Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řecké vědro má ve dně díru

24. 8. 2015
 12 837
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bohužel nemáte pravdu. Vytvářet peníze mohou vždy jen banky a jiné finanční instituce. K tomu ale potřebují někoho, kdo za tyto nově vytvořené peníze něco nabídne. Jinými slovy banky vytváří nové peníze vždy, když si něco kupují. Nemovitost, akcie, dluhopisy, příslib, že půjčené peníze vrátí i s úrokem, práci svého zaměstnance, nebo když vyplácí dividendu svým akcionářům apod.. Banky platí vždy nově vytvořenými penězi za cokoliv, co si kupují. Nicméně k tomu, aby banky mohly vytvořit nové peníze, potřebují vždy někoho dalšího, kdo jim něco prodá, nebo si od nich půjčí peníze. Takže určitě samy banky nemohou vytvořit peníze, které by si připsaly na svůj účet a takto zbohatly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono je to trošku jinak. Banka nepůjčuje peníze které nemá. Banka totiž v podstatě ani není ve vztahu k půjčeným penězům věřitelem. Banka je spíše registrem, v němž se zaznamenávají skutečností o tom kdo komu dluží. Když banka někomu půjčí peníze, pak nově bankou vytvořené peníze zároveň dlužník dluží ale zároveň je vlastní, takže je v podstatě v tomto okamžiku dluží sám sobě. Pozná se to jednoduše podle toho, ke komu tečou úroky. Dlužník zaplatí bance úrok ze svého dluhu avšak banka témuž dlužníkovi připíše na jeho vkladový účet úrok z peněz, které drží dlužník na svém depozitním účtu. Nebýt úrokové marže, tak dlužník ani nepozná, že dluží peníze.
Situace se mění až v okamžiku, kdy dlužním peníze utratí. V tom případě už dlužník jen platí úroky a příjemcem úroků už je jiný majitel peněz. Bance zůstává opět jen úroková marže, kterou financuje především případná selhání dlužníků. Není to nespravedlivý systém. Vše je v úplném pořádku. To, že si každý nemůže založit banku, je taky v pořádku. Provozovat banku je nákladná a vážná věc.
Jen ještě doplním, že pokud Pepa půjčí Frantovi peníze a Franta je pak nevrátí, dopady na Pepu i na banku jsou v podstatě stejné. Banka i Pepa přijdou o peníze. A je úplně jedno jestli se půjčovaly peníze nově vytvořené, nebo už dříve existující.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, že jo. :-) Je to čistě Vaše věc. Není ale Vaše věc, když se bez náležitého vzdělání budete vydávat za dochtora a kurýrovat lidi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jeste je taky teorie, ze penize vytvareji penezokazci v Konepruskych jeskynich - byl jsem tam a videl to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale lejno.
Když se místo k doktorovi půjdu léčit k léčiteli, nikomu po tom nic není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To přeci není pravda.
Když Franta půjčí Pepovi 1000Kč a sepíšou si o tom na pivní tácek zápis, žádné nové peníze nevzniknou.
Franta totiž půjčuje peníze, které MÁ.
Banka půjčuje ty, které nemá. Při půjčování nové vytvoří.
Nikdo jiný to udělat nemůže, jen ten, kdo má tuto nemravnou výhodu propachtovanou od ČNB.
Proto je to svinstvo.

Kdyby Franta (nebo lichvář) mohl půjčit Pepovi 1000 i když je nemá (a chtít za to úrok) a stejně tak těch neexistujících 1000 půjčít dalším 10ti lidem, to by byl byznys.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolím si oponovať - však nie len banky, ale aj ostatné firmy môžu vydať dlhopisy. Čo je dlhopis, ak nie vytvorenie nových peňazí? Firma vytvorí "z ničoho" dlhopis, predá ho za peniaze. Splatnosťou dlhopisu potom tieto vytvorené dlhopisové peniaze zaniknú rovnako ako tie bankové splatením dlhu.
Podobne akcie - čo sa stalo, keď Facebook vstúpil na burzu a vydal vyše miliardy vlastných akcií? Vytvoril peniaze.
A čo je komoditný trh s futures kontraktmi? Vytvorenie peňazí. Predáš za peniaze z ničoho vytvorený papier na ktorom píšeš, že v budúcnosti vytvoríš a dodáš danú komoditu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když mohou vytvářet peníze jen banky, pak toto není ani pošetilé ani nespravedlivé. Když se domáháte obecného práva vytvářet peníze, pak je to stejné, jako byste se domáhal toho, aby lékařské služby mohl poskytovat také kdokoliv, bez ohledu na jeho vzdělání.

