Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Chceme vyhrát boj proti chudobě?

16. 10. 2015
 17 041
19 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Takže pokud má člověk třeba stavební firmu, tak by měl nechat shánění zakázek, uzavírání smluv a účetnictví na lopatách a sám by si měl stoupnout k míchačce. Nebo by měli lopaty vystřelit z Aurory, majitele postavit ke zdi a chopit se vedení? Víte že znám i negramotné? Jeden se neumí ani podepsat. Většinou pracují cizinci a spoluobčané. Bez předáka si ani neutřou nos!
Já sice nic nečetla od Švihlíkové, a ani nebudu, a Švihlíková zase v životě nemakala. Ani jako OSVČ, ani pidifirmu nezvládla. Jen blbě kecá!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždyť jsme to tady dost dlouho zkoušeli a výsledkem je jen naše chudoba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak zkuste přemýšlet, proč to asi většina společností reguluje. Společnost, ve které nějaká podstatná část mladých mužů nenajde partnerku, se může dostat do velkých problémů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, ale myšlenka je to úžasná. Hlavně pro ty, kteří nic netvoří, jen se vezou a chtěli by slízat tu nejlepší smetanu.....

Kdyby soudružka Švihlíková nebyla duší komunistka, tak by věděla, že existuje tzv. podíl na zisku (tržbách, obratu ...) a tím lze také slušně motivovat zaměstnance k větším výkonům a odpovědnosti. Praktikujeme to úspěšně už mnoho let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo Svihlikove brani zalozit za sve penize firmu, svym usilim z ni vybudovat velky a uspesny podnik a pak akcie rozdat zamestnancum?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tak ano.
Svoboda by byla, kdyby to bylo jen na těch lidech, ne?
Když se 3 ženy a jeden muž (nebo naopak či jakkoli jinak) svobodně rozhodnou uzavřít nějakou smlouvu s nějakým obsahem, tak co je komu dalšímu do toho?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná jsem si ji už přečetl a pochopil...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nic přece nebrání vzniku družstev a podobných forem podnikání. Samotný fakt, že jich existuje tak málo, o nečem svědčí. Soudružka Švihlíková by je tedy musela zavést násilím. A její pojem "podniky převzaté zaměstnanci" lze také vykládat všelijak. Je asi pravda, že má dobré znalosti ekonomických technikálií, ale mám k ni dvě zásadní výhrady:

1/ Mýlí se v příčinách. Podle ní je příčinou jevů, které jí vadí, kapitalismus a soukromé vlastnictví.

2/ Protože má chybně stanovenou příčinu, tak navrhuje i chybná řešení. Vždy je to útok na soukromé vlastnictví.

Bez ohledu na odbornost jejích knih je to více méně komunistka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná si od Ilony Švihlíkové přečtěte nějakou knížku a pochopíte. Na rozdíl od jiných rádoby ekonomů ona něco ví o tom, k čemu se vyjadřuje. A nechápu, proč by zaměstnanci okrádali majitele firem?! Zajímalo by mě, kde pracujete a jestli vůbec chápete, na jakém principu firmy fungují? A ne podle toho, co se píše v knihách ekonomie nebo v novinách v rubrice Ekonomika. Ale ve skutečnosti! KDyby se totiž zaměstnanci podíleli na vedení a vlastnictví firmy, tak by firmy nekončili v aférách jako Prostě bez podvodů se to neobejde a ty podvody nevylezou ven hned, ale po letech. Proto I. Švihlíková navrhuje v podstatě skutečně nejefektivnější model fungování založený na větším propojení zaměstnanců s firmou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle vaší logiky by klidně mohlo platit mnohoženství. Miliardář sto manželek, milionář deset, ostatní muži jednu až nic.
Monogamie je příklad rovnostářství jak bič.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechápu, jak může Aleš Michl myslet vážně, co píše, a současně pomáhat Babišovi s likvidací středního stavu.

Nahlásit

-
0
+

Jasně, všechno zprůměrujeme, všichni stejně, všem stejně. Jako bych to heslo už někde slyšel. Jelikož má Pepa hezčí manželku než já, tak to chci srovnat a chci taky Pepovu ženu, aspoň jednou týdně. A já s mojí nemůžu mít děti, oni mají 3. Zprůměrovat. A sousedka nemá ledvinu, to je taky nespravedlivé, takže sebrat i všem ostatním jednu...
Že je to demagogie a plácání mimo téma? A příjmové rovnostářství je podle vás OK?

