Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Daňová blamáž za 4,5 miliardy

23. 9. 2015
 23 934
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

trochu to připomíná tu pohádku o Robinu Hoodovi, že? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by ovšem nekradl ten první článek, tedy stát, pak by neměl co krást ten zloděj, co je stíhán.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

-

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Citace - Stanislav Brabec / 23.09.2015 14:54

„Dokud poběží peněžní rotačky na plné pecky, tak je to v pohodě.“

Chleba nenatisknou…

Rotačky přímo ne, ale jejich správce (Babiš) se o to spolehlivě postará (PENAM) ..... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jistě lepší varianta by byla kdyby státní aparát "dostal rozum" a začal jednat racionálně - rozšiřovat svobodu na "úkor jistot", přestat fízlovat ale jelikož se tato cesta jeví jako nereálná, je zhroucení systému asi jediná možnost ke které to samovolně spěje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak zrovna v tomto kontextu je věta „ukradli jste daň“ na místě. Koncový spotřebitel nakoupil zboží, zaplatil dodavateli i s DPH. Dodavatel si DPH shrábl pro sebe a firmu s bílým koněm nechal zkrachovat. Na tu DPH nemá dodavatel o nic menší (morální) nárok nežli stát, proto ji vskutku ukradl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně - rotačkami naopak jeho výrobu a prodej sabotují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nijak zvlášť mladý nejsem :-) Ale z kolapsu minulého socialismu se upřímně radovali i moji prarodiče, i když také hrozilo, že přijdou o své jistoty (nikdo nevěděl, že ne) a úspory (což se díky vysoké inflaci v 90.letech stalo).

Ale podle mne se ty klacky pod nohama budou množit a pokud to nezkolabuje rychle, čeká nás nepříjemná agónie a ve stáří tak jako tak život bez penze a bezplatného zdravotnictví.
A pokud nastane nějaké nepříjemné mezidobí? Na to je jediné řešení - být "světoobčanem" bez sentimentu (tedy nevydíratelný tím sentimentem), připravený odejít (pokud možno ne s holou zadnicí). Nevím jak kdo, ale já bych bez ohledu na případný kolaps rád měl možnost trávit "podzim života" někde v teple u moře - což se podle mne zároveň rovná té přípravě na "nepříjemné mezidobí" zde v ČR.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta posledna veta stala fakt za to:). Presne na takychto prikladoch sa clovek moze uistit do akych sraciek to smerujeme. Namiesto podpory slusneho podnikania ktore je motorom ekonomiky, namiesto odstranovania zbytocneho balastu a byrokracie tu mame polofasistiky crony-capitalism system. Bohuzial vacsine ludi to plne vyhovuje, pretoze by boli najradsej keby im zadarmo padali pecene holuby do huby, a zitie na ukor druhych im vobec neprekaza.

V pripade ze ten system padne niekedy, bude to este horsie pokial sa pristup ludi nezmeni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Dokud poběží peněžní rotačky na plné pecky, tak je to v pohodě.“

Chleba nenatisknou…

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kontrolný výkaz DPH - táto obludnosť bola už na Slovensku zavedená minulý rok - ako inak - s vysvetlením, že ide o boj s karuselmi. Spočíva v tom, že daňovému úradu okrem obratu a výslednej "daňovej povinnosti", ako to bývalo zvykom za starých čias, posielate aj kompletný zoznam vystavených a prijatých faktúr s údajmi - komu (DIČ, resp. IČ DPH) a za koľko. Prijatú faktúru, ktorou si znižujete povinnosť, si preveria u odberateľa, či ju skutočne vystavil. Štát takto získal kompletné dáta o tom, kto s kým obchoduje (tieto dáta štát URČITE dôkladne stráži, aby nedošlo k úniku/zneužitiu).
Zároveň štát už nejakú dobu prostredníctvom Registra účtovných závierok zverejňuje daňové priznania firiem (nie živnostníkov, len sro či as). Keďže firmy sú v konečnom dôsledku opäť len ľudia, ide o neuveriteľne drzý zásah do súkromia.
Hlavne, že teraz chce štát nahradiť rodné čísla za náhodný reťazec znakov, aby náhodou niekto nezistil, či ste muž alebo žena.