Současně banky jsou v podstatě zprostředkovateli i dnes, když zprostředkovávají vztahy mezi majitelem (věřitelem) a dlužníkem ve vztahu k jimi nově vytvořeným penězům. Banka když vytvoří peníze a půjčí je někomu, pak tento subjekt je v daném okamžiku současně držitelem (věřitelem) i dlužníkem ve vztahu k předmětným penězům. Dlužník současně půjčené peníze dluží a současně je ale i drží na svém účtu. Teprve až tento subjekt půjčené peníze převede na někoho jiného (utratí je), pak mu zůstává již jen role dlužníka a věřitelem (držitelem) bankou vytvořených peněz je nový subjekt (ten na koho byly peníze převedeny). Věřitel pak platí bance úroky z dluhu a držitel peněz úroky ze svého vkladu naopak od banky inkasuje. Banka pouze o těchto skutečnostech vede účetní evidenci a zprostředkovává úrokové platby a platební styk (převody peněz z jednoho na druhého). A za tyto služby a přijaté riziko, že dlužník selže, si banka ponechává úrokovou marži a strhává poplatky. Je to bankovní systém, který má předpoklady k tomu aby fungoval. Vaše představy o tom, že by jako banka mohl působit každý jednotlivec jsou skutečně pošetilé.
Když zákon říká, že vytvářet peníze mohou jen banky, pak je to totéž jako když říká, že poskytovat zdravotní služby mohou jen náležitě vzdělaní a vybavení lékaři, pilotovat letadla mohou jen k tomu řádně vyškolení a příslušným oprávněním vybavení jedinci. Je to regulace jako každá jiná. Není to nic pošetilého ani nespravedlivého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A když je smí vytvářet jen někdo, to není pošetilé a nespravedlivé?

Banky byly pouhým zprostředkovatelem tehdy, kdy zprostředkovávali spárování nabídky peněz (úspory domácností) a poptávky po penězích (podnikatelské úvěry).

Od doby, kdy banky vkladatele v podstatně nepotřebují a půjčovat mohou peníze, které vytvoří ze vzduchu, se jejich role silně změnila. Nejsou poskytovatelem služeb, ale především jsou uživateli oligopolistické výhody grantované státem (sám jste to uznal - že někteří půjčovat neexistující peníze smí, někteří ne).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vždyť je to jedno, kdo peníze vytvoří. Peníze vždy někdo vlastní a někdo jiný je současně dluží a banky jsou zde vždy pouze v roli zprostředkovatele služeb, nikoli v roli majitele z ničeho vytvořených peněz. Vaše představy, že by si "své peníze" mohl vytvářet každý, jsou mírně řečeno pošetilé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, to je praxe. Smutná praxe. Historicky relativně ojedinělá, v dějinách vždy nepříjemně zakončená.
Praxe, kde banky mají kartelové privilegium (jiní ho nemají, rovnoprávnost tedy neexistuje) půjčovat peníze, které nemají, které si "vykouzlily ze vzduchu".

Proč si takto nemohu vykouzlit sám peníze na nový dům (a pak je bez úroku splácet sám sobě)?
Proč si takto moje firma nemůže půjčit na investice do nového zařízení od firmy mého bratra a na oplátku bratrova firma na novou linku od té mé?
Proč si naše firmy navzájem mohou půjčovat jen ty peníze, které mají, ale jiné firmy (banky) mají privilegium půjčovat peníze, které nemají? Kde je nějaká rovnost a spravedlnost?

Ono by nakonec nemuselo vadit, že některé firmy mají takovéto hanebné privilegium, kdyby zde nebyla jediná zákonná měna.
Nechť si Komerční banka či Rajfka klidně půjčují koruny, které nemají, ale nechť všichni ostatní nejsou zákonem (státním represivním aparátem) nuceni akceptovat monopol této měny.
Ať si Rajfka a Komerčka půjčujou peníze vykouzlené ze vzduchu, ale ať mají jiné firmy (a jiní lidé), které toto privilegium nemají, právo tuto měnu opustit - proč se držet měny, ze které mají profit ty jiné firmy a ne ta moje?
Nechť si tedy mezi sebou lidé a firmy smí účtovat, obchodovat, půjčovat v čem chtějí (bitcoin, zlato, uran, dolar, cokoli uznají za vhodné). A nechť tato svobodná soutěž, a ne státní donucení rozhodnou, které měna je lepší, která vyhovuje větší skupině lidí a firem - protože podle mne současná fiat měna vyhovuje pouze privilegovaným bankéřům a státu (největšímu dlužníkovi).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://roklen24.cz/a/wn78A/recko-ovladly-pripravy-na-dalsi-predcasne-volby

No... výsledek předčasných voleb také nevypadá nijak pozitivně.

Nahlásit

-
0
+

Je ještě další "teorie", která říká, že peníze vytváří banky :-) O tom ten Váš článek mlčí. A přitom je to ta nejaktuálnější "teorie".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Příspěvek k rozpravě o původu peněz:

http://www.mises.cz/clanky/prispevek-k-rozprave-o-puvodu-penez-1825.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To se to "zahajuje volební kampaň" a "zachraňuje Řecko", když to není za své, ale za ukradené, zkonfiskované, či natištěné(=padělané).

Nahlásit

-
0
+