knihách bank a podniků. Pouze je registrováno komu od koho tečou peníze. Ostatně peníze nejsou ničím jiným, než právě zápisy v účetních knihách bank. Zaznamenání peněžních toků není v podstatě nic jiného, než paralelní účetní evidence toku zboží a služeb. Peníze jen tečou opačným směrem, než zboží a služby.

Vaše primitivní poučka o vztahu mezi množstvím peněz a množstvím produkce ignoruje jednu veledůležitou věc, a to je rychlost oběhu peněz v ekonomice.

Změnou majitele dluhopisů na SEKUNDÁRNÍM trhu, když účastníky transakce jsou banky (včetně té centrální) žádné nové peníze prostě nevytvoříte. Víte jaké obraty jsou na dluhopisových sekundárních trzích? Kdyby ty transakce měly za následek vytváření peněz, měly bychom cenu rohlíku v miliardách korun. :-) Mimochodem, kvantitativní uvolňování není zjednodušeně řečeno v podstatě nic jiného, než právě obchody s dluhopisy na sekundárním trhu.

V souvislosti se státními dluhopisy vznikají nové peníze pouze v případě jejich prodeje na PRIMÁRNÍM trhu. A takto dříve vzniklé peníze zase zanikají při splacení dříve emitovaných státních dluhopisů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A napadlo Vás, že existence schodku je přirozeným projevem existence tržního přerozdělování a strategie centrální banky nepřipustit pokles cen, který by nastal, pokud by nebyl výpadek kupní síly eliminován právě penězi pocházejícími ze schodku veřejných financí?

A napadlo Vás, že problém nesplatitelnosti státního dluhu je bezúčelným nesmyslem a že ve skutečnosti je toto vydáváno za problém jen proto, aby banksteři měli svoji téměř absolutní moc nad státy?

Nikdy jsem nikde nepsal, že stát se má zadlužovat bezuzdně. Vždy píšu, že stát má s výpadkem kupní síly pomáhat jen do okamžiku, než je odvráceno nebezpečí poklesu cen. Takže o nějakém gamblerství státu nemůže být řeč. Jediným systémově nebezpečným gamblerem jsou příliš velké "systémové" banky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Samozřejmě, že si nemyslím, že peso zůstane silné i v případě, že se stát začne nezřízeně vnitřně zadlužovat. To z mého příspěvku jasně plyne. A pokud nebude Argentina nic moc dovážet, tak kurz pesa bude mít také nic moc relevanci.

Žádný stát? Kde je na Zemi takový stav? Na Antarktidě? :-)

Ano náš stát je ve Vámi uvedených věcech nespravedlivý (asociální je příliš tvrdé hodnocení). Ve Vámi vyjmenovaných případech se náhodou shodujeme téměř na 100%. Jediný problém bych měl s tím vysokoškolským vzděláním. Tam zastávám jiný názor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Peníze banka nevyrábí, ani netiskne. Peníze banka vytváří jako dluh. Nové peníze = někdo nově bance, která peníze vytvořila, dluží. Když někdo dluží musí udělat něco proto, aby získal peníze na splacení dluhu. No a tak něco vyrobí a prodá, nebo si nechá zaplatit za svoji práci... Takto dojde k vytvoření věcí, které jíš, nebo se do nich oblékáš, nebo v nich bydlíš, které se dají za ty bankou vytvořené peníze peníze koupit. Samozřejmě, že to nevyrobí banka. To vyrobí ti dlužníci, pokud nechtějí zbankrotovat a tím se vyčlenit ze společnosti. A samozřejmě z důvodu, aby se nemuseli zadlužit, snaží se produkovat nebo pracovat i ti, kteří dosud zadlužení nejsou. Toto je motor ekonomiky. Nevypadnout z kola ven.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/2