Nahlásit

-
0
+

Pokud jste, pane Altmane, mladý, tak rozumím Vašemu ataku na co nejrychlejší státní bankrot. Osobně si myslím, že k tomu máme ještě hodně daleko. Vždy se najdou tací, kteří půjčí. Dokud poběží peněžní rotačky na plné pecky, tak je to v pohodě.

Jenže co my starší? Po bankrotu většinou nepřijde hned ona vysněná svoboda, kterou bychom si přáli. Naopak může přijít nějaká forma totality, či občanské nepokoje, nebo-li mezidobí, které může být ovšem dost dlouhé.

Proto si vážím každého dne, kdy mohu svobodně dýchat a podnikat. A to přes veškerou hromadu klacků, kterou nám denně hází erár pod nohy a s vědomím, že dobře už bylo .....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, věřím tomu, že oficiální "bílé" podnikání bude stále více znepříjemňováno.
Ale zase to povede jednak k růstu toho svobodného šedého a jednak k bankrotu toho znepříjemňovače.
Všechno zlé je k něčemu dobré.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Někteří kradou miliardy.
Miliardy rozhazuje i stát na předražené blanky a další tunely.
Ale je potřeba skřípnout hokynáře a instalatéry, protože to jsou ti praví nepřátelé míru, socialismu, pokroku a všeobecného blaha.

A rada?
Zrušte DPH a bude po karuselech.
Zrušte spotřební daně a bude po pančovaném alokoholu a fejkových cigaretách z vykuřovacího tabáku.

Formulace z článku "Ukradli jste daň" je fakt zábavná.

Vedle toho, že stát a EU prostředí pro "karusely" sám proaktivně vytvořil, myslím, že za provozem karuselů bude i nějaký cílený přivýdělek úředníků a politiků (tak jako bylo s LTO a podobně).

Zkuste si dnes jít žádat pro novou firmu o registraci k DPH (natož když nedoložíte, že z důvodu obratu žádat musíte). Přivoláte na sebe výslech inkvizičního typu (každý živnostník překračující 2mil limit na paušální náklad by chtěl založit sro-plátce a veškerou režii přesunout na toto sro - mimochodem podle mne důvod letošního nárůstu počtu sroček).
Zkuste si zažádat o nějakou významnější vratku - je to automatickým triggerem ke kontrole z FÚ. Každý normální podnikatel se tomu snaží vyhnout jako čert kříži. Je to jeden z důvodů, proč roste obliba operativního leasingu. Pořídit si Superba za 14k/měs je v pohodě, pořídit si auto za milion a chtít 200k DPH zpět, když měsíční odvody DPH freelancera jsou např. 50k, to je opět jasný spouštěč dotazů z FÚ - a to nemluvím o nebohých podnikatelích, kteří pracují pro klienty v sousedních zemích a mají tedy vratky měsíc co měsíc.
Toto všechno svědčí o tom, že provozovatelé karuselů musejí být s někým "zadobře".


Stát tedy problém vytvoří (existence DPH + VAT pravidla v EU), pravděpodobně na tom někteří jeho protagonisté vydělávají a výsledkem bude, že se utáhnou šrouby těm normálním běžným podnikatelům. Jak typické.

Nahlásit

-
0
+

To má ovšem i druhou stranu mince. Neschopná státní správa vyžaduje o to více podobných buzerací, jak je uvedeno v článku. Časem bude u nás drobné podnikání považováno za něco podivného, extravagantního a tudíž ještě více podezřelého.

Jediná profese, která těmto bláznivým nápadům stran oligarchy u státní kasy fandí, jsou účetní a daňoví poradci. Ti budou mít nonstop žně.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještěže je ta státní správa tak neschopná. Bože dobrotivý, nedopusť aby někoho zase napadlo svěřit výběr daní soukromníkovi a my tak měli efektivní výběrčí!

P.S. Ten fašistův ksicht snižuje mou chuť na jídlo lépe než chróm.

Nahlásit

-
0
+