Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdy doženeme Německo

13. 8. 2015
 37 269
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pokud bychom na tom byli stejně jako v Německu v roce 1988, bylo by to velice dobré, jenže si to nemyslím. Možná na tom můžeme být stejně v tom, že máme bydlení na plus minus stejné úrovni, máme auta podobného standardu, máme podobný sortiment spotřebního zboží a potravin, dovolených, ale myslím si, že velice zaostáváme (průměrný Čech) v tom, jak jsme zabezpečeni udržet si úroveň do budoucna. To, že proti osmdesátým máme nějakou tu "lepší" elektroniku - třeba mobily, tablety, to nenahradí to, že ztrácíme ve "fundamentu".

Nahlásit

-
0
+

Jak blízko je to od ankapu ke komiterně! Politická uvědomělost a protistátní činnost, Klement Gottwald musí v hrobě blahem slintat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro pana Kohouta, autora.
Jakkoli si vždycky rád přečtu Vaše články a většinou s nimi souhlasím ( s tímto víceméně také), musím konstatovat že:
Vaše citace: "Němci se naučili řešit problém vysokých mezd různými cestami. Vysokou produktivitou a dobrou organizací práce v první řadě. Důrazem na kvalifikaci pracovních sil."

Moje reakce: Nejsem si jist, jestli je to výsměch našim lidem, ale v některých podnicích, které vlastní Němci a provozují je u nás, je kvalita materiálu z Německa na tak zoufalé úrovni, že je mnohdy prakticky nepoužitelný. Přesto ženy, které s tímto materiálem pracují, dokážou doslova zázraky. Dodávky materiálu jsou načasovány tak, že nikdo neví, co a kdy přijde. Obávám se, že pověstná německá organizace je minulostí.
A to vůbec nemluvím o odměňování za práci, kterou by v Německu ani nezvládli.

Nahlásit

-
0
+

Já mám zkušenosti trochu smíšenější. Ještě před 2-3 lety jsem hákoval v továrně. Většinu lidí politika absolutně nezajímala. Volba prezidenta byla zhusta ignorována. Jeden technik, jinak docela prima kluk, byl příznivec ČSSD a Okamury. Přitom ale při rekonstrukci domu mu jeho kamarád jaksi "odpustil" DPH a synovi spoří ve zlatě. Prostě i přes ujetý názory se chová jako libertarián. Teď "dělám hlavou". Politická uvědomělost kolegů je větší jen minimálně (pokud vůbec). ČSSD vystřídala tak maximálně TOP09, což je víceméně ten samý srab. O nějaké "protistátní činnosti" jsem ještě neslyšel.
Mentalita většiny lidí - někdo mi něco dluží - je prostě podobná napříč zemí, obory, věkem atd.
Předem prohraný boj to ale není. Je to totiž ta "mlčící většina", která všechny ty Babiše, Sobotky a jiné profesionální pijavice živí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vypadá to, jako uzavřený kruh. Tak že my nikdy nedoženeme Německo a Německo, potažmo EU, nikdy nedožene USA. Tudíž se nabízí otázka, zda, za nějaký čas, nedoženou USA naší republiku. Myšleno v socialisticko-oligarchistické politici plné pokusů, omylů a kopanců. S Obamou na to mají slušně nakročeno ......

Nahlásit

-
0
+

... dotáhnu- mě zajímají výsledky, kvalita a z toho plynoucí peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

... ono je taky důležité, co si člověk může za vydělané peníze dopřát.
Jinak s (post)komunistickou morálkou jsem taky zažil nejednu bitvu. Lidi chodí do práce, nikoliv pracovat. Mnohokrát jsem zdůrazňoval, že když je práce hotová, nemusí zapáchat na pracovišti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V CZ uz zadne ucnaky nejsou

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, zaver me tez zaujal. Nemecke vysoke skoly produkuji lakyrniky, nebo ceske ucnaky produkuji sociology? A jak se to ma k tomu srovnani ekonomik? Nemecti karosari inkasuji dividendy a nasi politologove na ne makaji ve skodovce?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Samozřejmě dohánění nyní brání ČNB, protože pozvolné posilování CZK bylo významnou součástí toho dohánění

2) Někdo dohnal, někdo ne. Opět platí, že neexistuje žádné MY. Podle mne jsou obory, kde se platové rozdíly téměř setřely (a po přepočtu na ceny jakbysmet). Plus je zde celá "třída" lidí, kteří mají odběratele/zákazníky jak v CZ, tak v EU, USA a jinde. Kdo si sežene "práci na doma" na nějakém západní zprostředkovatelském webu, dělá za stejné peníze, jako "zápaďák".

3) Optimismus, ze do 5ti let doženeme západ jsem po revoluci neměl. Spíš jsem měl obavy, že budeme schopni fungovat jen jako skanzen. Takže jsem byl nakonec docela mile překvapen. Ale různí lidé začali ten západ dohánět různým tempem. A nemyslím jen podnikatele. I zaměstnanci - ti, kteří neměli odvahu a drželi se míst s tabulkovými platy v postsocialistických podnicích příjmově rostli řádově pomaleji, než lidé, kteří měli odvahu měnit zaměstnavatele každé 2 roky, chodit na konkurzy do poboček západních firem, atd..

