Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ekonomické smrťáky táhnou

25. 8. 2015
 6 138
27 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ani jeden z nich není libertarián.
Který z nich kdy řekl něco proti existenci státu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
2
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Hlavně je ten článek irelevantní.
Je možné házet vybranými čísly a dokazovat jimi ledacos.
Třebaže se intervence moc nedotkla lidí žijících od výplaty k výplatě. I když ani pro to není důkazu, protože nemáme žádnou paralelní ČR bez intervencí vhodnou k porovnání.
Ale tyto polemiky podle mne nejdou k podstatě. K tomu, že ČNB uměle manipuluje kurzem, brání jeho přirozenému vývoji. A to nutné má (těžko pozorovatelné, avšak masivní) důsledky. Není jednoduché dosledovat, jaké důsledky má manipulace s kurzem, úrokovou měrou, měnovou zásobou. Jsou rozprostřené po celé ekonomice, deformují prostředí, vedou k chybným investicím a zesilují amplitudu hospodářského cyklu. Jenže toto pojmout je pro pisálky a povrchní ekonomy žijící poučkami o multiplikátorech a modely IS/LM příliš složité.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

Tou Vasou poslednou vetou by som si nebol tak isty:)

K tomu co ste napisali vyssie, myslim ze tak trosku porovnavate hrusky s jablkami. Nie je stat ako stat. Nemecky stat v 1939 sa tazko moze zrovnavat s nemeckym statom dnes. Odhliadnuc od toho, ze velka vacsina ludi v tom case sla do vojny dobrovolne, ani ich nejaky stat nemusel velmi nutit.

Myslenie typu "stat pred 70 rokmi sposobil smrt svojim obcanom - preto nechceme ziadny stat" je tak trochu pritiahnute za vlasy, nemyslite? Typicke ciernobiele videnie. Stat treba zredukovat, ale urcite jeho funkcie ponechat - tolko moj nazor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"PK přepočet na € použil jako ilustrativní...srovnání ukazující váhu parity kupní síly."

Nikoliv, přesně naopak, PK ho použil jako argumentaci proti srovnávání prostřednictvím parity kupní síly.


"Na závěr, ekonom používající termín neoliberál je asi jako chemik vyrábějící kámen mudrců."

Nikoliv, neoliberalismus není pouze oblíbená nadávka, ale docela seriozní směr, který se rozvíjel od konce 30. let a rozvětvil se do dvou směrů: do větve německé, ze které vzešel později koncept sociálně tržní ekonomiky, a do větve americké, která se stala později ostrou opozicí zmíněného německého směru, a mezi jejíž zastánce patřili Hayek nebo Mises. Oba později termín neoliberalismus nepoužívali, ale někteří jejich žáci ano. Druhá věc je, že z pojmu neoliberalismu se stala nálepka, kterou používají někteří hloupí levičáci na cokoliv, co se jim nelíbí. A hloupí, nebo spíš málo vzdělaní, pravičáci zase tvrdí, že nic takového není a nikdy nebylo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Takto nějak uvažovali i argumentovali zastánci feudalismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Anarchokapitalisté definují stát jako územní monopol na použití násilí. Myslím, že tato definice celkem odpovídá současné realitě. (Sečteme-li to za celé 20. století, bylo státní násilí s přehledem nejčastější příčinou úmrtí u lidí od 18 do 50 let, a to dokonce v porovnání se všemi ostatními příčinami smrti dohromady.) Tato definice přímo implikuje, že stát nemůže být zárukou žádných práv.

Namísto přijetí konceptu státu jako monopolního přidělovatele, odebíratele a ochránce přidělených práv, očekávají, že si lidé budou obhajovat svá tzv. základní přirozená práva sami, a definují takovou obranu jako legitimní.

Doufám, že většina anarchokapitalistů chápe, že žádná automaticky uznávaná přirozená práva neexistují, nikdy neexistovala a existovat nebudou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se z těch firem stane mafie, pokud začnou nabízet špatné služby a ceny kartelem šroubovat nahoru, dostaneme se tam, kde jsme dnes. Stát je přesně takováto monopolistická mafie.

Myslím, že není špatným předpokladem, že konkurence vede k nižším cenám a vyšší kvalitě.
Navíc kde vidím nějaké monopoly, tak jsou povětšinou produktem státu - buď je sám vytvořil, nebo je udržuje tím, že byrokracie zkrátka přeje těm větším (dotace, zákony na míru, ...).

O tom, zda by to fungovalo, samozřejmě můžete mít pochyby. Nikdo vám ale nebrání se s ochranou vašeho života a majetku obrátit na Stát s.r.o. Ovšem nemáte právo bránit ostatním, aby se obrátili např. na Pinkerton s.r.o.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Plny suhlas - nemam co by som dodal. Jedine snad to ze zvrhnutie sukromnych bezp. sluzieb na mafie povazujem za velmi velmi pravdepodobne. Vid. napr. historia samostatneho Slovenska par rokov po osamostatneni ("93-cca "98), ked nastal trochu chaos v sprave novovzniknuteho statu.

