Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

29. 8. 2015
 26 648
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

P2P půjčky u nás fungují už na mnoha online platformách a věřte, že podmínky jsou dosti tvrdé. Lidé zde žádají velké částky především na refinancování stávajících závazků. Proto každý provozovatel P2P portálu ručí za ,,kvalitu´´ žadatelů, které si lustruje vlastním skóringem a tím také kryje investorská rizika, viz: http://www.finstart.cz/p2p-pujcky-a-investice-do-nich-vyhody-a-nevyhody/. Rozhodně neprojde zde avizovaná pětina žadatelů, bonita je prověřována mnohem na vyšší úrovni než u bankovních půjček.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

P2P funguje jinde a bude fungovat i tady. Ale ne s přístupem Tvarůžkové. Podmínky musí být tvrdší než v bance, jinak se služba prodražuje nutností ty průšvihové úvěry vykrýt.
Jak trefně poznamenal Hatlapatka, půjčovat "na příběh" je charita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale to je úplně v pořádku. Potvrzuje to totiž, že paní T. je také jenom člověk. :) Taky bychom si mohli myslet, že je mimozemšťanka. Peer to peer půjčky snad jen v rodině a i to hodně opatrně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem na tom stejně. Na druhou stranu akceptuju, že někteří lidé to tak nemají. A možná právě jim chcete půjčovat. Pokud by Zonky opravdu dokázala rozlišit v registrech dlužníků ty dobré od těch špatných, byl by to zlatý důl.

Tenhle rozhovor mě o tom ale nepřesvědčil. Ve sporu marketingového oddělení (=půjčit co nejvíc) a risk odd. (=půjčit těm, kde je min. riziko), stojí tato paní jednoznačně na straně prvních. Věty jako "scoring pracuje se sociodemografickými statistikami, jenže každý člověk je jedinečný" mne upřímně děsí. Já nemám nic proti půjčování "na příběh", sám mám pár desítek dolarů na Kiwa, ale neříkám tomu pak byznys, ale charita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne. Banka je místo kde si můžete vzít úvěr pokud ho utáhnete ... což nutně neznamená že ho nepotřebujete.

Investoři které nezajímalo jestli klient hypotéku utáhne už tu taky byli, např. Freddie Mac a Fannie Mae - jste si opravdu jistý že hypotéka je pro banku tak bezriziková? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Banka je misto, kde si muzete vzit uver, pokud dokazete, ze jej nepotrebujete. Spotrebitelsky uver od klasicke banky je dobry maximalne tak pro refinancovani starych nevyhodnych pujcek (plus pro blbecky, co si potrebujou pujcovat na novou televizi nebo na dovolenou). Kazdeho dluznika je treba posuzovat individualne, ne na zakladne pitomeho potvrzeni o prijmu - pokud mam prijem, tak snad pujcit nepotrebuju, ne? Naopak, pokud jsem prisel o praci, a potrebuju pokryt vydaje nez najdu novou, pak uver potrebuju - ale to uz mi zas nikdo nepujci. Tento system nechapu hlavne u hypotek - jednak je tam uver jisten nemovitosti, takze banka sve penize dostane kazdopadne, a hlavne, hypoteka je na par desitek let, a praci bezne clovek meni kazde dva roky, a vypoved muze dostat kdykoliv. Pokud budu nekomu pujcovat penize, chci to posuzovat individualne. Nezajima me, kolik muze oficialne dolozit - spousta lidi ma prijmy na cerno - ani jestli ma zrovna ted praci, ze ktere ho muzou kdykoliv vyhodit. Zajima me jeho potencial - pokud to bude nezamestnany s dobrou praxi a vzdelanim, pak mu klidne pujcim. Pokud to bude dlouhodobe nezamestnany gambler, pak ne. Stejne tak uverova historie je dulezita, ale opet, jde o konkretni posouzeni. Pokud je nekdo v solusu za to, ze pozde zaplatil telefon, proc bych to mel proboha resit, kdyz jde o stokorunove castky? Ale samozrejme, pokud ma nekdo nesplaceny uver nebo exekuci, asi to taky nebude ten pravy kandidat pro pujcku. Kazdopadne, z pohledu investora je pro me takova sluzba naprosto nezajimava. Jestli dluznik plati urok 9% rocne, a neco si samozrejme vezme firma, veritel muze dostat treba 5%? A to se vsemi riziky? To dostanu i v terminaku, kde to mam ze zakona pojisteno.

Nahlásit

-
0
+

Bože to je naivní! Já jsem hooodně velká bordelářka, ale na to, abych zaplatila, co mám, si dávám hodně velkého majzla. Komu není trapně, že má zpoždění s placením a bere to jako společenský standard, nevěřím.
Jo výjimečně se to může stát každému. Na to mám jediné slovo: smůla!

Nahlásit

-
0
+

Tvarůžková tvrdí, že lidé neznají základy finanční matematiky, ale sama nezná rozdíl mezi procentem a procentním bodem.

Nahlásit

-
0
+