4) Ta tabulka za celou ekonomiku je prostě nicneříkající. V CZ je celá řada povolání, která se příjmově v podstatě neodlepila od socialistického základu. A nejde jen o nekvalifikované. Třeba takový vysokoškolsky vzdělaný učitel na základní škole s platem možná ani ne 20 hrubého. Celá řada dalších povolání v okrajových regionech. To je uplně jiný svět, než Praha (s bankami, brokery, IT firmami, ředitelstvými firem), či technologická "silicon walley" v Brně a Zlíně. Buď patříte mezi ty první, nebo ty druhé. Ale jsou to 2 světy, mluvit o nějakém ČR průměru nemá ani pro první, ani pro druhé moc smysl.
Možná je problém v tom, že sice těch prvních (kteří uvízli na nízkých platech) je sice většina, ale reálně jim vládnou ti druzí ("intelektuální kavárna", "plánovači světlých zítřků") a těm současný stav vyhovuje. První makaj jak šroubi, druzí žijí pohodlný život téměř na západní úrovni a mohou se nad těmi prvními povyšovat, masírovat si ego, plánovat jim zdravý a ekologický život, kritizovat je za přízemnost a buranství, ...
A ne, opravdu více státu a přerozdělování toto nevyřeší, ale naopak zhorší (protože jen posíli moc druhých).
A také je dobré se na to nedívat jen výší příjmů a mírou intelektuálnosti. Jak mezi prvními, tak mezi druhými jsou jak produktivní, tak paraziti a konflikt je potřeba přenést na tuto dělící čáru.

5) Graf srovnává jen mzdy? No jo, ale v Německu asi je obvyklé dobře placeným lidem dávat mzdu. V Česku se to bere za masochusmus a dobře placení lidé se snaží mít živnost. Takže pokud Němec bere 10tis EUR, ekvivalentní Čech si od firmy nechá poslat 2M na živnost (pokryje 60% výdajovým paušálem) a jen zbytek si nechá dát jako mzdu. Ve velkých auditovaných firmách se zahraniční účastí to asi nejde, ale ve středních firmách s CZ vlastníkem to je podle mne docela rozšířené (každý právník, poradce, IT konzultant, analytik, ... má i svůj ŽL).
Což podle mne jen ukazuje, že ten rozdíl mezi těmi dvěma skupinami v ČR je v realitě ještě větší, než dle statistik.

Nahlásit

-
0
+

jistě, práce zdržuje od vydělávání peněz
jestli on v těch 90. nebyl problém hlavně v tom očekávání rychlosti zbohatnutí (což stejně vyústilo akorát do tolerovaného nesplácení úvěrů a krachu bank koncem 90.), to v nás od té doby jaksi zůstalo, a tak každý kdo má příležitost, chce hlavně zbohatnout rychle (ne, rychle ne, ale hned), což je pro bohatnutí společnosti brzdou, protože o úspěch je třeba se rozdělit, jinak to dlouhodobě nikam nevede

Nahlásit

-
0
+

Také mě při čtení hned napadla otázka, nakolik pokles mezd od roku 2013 souvisí s měnovými čachry ČNB od stejného roku :)

Nahlásit

-
0
+

Kašpárkův rozbor, to jste mě dostal, až jsem vyprskl smíchem. Opravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Největší problém, je že nejsme národ námezdních pracovníků, ale komunistů bohužel. Pokud pracujete někde v odborném prostředí nebo podnikáte tak ten proud tolik necítíte, až pak u voleb, ale pokud pracujete s rukodělným lidem, prostě s těmi 80% dle Paretova pravidla, neslyšíte prakticky nic jiného, než "zlatý komunisti, to sme se aspoň nemuseli bát o práci" nebo "podivej se na ty podnikatele, každej kdo je bohatej si to nakrad, jinak se tady zbohatnout nedá" pravil jeden můj kolega kdysi dávno a poté zdědil 200k a za 4! dny je proveselil a dál nenaviděl našeho šéfa jakožto "toho co mu stojí v cestě za bohatsvím". A dokud se nezmění tohle tak nám není pomoci, protože u voleb budou pořád vyhrávat Burešové a Sobotkové a ti nás k bohatsví nepřivedou.

Nahlásit

-
0
+

V tom druhém grafu by mne zajímalo, kolik z rozdílu (jak nahoru, tak dolů) je pohyb kurzu CZK/EUR.

Co ale celý článek shazuje na úroveň bulváru jsou poslední tři odstavce - "Němci nikdy nepropadli falešné modle „terciárního vzdělání“. To asi mluvíte s jinými Němci než já, ostatně řečí čísel: OECD Ranking, 25-34 with tertiary education, Germany 28%, Czech Rep. 25%. "Zatímco české školy chrlí ve velkém sociology, politology, ..." je takové klišé, že už mne ho ani nebaví vyvracet. Najděte si Zlatuškův nebo Kašpárkův rozbor.

Nahlásit

-
0
+