Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dvojitá irská whiskey a relax v (daňovém) ráji

22. 10. 2015
 7 495
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Malawi, nejchudší země světa, tak ztratila desítky milionů dolarů"
A nebyla by na tom Malawi lépe, kdyby měla daně na úrovni toho Holandska?
Ono hodněkrát málo je více než málokrát (nebo vůbec) hodně.

Nahlásit

-
0
+

>>> Zapojí se do mezinárodní akce proti BEPS dostatečný počet států?

To záleží na zastrašovací síle států G20. Státy profitující z nízkých nebo nulových korporátních daní, si budou chtít svoji konkurenční výhodu ponechat. Netroufám si věštit.

>>>Podaří se korporace přimět k „daňové kázni“?

Jak které, ty propojené se státem ne. Pokud je oligarcha ministrem financi s pravomocí odpouštět daně, penále a jiné platby, tak se nic nezmění. I ostatní korporace, které si mohou dovolit špičkové právníky, si určitě najdou cestu, jak se daním opět vyhnout.

>>> Utratí vlády peníze z vybraných daní rozumným způsobem?

To je stupidní otázka? O tom, co je rozumné utrácení rozhodují politici, takže stejně jako vždycky utratí peníze tak, jak to vyhovuje jim.

Nahlásit

-
0
+

Daňová konkurence dnes existuje. Popisované opatření je pokus daňové konkurenci zamezit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to vám ten váš stát skoro závidím. Tady v ČR je to spíše postavené na hlavu. Stát si platí hlavně ty, kteří nemakají a do státní kasy nic nedávají, jen berou. Dokonce je platí lépe, než ty, kteří by rádi pracovali, ale, třeba ze zdravotních důvodů, nemohou. Je to podivný stát .....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a což takhle zrušit daně z příjmů? Myšleno fyzických i právnických osob, tedy korporátní. Zrovna tak zrušit dotace. No jo, ale co by sta tisíce úředníků, poradců a dalších šejdířů dělali a k čemu by potom byla EU, že ano ....

Nahlásit

-
0
+

Právo silnější mafie s lepším PR

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To že by daň měla být právě tak vysoká aby pokrývala státem poskytované služby je jaksi logické a je to původní smysl daně, na který už dávno lidé zapoměli - skutečně to nepramení ze žádného zákona.

To co jsem napsal bylo spíš zbožné přání, ne tvrzení: "daň BY MĚLA ..." a s vaším "Daň se platí, protože si to občan nechá líbit, žádný důvod nikdy nikdo uvádět nepotřeboval " které popisuje realitu se to nijak nevylučuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"daň by měla pokrývat náklady na služby, které stát poskytuje" - Na toto jste přišel kde? V nějakém zákoně? V nějaké učebnici ekonomie? Prdlajs. Daň se platí, protože si to občan nechá líbit, žádný důvod nikdy nikdo uvádět nepotřeboval ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Základním problémem je prostě existence korporátní daně z příjmů. Kromě toho, že je to nemorální dvojí zdanění (daně z příjmů následně platí i vlastníci z dividend), je to nástoj k podpoře velkých firem, které si vždy díky daňovým specialistům najdou cestu k "optimalizaci" a případně prolobují další výjimky, aby stejně nic nezaplatily. Takže to vždy odnesou jen malé firmy, které si toto dovolit nemůžou.
Místo, aby vlády začali daňově konkurovat, tak raději ořezají poslední práva na soukromí a seberou nám všechny svobody, abychom jenom mlčeli, makali a platili daně... Stejně nic nevyberou, protože daňaři jsou chytřejší a rychlejší, než úředníci z berňáku, ale nám už nezbude nic...

Nahlásit

-
0
+

http://www.mises.cz/clanky/nejnebezpecnejsi-aspekt-statni-moci-1887.aspx

Nahlásit

-
0
+

Já jsem vlastníkem a hegemonem území, které jsem si na mapě obtáhl čarou a nazval ji hranice.
Mým majetkem jsou i lidé, kteří se na daném území narodili či se na něm zdržují.
Pěstuji si je na daně. Maximalizuji svůj výnos. Když se například někdo nepřipoutá v autě a havaruje, snižuje můj výnos - pak neplatí, naopak mu musím platit léčbu. Proto zakážu jízdu bez pásů, marihuanu, hazard, atd...
A běda tomu, kdo se bude pokoušet se mému stříhání vlny z ovcí vyhnout!

Nahlásit

-
0
+

Otázka je, za co by vlastně korporace typu Google měla ty drakonické daně platit ... daň by měla pokrývat náklady na služby, které stát poskytuje. Poskytuje Irsko Googlu služby v objemu blížícím se 3 miliardám dolarů?

Pokud Google postavil vlastními náklady pobočku, zaměstnal v ní lidi z celého světa, jejichž vzdělání daný stát také neplatil, tak nevím za co vlastně ten stát peníze chce. Zaměstnanci Googlu v Irsku platí přímé i nepřímé daně, ze zdaněných peněz platí nájem (který stát pronajímateli dál zdaní), ze zdaněných peněz nakupují (obchodníkovi stát zisk dál zdaní) a celá pobočka odebírá další služby od místních firem (které stát hádejte co ...).

Středověké desátky byli proti rozežranosti současných států ůplná almužna.

Nahlásit

-
0
+

Utratí vlády penize z vybraných daní rozumným způsobem? Samozřejmě, že ne.

Nahlásit

-
0
+

Dalsi otazka:
4) Dojde mezi staty k danove konkurenci a snizi se dane v zemich, kde jsou nyni vysoke ? Obavam se, ze odpoved znam.

Nahlásit

-
0
+