Na ancap fanatikoch sa dobre bavim:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud vím, anarchokapitalisté předpokládají, že záruku práv a jejich vymáhání by zajišřovaly soukromé firmy, které by byly na úspěšnosti svých služeb závislé. To není špatný koncept, otázka je, jak by reálně fungoval. A v tom je slabé místo ankap argumentace. Zavádět něco, co nikdo nikdy v historii nezkoušel a riskovat, že se to nějak zvrhne (např, tak, že se z těchto firem stanou v podstatě mafie, které budou celou společnost ovládat ve vzájemné kooperaci), to je vážná věc. Už jsem to tady psal, nejsem proti tomu to nějak vyzkoušet. Ale svaté nadšení zdejších ankap fanatiků, kteří si žádná nebezpečí ani nehodlají připustit, je dost varující. Prvním příznakem kritického myšlení je zvažování možnosti a pochyby o tom, jestli jsem zahrnul všechny okolnosti a faktory do úvahy, včetně těch, které zatím neznám (a ani znát nemohu), Místo toho se většina z nich odkazuje na autority, z čehož je zřejmé, že sami moc neuvažují a ani nechtějí. Pocit vlastníků "pravdy" je jim cennější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A odkial sa vzali tie podla Vas nedotknutelne vlastnicke prava? Kto Vam zaruci ze vo Vasom vysnenom Ancape budu tieto "prava" respektovane? Ak nebudu, na koho sa obratite? Na "Pinkertonovcov"? HaHaHa:):)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jo, tak to jo, mělo tam být nejsou automaticky, nebo všichni nejsou. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud je někdo zastáncem svobody, nemůže zároveň být zastáncem násilného donucování.

Pokud je někdo zastáncem nedotknutelnosti vlastnických práv, nemůže zároveň být zastáncem organizace, která je na jejich porušování přímo založená a porušuje vlastnická práva každého jedince několikrát denně.

Pokud někdo je zastáncem přirozeného práva a jeho základu (sebevlastnictví každého jedince), nemůže zároveň připouštět, že tělo patří jedinci jen z části (už proto, že vlastnictví je výlučné, exkluzivní, nedělitelné) a z jiné části patří vládci, vládě, národu, třídě, společnosti, rase... (dle toho, jakého kolektivismu je skrytým příznivcem).

Pokud je někdo zastáncem názoru, že platné jsou jen dobrovolně a s jasným vědomím uzavřené smlouvy, nemůže být zároveň zastáncem teorie, že některé smlouvy vzniknou narozením, neemigrací, nadechnutím se vzduchu, atd...

Váš příspěvek tedy pouze říká, že někteří etatisté se mylně považují za libertariány.

Ale je to stejně nesmyslné, jako když pánové Březina a Fulda tvrdí, že jsou zastánci trhu a kapitalismu a ne socialismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vždyť ano, ale právě proto je tvůj výrok, na který jsem upozorňoval a to, že libertariáni nejsou proti existenci státu nesprávný. Někteří ne (minarchisti), někteří ano (anarchokapitalisti). Kvalita příspěvků je na mé straně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chápete teorii množin? Mnozí anarchokapitalisté se považují za libertariáni, ale ne všichni libertariáni se považují za anarchokapitalisty. A jen pro úplnost, libertariánské utopie nemusí šířit jen libertarián. :)

Radši klikejte víc na mínuska, argumenty to nepůjde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neztrapňuj se právníku, anarchokapitalisté jsou libertariáni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O našem bohatství nevypovídá přesně ani nominální HDP, ani nominální HDP v eurech, ani nějaké reálné HDP. Jsou to víceméně virtuální ukazatele, které sice jistou korelaci s bohatstvím mají, ale zároveň dávají státu možnost je manipulovat, aniž by se to na bohatství projevilo (nebo dokonce tak, že se bohatství sníží).

Když stát postaví silnici, a pak ji zase nechá zbourat (https://goo.gl/maps/vVEul), HDP vzroste. Když stát postaví cyklostezku za 50 milionů na kilometr (https://goo.gl/maps/cv1sM), po které projede sotva jeden člověk za minutu (http://prahounakole.cz/2012/1 0/scitace-2012-boom-uvada-potr ebujeme-resit-krizovatky/),HDP vzroste. Ale nevzroste naše bohatství.

