Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Velikonoční ostrov: Místo, kde se Malthus nemýlil

31. 8. 2015
 5 261
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jasně. Takže když centrállní banka zmanipuluje úroky z 6^ na 1%, tak vůbec nevzroste počet těch, kteří si chtějí půjčit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Centrální banka nic nemanipuluje (kromě úrokové sazby). O tom kolik peněz si kdo půjčí a jak je použije rozhodují výhradně dlužník a banka, nikoliv centrální banka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě že šlo o formu státní regulace. Vládnoucí třída obírala obyvatelstvo o prostředky a stavěla z nich pompézní nefunkční monumenty - jen s tím rozdílem oproti dnešku, že tehdejší monumenty byly alespoň monumentální a trvanlivé, což se o solárních elektrárnách a cyklostezkách říci nedá.
Mimochodem, civilizace Velikonočního ostrova to šílenství Moai nejspíš přežila mnohem lépe, než se běžně tvrdí. Pravý kolaps nastal až poté, co ostrov objevili "Evropané" - konkrétně otrokáři z Jižní Ameriky, kteří odvezli nejspíše až tisíce místních a mezi zbytkem rozšířili tuberkulózu, neštovice a podobné radosti

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže to tedy bylo absencí svobodného trhu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi nejaka statni regulace. Neco jako repka, solarni elektrarny, cyklostezky, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě že na Velikonočním ostrově zřejmě reálná ekonomika tak docela nebyla - to odsátí spousty zdrojů do výstavby soch téměř "za každou cenu" to muselo pořádně deformovat. Nechme stranou, proč to dělali, z hlediska tématu článku je celkem fuk, zda to bylo kvůli "zešílení náboženství" anebo zda šlo o nějaký netušený důvod třeba z oblasti "ufologie". Ale ta deformace je prostě patrná - vůbec není jisté, že by úpadek tamního osazení nastal i v případě, že by se do soch nikdy nepustili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jak muze neco odrazet z realne ekonomiky, kdyz je zde centralni banka (pravy opak realne ekonomiky a trhu), ktera tu menu manipuluje? Tedy deformuje trzni informace, ktere nam ceny rikaji.

Popirate sam sebe. Na Velikonocnich ostrovech totiz realna ekonomika samozrejme byla. Nebo vy myslite, ze tam neexistovala smena a delba prace?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy jste nic nepochopil. Peníze samy o sobě nic neznamenají. Peníze bez reálné ekonomiky jsou samozřejmě nesmyslem a nijak Vás před vlastní hloupostí nezachrání. I kdybyste jich měl nekonečně mnoho. FIAT měna prakticky jen účetně odráží, co se děje v reálné ekonomice. Naopak to nefunguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale ne, vsechno se musi rozfofrovat a jeste se zadluzit.
Proc to neudelali ti pitomi Velikonocnani?
Kdyby vynalezli blahodarne nekryte fiat penize (nejvetsi objev lidstva za celou historii), nikdy by jim zdroje nedosly, mohli by si je natisknout. Meli by nejen na vyplaty socharu, ale treba i na zaclenovaci agenturu, na vyhrabani tunelu pod celym ostrovem a jina dobra. Bohuzel nemeli moudrou vladu, ktera by fiat natlacila lidem silou a ktera by nasledne mohla stimulovat ekonomiku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud jde důležitost akumulace kapitálu pro rozvoj společnosti, tak je velmi zajímavá kniha Hernanda de Sota - Mysterium kapitálu. Docela přesvědčivě vysvětluje proč kapitalismus přinesl prospěch Evropě, respektive Západu a ne už ostatním částem světa.

Nahlásit

-
0
+