Nahlásit

-
0
+

Proč má nejvíce plusů komunistka, která navrhuje okrást majitele firem jejími zaměstnanci??
Proč jste vy v mínusu za to, že jí kritizujete?
Co se to tu proboha děje?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A je to ještě horší, než samotný nárůst počtu lidí existenčně závislých na státním rozpočtu. Samozřejmě, zatímco v době rozmachu kapitalismu (a ústupu statické merkantilistické společnosti) rostl počet lidí, kteří se dokázali sami uživit a vymanit se ze závislosti na charitě (jak soukromé, tak státní), je dnes situace opačná. Nejenže se novodobý merkantilismus zasloužil o stále méně dynamičtější společnost a zbavuje lidi produktivní obživy, ale nastalou situaci se snaží "řešit" rozdáváním prostředků za nic, což ignoruje veškeré zásady a poznatky dříve existující charitativní práce. Toto vede ke vzniku "podtřídy" - celých generací lidí bez jakékoliv odpovědnosti za svůj život. Tyto patologické společenské jevy přes noc nezmizí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čím více stát podporuje chudé, tím víc přibývá chudých.

Nahlásit

-
0
+

Pro Švihlíkovou. Ve světě existuje snad několik set milionů firem fungujících na normálním, kapitalistickém prinicipu. A taky několik, určitě méně než deset těch, které jsou "převzaty zaměstnanci" a jsou úspěšné. Levičáci musí lítat nejblíž někam do jížní Ameriky, aby mohli na exkursi nějaké takové úspěšné firmy. Tím to pro mě vaše fantasmagorie vyřešená.

Nahlásit

-
0
+

Každý, kdo chce bojovat s chudobou může:
- Může veškerý svůj majetek odeslat do Bangladéše
- Může prosazovat zrušení centrálních bank a potažmo tisku peněz pro hru bohatých v investičním kasinu
- Může bojovat proti regulacím znesnadňujících malým a chudým se odlepit ode dna
- Může bojovat proti legislativě (i systému její tvorby), která mocným lobby přihrává privilegia a výhody

Bohužel většina tohoto boje dnes končí u snahy sáhnout do kapes a peněženek obyčejné střední třídy. A tomu je potřeba udělat přítrž - pochopit, že člověk má právo bránit svůj majetek, plody své práce před zloději.
Dnes v čele toho "boje" jsou totiž stále titíž lidé a stejná lobby, která současný stav způsobila. A jejich řešením je ještě více téhož (regulací, daní, ...). Proto je to třeba odmítnout.

Nahlásit

-
0
+

Jakmile jakákoliv vláda vyhlásí "boj" proti čemukoliv, je potřeba začít si hlídat peněženku a kontrolovat, zda nám zase nekradou nějaká naše občanská práva - toto vyhlašování boje je jenom snaha vládnoucí garnitury předstírat, že bez nich bychom nemohli být.

Ve skutečnosti bývá vláda hlavní příčinou těch problémů, proti kteým chce "bojovat". Podobné je to i s nerovností příjmů. Vlády příliš štědrým sociálním systémem demotivují chudé od práce a zvyšování kvalifikace a tím je svrhávají ještě hlouběji a současně přerozdělováním a podporou nejbohatších a největších firem nechávají zbohatnout ty nejbohatší.

Ovšem prezentovaná čísla bych bral velmi s rezervou, protože majetky nejbohatších jsou většinou ve finančních aktivech a o bublinách akciových, nemovitostních a dluhopisových bylo i na tomto serveru napsáno mnoho a nafukování ekonomik penězi je v posledních letech setrvalý stav ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli bude boj s chudobou stejně úspěšný jako válka proti drogám nebo jako boj za světový mír, tak nám budiž samo nebe milostivo. Více viz Theodor Dalrymple "Ztraceni v ghettu".
Zjednodušeně řečeno - první je chudoba ducha a až pak následuje bída materiální. To ale Švihlíková a její následovníci přes všechen intelekt a bystré postřehy nepochopí.

Nahlásit

-
0
+