Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Farmářský slon u vás v obýváku

14. 8. 2015
 12 834
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Přesně tak, vlezte do kravína a zeptejte se. Já jsem takhle začal nakupovat mléko před 2 lety, na začátku 6l týdně, teď od něho beru 80l týdně a dělám si veškeré mléčné produkty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo chce jíst alespoň trochu zdravěji a věří domácím potravinám, tak si vždy svého dodavatele najde. Kdo chce, ten hledá způsoby, kdo ne, tak o tom píše dlouhatánské eseje......

Je to i o pohodlnosti. Moderní doba naučila lidi chodit jen do super, hypermarketů, kde mají přece všechno a pod jednou střechou. Kvalitní potraviny jsou o tom si udělat seznam farmářů/výrobců z okolí, zjistit kdy a kde jsou farmářské trhy, zvednout zadek a zajet se tam podívat. Mnoho farmářů je dnes tzv. univerzálních. Neboli chovají skot, prasata, ovce, kozy a pernatou zvěř a zároveň jsou pěstiteli zeleniny. A mnoho z toho rovnou zpracovávají. Tudíž lze u nich koupit jak suroviny (maso, mléko, zeleninu, ovoce), tak i hotové výrobky, jako uzeninu, síry, másla, jogurty apod.

Jak už zde psali jiní, nejlepší je poznat svého dodavatele osobně a až pak kupovat jeho výrobky na tržnici.

Nahlásit

-
0
+

Kdo chce, tak si svého zemědělce vždy najde. Když není na internetu, tak zajděte v Blansku na zemědělskou expozituru, bývalá okresní zemědělská správa a tam Vám dají seznamu, kolik budete potřebovat. Nebo totéž na Agrární komoru.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak si mám jakožto člověk z maloměsta (Blansko) najít svého zemědělce? Mám chodit po poli a dívat se, jestli tam zrovna někdo nejezdí traktorem? Nebo vlézt do kravína? Poradíte mi? (na internetu jsem našel pana inženýra Plcha na zeleninu, budiž, kde mám najít někoho na mléko a maso?)
Co má dělat takový člověk z Brna, když ne chodit na Zelňák?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Očima venkovana mi připadá článek i diskuse docela veselá - velkou pravdu má pan Jiří Dokulil - co brání tomu najít si svého zemědělce a nakupovat přímo u něj? Pokud to teda je v rozumné vzdálenosti, uznávám.
Takhle bereme mléko (čerstvě nadojené, za 15 Kč/litr) od farmáře z jedné z vedlejších vesnic (8 km od nás). Za chvíli si pro další jdeme (je to tak trochu i společenská záležitost a sport :-)) Žádný problému udělat si z čerstvého mléka čerstvý jogurt (nebo i sýr typu "Lučina"). Bereme od něj i maso - když je porážka (stačí nechat se napsat do seznamu, když je, pošle SMS, a pak putuje většina do mrazáku). Pro ty, kdo maso potřebují :-)
Na farmářském trhu nakupujeme - ale jen vybrané věci od určitých lidí, které známe - třeba od člověka, kterého (jeho výrobky z mléka) už pár let kupujeme (a nejezdím si přímo k němu na farmu jen proto, že už je to o trochu dál - nicméně stačí mi nakoupit u něj jako zpestření jednou za čtrnáct dní).
Jsem z generace, která ač pole má, už na nich dělat nemusí, ale brambory si pěstujeme sami i nadále - tolik práce to zas nedá, a vím, co jím (ostatně jezdím kolem větších polí "firmy", a vidím, jak často se tam stříká - děkuji, chemii kupovat nebudu). Podobné je to i s jablky - chodím kolem sadů, a vidím jak často se stříká, tak nemám chuť zajet nakoupit, je mi líto - něco si zvládnu vypěstovat sám, ale přesto něco kupuji (možná je to hloupé, ale raději když nevím, jak často to kdo stříkal, než když to vím - je mi jasné, že bez chemie nelze dělat stabilní produkci, a že nemůžou pěstovat tak jako já na svém sadu - zcela bez chemie ale s tím, že prostě někdy z toho nemusí být nic).
Nehodlám se zásobovat plně (zahrádka je pro nás zábava, ne "galeje"), tak klasickou další zeleninu a ovoce normálně nakupujeme v supermarketu (a jak jsem psal, neřeším). Kromě pečiva - není nic složitého dělat si domácí žitno-pšeničný chleba, který vydrží týden, nebo výborné domácí rohlíky (právě voní z kuchyně :-)) Jsou prostě věci, které nekoupíte, a tak stojí za to si je udělat sám.

Nahlásit

-
0
+

Poradíte mi prosím, kde a jak najdu svého zemědělce? v okolí Blanska

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistěže má, ale pochopitelně ne pořád, nemůžu k nim chodit, jak do Alberta.
Brambory jsou ve sklepě pod stájí furt, dokud nedojdou (a ty většinou dostanu zadarmo za brigádní výpomoc při sklizni a sázení, ono těch pár ruk navíc těm zemědělcům někdy pomůže víc, jak peníze).
Čerstvé telecí a vepřové se domlouvá pár měsíců předem (protože býčka nebo prase se vyplatí porazit, když je vykrmený v ideální váze a jsou na ně domluvení soukromí zákazníci, dávat maso do výkupu se fakt skoro nevyplatí), jinak nouzově jedině nabalíčkované maso z mrazáku. Vajíčka od slepic na dvoře, když zrovna nesou. Víno když je od strýčka z Drnholce (bohužel nevydrží, ale stejně se rychle vypije) a k tomu patnáct kilo medu od bratrance (pochopitelně, taky domluvený předem). Nebo mužů operativně zajet ke svému vinaři do Pavlova a dobrých včelařů, co prodávají med, znám v okolí mé chalupy taky několik...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pochybuju, že tvůj zemědělec bude mít k dispozici vlastní brambory, vepřové, hovězí, vajíčka a zeleninu. Příliš velký rozsah.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chybí mi tu možnost najít si svého zemědělce a nakupovat přímo od něj ...
Brambory, vepřové, hovězí, víno, občas vajíčka nebo sezonní zelenina, a dalo by se najít i spousta dalších věcí, se dají nakoupit přímo u zdroje levněji než v marketu, dostanete kafe a ukážou Vám hospodářství, a věřte tomu, že budou rádi.
Jediná nevýhoda je, že si pro to jídlo musím sám dojet a vzít ho větší množství - z dvaceti kil masa většinu nabalíčkujete do mražáku, ale i tak se to vyplatí.
Výhoda (tedy jak pro koho... moje dcera právě hovězí ze stejného důvodu jíst přestala) je to, že víte, jak se ten býček na vašem talíři jmenoval a kde se pásl ...

Nahlásit

-
0
+