Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Král módy z Galicie si troufá na Gatese a Buffetta

26. 10. 2015
 11 466
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ale existuje, jen je prakticky neuplatnitelná - definice konkrétního modelu totiž zahrnuje jak design, tak zpracování, barvu a materiál. A z toho také Zara a spol. těží - jejich "designérské" oddělení je celé založeno jen na kopírování toho, co skuteční návrháři předvedou na fashionweecích a co nejrychlejší výrobě laciné kopie. Proto jsou těmi nejbohatšími také MAJITELÉ právě fastfashion značek a ne návrháři.

Mimochodem ty kecy o "kvalitě" jsou k smíchu - pánská Zara ještě celkem vydrží, ale těch pár věcí, co měla odtamtud manželka nevydržely o nic déle než od srovnatelné konkurence (Promod, samozřejmě nelze srovnávat s továrnami na odpad typu HM, NewYorker aj.). Vůbec je to takový trapný PR článek - ta procenta výroby v Evropě se týkají celého Inditexu, kde to zvedá "prémiová značka" Massimo Dutti, ale trička a kalhoty ze Zary a z Bershky jsou vyráběná v klasických robotárnách v Asii (viz http://economics-files.pomona.edu/jlikens/SeniorSeminars/Likens2013/reports/inditex.pdf). Označit 35 % výroby za "zlomek" (v případě samotné Zary je to 24 %, viz http://blog.scmglobe.com/?page_id=1513) je docela odvážné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není možný!
To musí být nějaké tržní selhání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za zmínku také stojí, že v módě neexistuje nic jako ochrana duševního vlastnictví (v návrhu, ačkoli na ochranu značky se vztahuje)... A přesto majitelé módních impérií patří mezi nejbohatší lidi planety.

Nahlásit

-
0
+

http://www.zerohedge.com/news/2015-10-25/death-europe

Nahlásit

-
0
+

Tržní zbohatnutí = podnikatel může uspět a vydělat jen tak, že nabídne to, co zákazníci chtějí. Čím víc uspokojí, tím více vydělá. Tzn. v tomto případě již dávno svůj díl společnosti odvedl - uspokojil potřeby zákazníků, dal vydělat zaměstnancům a dodavatelům (od energií po subdodávky). Daně jsou v takovém případě jen perverzní amorální krádeží.

Politické zbohatnutí = zbohatnutí jiným způsobem, než tím, že uspokojím něčí potřeby a ten mi za to dobrovolně zaplatí. Typicky dotace, granty, státní zakázky, státem garantované oligopolistické výhody, státem uměle vytvořené odvětví (od stravenek po daňové poradce), korupce, státem dotované neziskovky a nátlakové skupiny, atd... ale třeba i pašování cigaret a drog, pančování alkoholu, podvody s LTO a pašovanou naftou - i toto jsou byznysy uměle vytvořené státní regulací.
Celé toto podnikání je o to perverznější, že ho ze svých daní jsou násilím nuceni platit ti první, užiteční.

Nahlásit

-
0
+