Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ferrari na burze: Investovat na plný plyn?

19. 10. 2015
 15 336
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

obávám se, že problematika efektivního a reálného "svezení se" bude složitější,
- z pohledu investování,
zrychlující se rozvoj přináší nové příležitosti, beze sporu. Doba uplynulá mezi nulou a mld. tržního ocenění společnosti se zkracuje, jenomže se/to zároveň bude zrychlovat odcházení substitutů ze scény. Vsazení si na 3-4 společnosti, s dobrým nápadem, tak skutečně může vést k velmi rychlému zbohatnutí. Ale zaváhání ve vystoupení z, může stejně tak rychle k návratu na původní bod bohatství bohatýra. :-) Shrnuto, volatilita - frekvence i rozkmit se zvyšují. Proto bude hrát klíčovou roli pick stopping a časování.
Na druhou stranu, pokud nad tím přemýšlím, ty nápoje, jídlo, drogérie, sice nebudou tržní trhači tvořící a trhající trendy, ale budou ostrůvkem stability a jistoty. Protože laik-ů se zatím nikdo nenakrmil. Nakonec se musí každý z nás nějak někdy něčeho napást.
A zákonitě si musím položit otázku, jak jsem rizikově odolný, hazard s hi-tech hračkami hopkajícími hore, nebo budoucnost budovaná bytím v bezpečných bondech a akciích „starého“ průmyslu?
- z pohledu společenského,
debaty o zrychlujícím se technologickém rozvoji vedou k otázkám, jak rychle jsem schopni se na změny adaptovat na jako druh. Kolik člověků vypadne z kolotoče, co a kam s nimi, vytváření zcela nových myšlenkových, ekonomických, společenských elit, atd …. Shrnuto – kam povede zrychlování technologické vyspělosti a jeho dopad na sociální systém je oblast s mnoha velkými otazníky. A prostup otazníku do ekonomiky je také zřejmý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stejný princip funguje taky u fondů kolektivního investování pro malý investory nebo penzisty. Ty spravují zvyčejně těžkopádní správci velkobank nebo institucí, kterých prvoradým cílem je schrástnoust své "investory" o povinní roční poplatek z portfolia, který nezávisí od (ne)výkonnosti fondu.
Obyčejní lidé, investující v těchto kolektivních fondech věří, že jejich správcové pracují v jejich dobro, ale netuší, že jsou obětí pravidelních kriz (azijské, dot.com, US stavební bubliny), přičemž správcové mají svůj podíl jistý a šlehačku zlíznou spekulanti z jimých fondů - které vlastní miliardáři.

To je princip současného akciového trhu a ano nemylte se, akce FB by išli dávno nadůl, kdyby nebylo záplavy peněz, které rozdávají centrální banky.

Nahlásit

-
0
+

Pokud někdo věří podobným názorům: http://waitbutwhycz.blogspot.cz/2015/08/publikovano-zde-19.html
, tak by se měl zamyslet, s kým se po té exponenciále může svézt.
Budou to konzervativní a dividendové akcie jako CocaCola, Exon, Johnson, Unilever? Já tam tu exponenciálu nevidím (což ale nutně nemusí nic znamenat).
Daleko spíše nás po té exponenciále svezou biotechnologie, Google, Amazon, Apple, Tesla, Bitcoin, atd...
Nebo nějaký startup, o kterém jsme doposud ani neslyšeli.

Každopádně kdo ty budoucí tvůrce exponenciály či singularity trefí aspoň zlomkem svého portfolia, může se uklidňovat, že za 30 let sice svým senilním mozkem nebude změněný svět chápat, ale aspoň bude mít příjemný život.

Jen to nemusí nastat v ČR/EU, nemusí to jít tak hladce a také se může něco stát a ta křivka bude směřovat spíše do podlahy - nebylo by to poprvé, kdy místo světlých zítřků přišla doba temna. Ale zajistit se lze pro oba případy.

Nahlásit

-
0
+

Volali mi ze dvou či tří firem. Ale ani jeden vlčík neuměl odpovědět na otázky - OK, kolik je zisk a účetní majetek na jednu akcii? A na které burze se bude obchodovat? A po zkušenosti s FCB a Alibaba, jsem se rozhodl, že počkám až bude obchodováno a až nastane nějaký průšvih v segmentu - pak nakoupím. Škoda jen, že Ferrari nepoužívá dieslové motory od VW .-)

Nahlásit

-
0
+