Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Z deníku europoslance: Žijeme kvótami

14. 10. 2015
 5 783
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

1.Kolik % uprchlíků tvoří ženy a děti?
2. Dotace EU jdou do kapsy jen pár majitelům stavebních firem a často jsou za to postavené neúčelné věci.

Nahlásit

-
0
+

no..sami se zvolili..sami si rozhoduji..sami se rozodli, ze za 5% casu budou brat 5000% tní platy..

je nacase zvolit europarlament lidu. jdu do toho i bez platu..
a pak..uz jen nemilosrdny vox populi..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak to souvisí s tím, co jsem psal? Na bezcenné (ale populární) bonmoty si můžu poslechnout Zemana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

25letý rodák z Čečenska Magomed S., který odjel bojovat v roce 2014, pověděl, že jeho hlavní motivaci bylo video o situaci v Sýrii.

„Na internetu jsem spatřil video o násilí na ženách a dětech. Jejich bolest a slzy nenechají nikoho lhostejným. Pomyslel jsem si, že moje rodina žije dobře, netrpí hlady, nemrzne, všichni mají obuv a šaty. Takže jsem se rozhodl pomoci těm, kdo to víc potřebuje." — řekl Magomed. Příbuzným oznámil, že jede studovat do Egyptu.

Podle jeho slov se rozhodl vrátit po několika měsících, když pochopil, že to, co viděl na internetu, nemá s realitou nic společného.

„Samozřejmě jsou tam i ti, kdo bojuje za víru, za ideu, ale to se nedá označit za svatou válku. Podříznout krk před kamerou, to není džihád. A během pěti měsíců jsem tam žádné trpící ženy a žádné umírající děti neviděl. Ale mnozí si to představují stejně jako já, a proto tam jedou a opouštějí svůj domov." — podělil se Magomed.

Tvrdí, že se během těch pěti měsíců bojů nezúčastnil a strávil celou tu dobu na výcvikové základně. Jako plat prý dostávali pouze 50 dolarů.

„Vždyť jsem tam nejel kvůli penězům. Věděl jsem, že jdu na smrt. Ted´ chápu, že to byly zbytečné oběti, a válka je jiná, než si ji lidé představují. Slyšel jsem, že Islámský stát bojuje s Amerikou a zároveň jim prodává ropu. Nikdo by neměl umírat za něčí zájmy a peníze." — míní Magomed.


To není ta válka, kvůli které stojí za to zemřít

Mezi těmi, kdo odjel válčit do Sýrie a vrátil se živý, byl i Achmed B. Narodil se v Čečensku, je 22 let starý. Achmed studoval programování. Také spatřil na internetu videa o násilí na ženách a dětech, byl přesvědčen, že vládní armáda utlačuje civilní obyvatelstvo.

Achmed se seznámil s lidmi, kteří mu ukázali „správnou cestu". V červenci 2013 odjel s manželkou a dítětem do Turecka. Rodinu tam nechal a vydal se bojovat.

„Téměř okamžitě jsem si uvědomil, že se musím odsud dostat, ale nemohl jsem najít způsob. Všechno bylo úplně jinak, než jsem si to představoval. Bylo nejasné, kdo s kým bojuje a proč " — pověděl Achmed a dodal, že se teď jinak diva na tu válku. „Byli jsme zbožím.

Byli jsme zneužiti v jejích zájmech. Tak říkajíc, vydělávali na nás. Zdálo se, že v těch videoklipech na internetu zabíjejí lidí pouze proto, že jsou muslimové. Nejspíš je tam přidávali američtí sponzoři. Chtěli jsme zachránit naše náboženství, ale viděli jsme něco úplně jiného. Komunikoval jsem s Čečenci odtud. Mnozí litovali, ale měli strach utéct, nebo ani nevěděli, jak to mají udělat. Jestli se vůdce dozví, že se chceš vrátit domů, tak hned upadneš v nemilost. Můžou tě zmlátit, zranit nebo vymyslet jiný trest. Po prvním pokusu tě můžou i zabit." — řekl Achmed.

