Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: A řecké volby vyhrává... Mutti Angela!

21. 9. 2015
 14 751
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Aj som povodne chcel na Vas prispevok reagovat, ale som si to rozmyslel:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že vy zase ingorujete historii a logiku. Demokracie je ve své podstatě rozhodování o tom, kdo, koho, o co okrade (případně co s tím udělá, i když to je většinou dopředu jasné). Demokracie tedy může vzniknout až po té, co přebytky vytvářené společností, jsou tak velké, aby většina měla skutečně o čem hlasovat. Proto například nejdříve proběhla průmyslová revoluce, umožňující prudký růst životní úrovně širokých mas a teprve potom se rozšířila moderní demokracie. I když si socialisté často myslí opak, tak blahobyt si nelze odhlasovat. Bohatství o kterém se hlasuje, je třeba reálně vytvořit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč ne, třeba se z marxisty Tsiprase stane druhý Roger Douglas ....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan rad ignoruje vsechny ty renesance, atd...
I v moderni dobe prosperita do Ciny ci Chile asi take prisla az s demokracii - protoze prokazatelne v jedne chajde tam Pedro s Josem hlasovali o tom, zda k veceri budou fazole, nebo fazole.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OMG, mám tomu rozumět tak, že prosperita přišla po demokracií? Nemilý pane, skutečnost je přesně opačná! Demokracie přišla až když bylo co krást majetným a schopným. Krádež je podstatou demokracie, proto nemohla vzniknout opačným způsobem. Jinými slovy prosperita bez demokracie funguje, demokracie bez prosperity nikdy. Proto mají evropské země tu vaši demokracii a ne svobodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý postřeh. Jak poslouchám reakce Řeků, je patrné, že za Tsiprasovým úspěchem jsou ještě dva faktory:
1) Tsipras je pořád nový, ještě si nestačil nahrabat jako stará garda z Pasoku nebo Nové demokracie,
2) je mladý a nezkažený – zkrátka myslí to upřímně jako Standa Gross.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na papire. V realu jeste mene, nez EU ci Rusko

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ste mimo, Singapur je parlamentna demokracia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Singapore

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

chudaci v Singapuru

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Veru u nas v Europe to kvoli tej demokracii naozaj vyzera dost bidne. O co lepsie sa maju tie krajiny kde demokracie neexistuje, ze?

Chachacha

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevidím důvod, proč by se každý, kdo se zadlužuje, vzdával své suverenity. I když někomu dlužím, pořád se můžu chovat naprosto suverénně. Teoreticky spíš věřitel za určitých okolností ztrácí část suverenity, protože kdyby podnikal nějaké kroky proti mě, mohl bych dostat ten dobrý nápad, že mu nic nevrátím.
Je to o pozici síly. Řekové z pozice své síly a suverenity mohli říct, nic vám nedáme a šmitec. Jednou by padly na ústa, sice pořádně, ale jen jednou. Odevšad by je vyhodili a museli by se starat sami, chvilku by mohli zkoušet levicový populismus, ale rychle by přišlli na to, že jim to nijak nepomáhá. Dnes už mohli být nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropy.
Zvolili si vzdání se své síly a suverenity a nechali se léčit MMF. To je doktor, který ještě nikdy v historii nikoho nevyléčil. Ti potentáti připomínají doktory za Švejka, kteří na všechno měli také stejný lék, klistýr. Jestli léčené země byly v těžké situaci, tak po jejich pomoci je to situace k po...ní. Hlavně to trvá a trvá a nikam nevede, změní se jen to, že to málo, co ta země měla dobrého, změmí své majitele. To těžko povede k vyšší prosperitě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řečtí komunisté, pardon, aktuálně socialisté, prý budou provádět funkční a efektivní pravicové reformy. To se ještě nasmějeme.

Nahlásit

-
0
+

Demokracie je vládou lidu-to se jen tak blbečkům říká, aby s důvěrou šli spát, klidně spát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Připadá Vám můj příspěvek jako vzlyk? Chachacha je přece smích. Čemu nerozumíte? Demokracie je diktatura tupé bolševické většiny a proto to v Evropě tak bídně vypadá. Řekové se do sra... dostali zcela demokraticky a demokraticky v nich taky zůstanou. My se můžeme jen dívat, kam se sami za nedlouho dostaneme taky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Eurodotace jsou zlo, jedno z největších, které unie vymyslela. Důvody tu už byly uvedeny mnohokrát, tak to nebudu opakovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S těmi dotacemi je to dvojsečné. Nějaké peníze sice dostaneme, ale stát musí i něco přisypat, platit administraci projektů, do toho by mohly ubýt náklady na údržbu...

