Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Investujte almužny s maximálním výnosem

10. 9. 2015
 7 220
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Studny jsou referencí kolegů stavařů, močení do pitné vody od kamarádky dětské lékařky, elektrika z tisku. Je to už léta...Instinkt? Reflex?
Nenutím vás tomu věřit. Z Čech jezdí do Afriky spousta lidí. Ptejte se. Nyní už se v tisku těžko něco objeví.
Netvrdím, že jsem proti pomoci Afričanům. Jen nevím jak. Ví to prosím někdo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

neco k cteni ci zhlednuti nemam, ale viem si celkom dobre predstavit ze je to pravda - nieco podobne som pocul od ludi co sa tomu trochu venuju. Nie su vsetci taki, ale..

Inak netreba ani chodit do Afriky, vytrhane draty a kompletne znicene byvanie (az po narusenie statiky) sa da vidiet aj na niektorych miestach vychodneho Slovenska napriklad.. Zmena myslenia tychto ludi je beh na dlhu trat. A u niektorych zmena nenastane nikdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Divil bych se, kdyby autor všem odpíral sklenku vína i rám postele (nepřípadná ironie). Spíše mu, myslím, šlo o tohle:

"Nerozdám všechen svůj majetek do Afriky, i kdyby se dobrony (jednotky dobra, haha) jen sypaly, protože až takhle dobrý nejsem, ani nechci být. Jsem ale aspoň tak dobrý, že měsíčně rozdám 10 % svého platu – a rád bych, aby TĚCHTO 10 % udělalo co nejvíce dobra."

Nahlásit

-
0
+

"Čeští inženýři vyvrtali spoustu studen a naučili místní o ně pečovat a oni to nedělají. Natahali spoustu elektriky do domů, naučili místní obsluze a oni dráty vytrhali. Doktoři učí, že nelze močit do vody, kterou se myjí a dokonce jí i pijí a nikdo je neposlechne."

Nějaké čtení, něco ke shlédnutí k tomuto?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Ale když už tak je lepší mít genocidu než platit na státní důchodový systém. Je to trochu menší zlo. Heil Mises.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK. Pak statni, ale dobrovolne. Nasili ze strany vlady uz si africani uzili az az.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čeští inženýři vyvrtali spoustu studen a naučili místní o ně pečovat a oni to nedělají. Natahali spoustu elektriky do domů, naučili místní obsluze a oni dráty vytrhali. Doktoři učí, že nelze močit do vody, kterou se myjí a dokonce jí i pijí a nikdo je neposlechne.
Jednotlivci, kteří dosáhnou vzdělání prozřou a rychle prchají za dobrým výdělkem. Nezůstanou a nedělají onu sisyfovskou práci.
Ruku na srdce...kolik českých studentů VŠ zůstává v Praze a nevrací se do místa svého rodiště...

Jinak naprostý souhlas s Ježíšem :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V principe je mi to jedno ci statna ci sukromna, ale predpokladam ze statna by bola pre siroke vrstvy vyhodnejsia kedze miera solidarity je v nej vyssia (v sukromnej nemusi byt ziadna). Bohati africania dochodky nepotrebuju v takej miere ako chudobni, resp. si na ne vedia nasetrit aj svojpomocne, bez statneho donutenia.

Sukromne (ale statom vyzadovane) dochodkove poistenie je dobry napad (sam ho mam), ale je tam prilis velke riziko ze staty aj tak donutia sukromne dochodkove spolocnosti kupovat svoje statne dlhopisy, co je v konecnom dosledku zase len statne poistenie, akurat so sukromnymi prostrednikmi ktori za takyto "skvely" produkt beru poplatky. A to nehovorim o riziku zostatnenia..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proboha proc statni? Vzdyt ty staty tam fungujou jeste hur, nez tady (tezko se tomu veri, ja vim).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Presne.
Este by som pridal vychovu smerom k pouzivaniu antikoncepcie, rieseniu kmenovych sporov nenasilnou cestou, a - tunajsi libertariani mi snad odpustia:) - nejaku formu statneho socialneho zabezpecenia aby stari ludia v chudobnych krajinach neboli odkazani len na pomoc vlastnych deti (co ich motivuje mat ich co najviac).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten pozitivní vliv tam může mít mnohem víc věcí, než jste s to si představit, zdá se. Rozumím vám – a plně souhlasím, že dovézt někam pár pytlů rýže, nejenže dlouhodobě nepomůže, ale spíš uškodí. Ale pomoc třeba s vrtáním studny je něco docela jiného. Když najednou lidé nemusí denně tři hodiny tam a tři hodiny zpátky, kvalitu života to zvedá. A najednou je čas na „osobní rozvoj“ a „inovace“. Darovat rodině kozu je podobná záležitost. Jo, můžou ji sníst, můžou ji taky utrápit hlady – ale nedělá se to. Je to pro ně závazek, obživa práce. A i odrazový můstek. Ani potravinová pomoc nemusí být úplně špatně, pro úplnost, ale je snad jasné, že to mám na mysli pomoc postiženým přírodní katastrofou, válkou a podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dávat peníze do chudých zemí na potraviny a služby nám možná přinese dobrý pocit, dá práci spoustě lidí v neziskovkách, ale ve skutečnosti nejen nijak zásadně nepomůže, ale ještě snižuje motivaci domácích, jejichž potenciál je mnohonásobně větší než náš, aby si pomáhali sami.

Jediné, co jsem ochoten připustit, že by mohlo mít skutečně pozitivní vliv, je podpora vzdělání (ne teologického) v těchto zemích - to by mohla být (pomalá) cesta ke zlepšení jejich životní úrovně.

Nahlásit

-
0
+