Mnohem relevantnější je třeba medián kupní síly na místním trhu. Ovšem nesmí to být kupní síla měřená spotřebním košem definovaným ČSÚ (https://www.czso.cz/documents /10180/23195394/spot_kos2015.p df)pro účely výpočtu inflace, ve kterém je nejdůležitější položkou zcela virtuální „Imputované nájemné vlastníků – nájemníků“ (9,3%), nájemné má menší váhu (4,5%), než cigarety (5,06%), a cigarety větší váhu, než zdraví (2,4%).

Nahlásit

-
0
+

Libertariáni nejsou proti existenci státu, to si pletete s anarchokapitalisty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ani jeden z nich není libertarián.
Který z nich kdy řekl něco proti existenci státu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Hlavně posilování CZK bylo jedním z hlavních kanálu našeho dohánění západu.
A toto nám ČNB sebrala, 3 roky dohánění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kohout, Mach, místy Kovanda (i když ten je o pár lvlů nad nimi), mám pokračovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Možná by stačilo napsat: "Nemám rád Pavla Kohouta!". Víc v tom stejně není.
PK přepočet na € použil jako ilustrativní, jako jeden z možných úhlů pohledu na srovnání výkonu ekonomik, srovnání ukazující váhu parity kupní síly.
Kokeš mi připomíná jinýho před časem podobně nadějnýho ctižádostivýho připomínače své existence, Aleše Chmelaře. Ten se teplého místa dočkal a dneska šaškuje na významné pozici nenahraditelného významu The Chief Economist at the European Section of the Czech Office of the Government. Takovej Prouza junior. No a, brutálně chytrej křivkovej superekonom Kokeš se prezentuje jako Chmelař junior... kdepak se nám za pár let vyloupne?
Na závěr, ekonom používající termín neoliberál je asi jako chemik vyrábějící kámen mudrců.

Nahlásit

-
1
+

Já jsem pochopil článek jako zcela obecnou záležitost typu "neupravíme-li výsledky statistiky o inflaci či přepočítáme-li je "vhodným" měnovým kurzem, dostaneme diametrálně odlišné závěry". Tedy záležitost čistě technickou, nikoli obhajobu konkrétních kroků ČNB či vládní politiky.

Proti socialistické politice kohokoli je třeba protestovat (na tom se jistě shodne drtivá většina místních diskutérů), ale pokud tak budeme činit účelovým a zavádějícím způsobem, bude to značně kontraproduktivní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hlavně je ten článek irelevantní.
Je možné házet vybranými čísly a dokazovat jimi ledacos.
Třebaže se intervence moc nedotkla lidí žijících od výplaty k výplatě. I když ani pro to není důkazu, protože nemáme žádnou paralelní ČR bez intervencí vhodnou k porovnání.
Ale tyto polemiky podle mne nejdou k podstatě. K tomu, že ČNB uměle manipuluje kurzem, brání jeho přirozenému vývoji. A to nutné má (těžko pozorovatelné, avšak masivní) důsledky. Není jednoduché dosledovat, jaké důsledky má manipulace s kurzem, úrokovou měrou, měnovou zásobou. Jsou rozprostřené po celé ekonomice, deformují prostředí, vedou k chybným investicím a zesilují amplitudu hospodářského cyklu. Jenže toto pojmout je pro pisálky a povrchní ekonomy žijící poučkami o multiplikátorech a modely IS/LM příliš složité.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Kteří takoví na FinMAGu publikují jaké články?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hm.
A co člověk, který žije v Česku, pracuje v Česku, 20% příjmu utrácí v Česku za svou režii, 20% padne na eurový a dolarový import (dovolené, nákupy v zahraniční) a zbytek investuje do aktiv denominovaných v euru či dolaru (akcie, dluhopisy, drahé kovy, bitcoin)?
Je snad ve velkých městech málo dobře placených zaměstnanců a freelancerů, na které se toto vztahuje?

Nahlásit

-
0
+

A prostor pro libertariánské utopisty Vám nevadí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

V poslední době dává Finmag prostor hrozným bludům. Někteří teoretici typu Kokeš to podávají tak skálopevně .....

Nahlásit

-
0
+

Rozumím tomu správně, že autor má sice čísla správně, ale co píše se vám nehodí do krámu? Jak to tu padlo nedávno v komentářích - není dostatečně politicky uvědomělý? Tak díky za to, a kéž by se na Finmagu politicky neuvědomělých autorů vyskytovalo více.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přestože pro méně bystré a znalé čtenáře mohou být závěry vyplývající z článku ekonomicky-intuitivní a tudíž přínosné, faktem zůstává, že celkový obsah článku není kvalitní. Autor využívá různé manipulativní techniky nejspíše za cílem znevážit úspěšné ekonomické analytiky a prodrat se na jejich pozici do mediálního ekonomického povědomí. Opravdový ekonom si při čtení článků jen povzdechne a řekne si - napiš nám Kokeši pro příště pohádku o prospěšnosti minimální mzdy.

Nahlásit

-
-1
+