Ted´ lituje, že odjel do Sýrie. „Pochopil jsem, že to není ta válka, kvůli které stojí za to zemřít. Žádal bych mládež, aby se takových konfliktů nezúčastnila. Není to, jak nám to prezentují. Realita je jiná." — sdělil Achmed B.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně.
V Sýrii platil od roku 1963 vyjímečný stav, byla zakázána opozice a srocování více než 5 lidí. Všichni, kdo se odvážili kritizovat režim, byli v cizině, ve vězení, nebo mrtví. Tolik k demokracii.
V květnu 2011 měly Asadovy bezpečnostní síly na kontě okolo 1000 mrtvých, začátek ozbrojeného povstání se datuje k 4 červnu do města Jisr al-Shugur, kde ozbrojené složky střílely ze střechy do pohřebního průvodu. Rozzuřený dav podpálil budovu, zabil osm ozbrojenců a následně vyraboval policejní stanici. 29 června založilo sedm dezertujících důstojníku Syrskou svobodnou armádu. Ke konci roku 2011 propustil syrský režim z vězení všechny islamisty a ozbrojil je, údajně za účelem udělat ze sebe v očích mezinárodního společenství "nejméně špatnou" volbu. Proti islámským bojůvkám až do roku 2014 v podstatě nezasahoval a ani v současnosti nejsou jeho priorita. Tolik k americkým teroristům.
Nejvíc uprchlíku a civilních obětí má na svědomí Asad, protože má letadla a těžké zbraně a po vzoru svých ruských mentorů bezhlavě ostřeluje a bombarduje města, která nemá pod kontrolou.
Za zmar a zkázu v Sýrii nese Bašár Asad plnou zodpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy to taky ženete ode zdi ke zdi. Zkuste tohle: http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/267587-syrie-konflikt-konci-zly-muz-zustava-a-bylo-v-nabidce-neco-lepsiho

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to jste prosim pekne vzal kde? Asad je legitimni prezident, demokraticky zvoleny, a s podporou vetsiny obyvatel. Za jeho vlady se lidem zilo dobre a nikdo neutikal, az do te doby, nez zacli americani podporovat teroristy na jeho svrzeni a zpusobili tim chaos, ktery ted nastesti napravuje Putin

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doufám, že těch tisíc dolarů opravdu poslouží na boj proti IS a ne na pomalou přeměnu Turecka na druhý Pákistán. Mimochodem, za větší část migrační vlny nenese odpovědnost IS ale Bašár al-Asad. komu ovšem přispět na boj proti němu je zapeklitá otázka...

Nahlásit

-
0
+

Premier hlasovani postaru vyžadovad nebude.Je připosranej.A podle me poslanci vedeli jak se hlasuje,jen delaji že jsou proti kvotam ale nechteji byt mimo dav EU.to je jen divadlo pro nas.

Nahlásit

-
0
+

Firma do které přijde jen 5% zaměstnanců do měsíce bankrotuje. Neměla by EU už vyhlásit bankrot a zrušit se? Pokud z ní zůstane jen volný pohyb osob, zboží a kapitálu, na což nepotřebuje instituce, bude to přesně to co je potřeba.

Nahlásit

-
0
+

Když poslanec či úředník nepracuje, je relativně nejvíce užitečný (resp. nejméně škodí).
Kdybychom jim všem dali dobře placenou dovolenou, stále by se nám to vrchovatě vyplatilo.
Ideální by byla dovolená (nebo stávka) na berňáku, u celníků a podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsou ti voliči tupí především proto, že si zvolí europoslance, kteří nechodí do práce? Možná kdyby tam chodilo víc než pár lidí (a často dost zvláštních), tak by byl brán vážněji (z formálního hlediska má pravomocí docela dost).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten Europarlament musí být důležitá a funkční instituce, když je na zasedání tak 5% účastníků. Hezky zaplněný sál. Europarlament je divadýlko pro tupé voliče, kterým dává iluzi, že mohou něco ovlivnit - všechna rozhodnutí se dělají v EK, parlament je jenom od zvedání pracek ...

Nahlásit

-
0
+