Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bezradná kancléřka

27. 7. 2015
 17 397
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenom podle první napsané věty Pavel Kohout nemá nejmenšího ponětí o ekonomice v EU. Pokud si někdo libuje v takové fotografii Merkelové ten asi je misogenysta, nebo rád se věnuje satanistickým/woodoo záležitostem, nebo má vrozenou nenávist vůči západním sousedům, popřípadě všem třem. V každém případě by měl Pavel Kohout neprodleně hledat pomoci specialisty.

Nahlásit

-
0
+

Co když je to opravdu tak jak nově uvedl ekonom Klaus (http://www.klaus.cz/clanky/37 84)a Merkelová to má velmi dobře spočítané: přínosy z nižší hodnoty Eura pro Německo > náklady na podporu Řecka?

Nahlásit

-
0
+

NO. nevím.. Co když znegujeme premisu, že Merkelové and Co. jde o zachování EU? Co když jde o pravý opak?
Merkelová není hlupák, matematické buňky mít bude vyvinuté dobře. A ekonomika je hodně o matematických schopnostech, navíc jistě bude mít rádce.
Poněkud se obávám, že špičky EU tuto organizaci cíleně likvidují (politik není vydíratelný, ani úplatný, že), což je lepší varianta. Aspoň bych se míň bál nějakého brutálního vymknutí kontroly situace. Horší variantou podle mne je necílené počínání, alias obyčejná neschopnost, což by neslo velká rizika nepokojů, kolapsů a zmatků.
Z rozpadu EU by profitovalo jistě Rusko, Amerika, a nejspíš i Německo. Koneckonců EU vyžírá horkou kaši navařenou ne zrovna zdařilým vměšováním USA na Východě, Středním Východě a Blízkém Východě. Lybii si uvařila EU do značné míry sama.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je Merkelová - ekonomicky negramotná? Určitě! To je zřejmé. Ale proč? Asi to nebude nedostatkem její mozkové kapacity, času nebo dostupnosti ekonomických učebnic. Spíše je to odpor k této sféře, které je společný většině politiků. I pouze elementární znalosti základních zákonitosti fungování ekonomiky považují za svazující. Prostě – poručíme větru, dešti…
Celkem si dovedu představit politickou debatu o novelizaci gravitačního zákona. Politici: „Zákon je již zastaralý, nová doba žádá změnu“. Odboráři: „Je neúnosné, aby gravitace působila stejnou silou na pracující i majitele továren“. Sociální aktivista: „Je nepřijatelné, aby se stejnou rychlostí zřítila k zemi matka samoživitelka i boháč…“ Absurdní, že? Ale oni často uvažují podobně. Jakoby neexistovala realita, danosti, zákonitosti lidského chování a jednání, smutné zkušenosti s morálním hazardem atd. Prostě jsou přesvědčeni, že se dá všechno okecovat, vyschůzovat, dojednat i za cenu odvržení všech pravidel zdravého rozumu. Nezapomenou samozřejmě dodat, že sice vědí, že je to blbě, ale musí to tak, výjimečně a naposledy, udělat aby nás zachránili před apokalypsou… Je to ale přesně způsob jednání, který nás k té katastrofě přibližuje…

Nahlásit

-
0
+

“A pokud jde o Brity, ti doslova zuří: euro nebyl jejich nápad, s řeckou krizí nemají nic společného, „ Ekonom Pavel Kohout se mýlí. Oni se chovají s „klidem Angličana“, protože vědí že na tzv Řecké krizi obstáli docela dobře. I když nezaslouženě platí vysoké příspěvky do EU a potenciálně se asi se budou podílet na Řecký „bailout“, mají investováno v Řecku více než 20bn€ a jejich investice dělají „just fine“. V případě Grexit by se Řecká ekonomika propadla a Britské investice trpěly velké ztráty.
Kdo bude asi zuřit jsou Češi když se doví že Česko bude potenciálně přispívat 200mil€ na záchranu Řecka a zvláště Honza Altman, který nedávno již slintal nad možností dělat peníze na miserii v Řecku. Mějte dobrý den!

Nahlásit

-
0
+

Pani Merkelovej, "najsilnejšej žene sveta" odpočúval jej telefonáty jej najbližší (a najsilnejší) kamarát sveta. A ona ani necekla na protest. Kto vie toto vysvetliť, ten asi pochopí aj jej politiku voči Grécku. Ale toto už nie je o ekonomii.

Nahlásit

-
0
+

Predstava, ktorú tvrdí pan Kohout, je krajne nepravdepodobná. Obrovská ekonomická negramotnosť pani Merkelovej, ale aj iných papalášov v EU je iba obhajobou jej konania, nie vysvetlením. Pani Merkelová , myslím, koná iba čiste pragmaticky - uprednostňuje politické (a asi aj osobné) ciele pred čiste ekonomickými. Udržať EU aj eurozónu pekne pokope, to je prvoradý cieľ politikov. Tých pár stoviek miliard eur naťuká šéf ECB do svojho PC za pár sekund , ekonomickí odborníci vysvetlia verejnosti, že každé novovzniknuté euro je blahodárne pre rozvoj bohatstva, .........Však nové peniaze dnes vznikajú hlavne ako dlhy. Viac dlhov, viac bohatstva.

Nahlásit

-
0
+