Přidal bych ještě rostoucí náklady na dluhovou službu. Čim vyšší dluh, tím vyšší úrok. A nedej Bože, aby stouply úrokové sazby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je mi zase vzlyk : demokracie-komedie pro blbečky.
Každý, kdo se zadlužuje, vzdává se (části) své suverenity. Řecko jede na dluh od 80. let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podobné probuzení (snad v trochu menším) očekávám i u nás:
- Státní rozpočet vypadá dobře jen díky dotacím
- Dotace za pár let skončí, rozpočet to docela zásadně ohrozí
- Státní dluh mezi tím nadále roste (přes ty dotace a přes rekordní růst HDP)
- Po ukončení dotací nám zde zbudou za ně pořízené nesmyslné a nerentabilní investice (akvapark v HorníDolní, cykostezky podél řek, které ob rok spláchne velká voda, atd...) a nutnost platit jejich údržbu
- K tomu všemu bude nadále klesat počet produktivních jedinců, kteří budou splácet státní dluhy a živit rostoucí procento těch neproduktivních

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

- Řekové i nadále budou mít příliš silnou měnu
- Řekové i nadále mají extrémní dluhy
- Řecká ekonomika i nadále bude dušena bruselskými regulacemi
- Již tak nízké přesvědčení lidí, že platit daně je správné, dále pokleslo (což obecně není negativum, ale s plány vlády a Bruselu to rozhodně neladí)
- Důvěra ve finanční systém byla podkopána
- Některé požadavky věřitelů ekonomice moc nepomohou
- Pokud Tsipras bude privatizovat, tak v současné situaci dostane málo, zvýší se nezaměstnanost, atd... (čímž neříkám, že privatizovat je špatné, ale krátkodobé efekty budou nepříjemné)

A to vůbec nemluvím o fázi cyklu evropského a světového hospodářství - přestože se zdá, že se ekonomiky z minulé recese ještě nevzpamatovaly, různé indikátory přesto naznačují, že "boom" je u konce a přijde recese.

Lehce se tedy může stát, že pod koberec zametené řecké problémy vyhřeznou zpět na povrch dříve, než by si mnozí přáli a odhadovali.

Nahlásit

-
0
+

ptal jsem se naší delgátky v řecku, která tam dlouhodobě žije, jak se dívají řekové na šarádu co s nimi Tsipras provedl. Řekla, že řekové mají Tsiprase rádi, protože byl jediný, který jim sliboval že za ně bude bude bojovat a získali pocit že opravdu bojoval. Takže klasický socialismus - hodnotí se snaha, výsledky nejsou důležité. Až mě zaskočilo, jaký to je mor a že jsme tím v evropě tak prolezlí. Asi jsem byl přehnaný optimista stále jsem věřil, že při střetu s realitou si začne více lidí uvědomovat že to takhle dál nejde. Jde to a ještě důkladněji :( Takže nyní je pro mne mnohem reálnější prohlubování status quo až do pádu na držku.

Nahlásit

-
0
+

Řecká ekonomika je už celá desetiletí v naprosto desolátním stavu. Skoro se mně příčí používat slovo ekonomika. Levné půjčky po vstupu do eura vyvolaly v Řecích pocit, že jsou mistry světa, protože se najednou měli mnohem lépe než před tím. Bohužel je všechny projedli a projásali a řecké ekonomice to nijak nepomohlo. Řekové jenom získali pocit, že je možné se mít mnohem lépe, aniž by bylo třeba více pracovat. Absťák potom, co věřitelům došla trpělivost, přivedl k moci marxisty, s hesly ve stylu "hrdí Řekové dluhy neplatí". O nějakých reformách opět nemohlo být ani zdání, pokud za reformu nepovažujete zvýšení min. mzdy na 750 euro a podobné šílenosti. Současné volby na tom nic nezměnily. Tsipras a jeho boys se reformám naopak budou bránit zuby nehty, budou je jenom předstírat (za francouzského a i německého přivírání očí) a na konci volebního období na tom bude Řecko stejně bídně, jako dnes. Kdyby vyhrála řecká "pravice" nic zásadního by se nezměnilo. Je totiž úplně jedno, kdo v Řecku vyhraje volby a kolik miliard do Řecka nateče. Pokud řecká ekonomika neprojde drastickými reformami, tak se nic nezmění. A takové reformy nejsou v dohledné době reálné. Většina Řeků si pravděpodobně vůbec neuvědomuje v jakém úpadku Řecko dlouhodobě je.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chachacha, je přece naprosto jedno, kdo "vyhrál". Tady o žádnou výhru nejde. Nejde a nikdy nešlo a nikdy nepůjde. Demokracie-komedie pro blbečky.

Nahlásit

-
0
+