Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: S eurem na věčné časy. Myslí to Tsipras vážně?

14. 7. 2015
 15 385
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Měl byste se probrat vy. Nejsem ekonom, vše co je napsáno je přesná a neupravovaná kopie části článku a autor je uveden dole. Takže brečíte na špatném hrobě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To si děláte legraci? 27% nezaměstnanost, pokles ekonomiky o 25% nárůst poměru státního dluhu k HDP na 180%, to je podle Vás nějaké klišé? Ztratil jste smysl pro vnímání reality? Řecko vydává na veřejné výdaje 24% HDP, které kleslo v posledních letech o 25%! Kolik je průměr zemí eurozóny? Copak jsou údajně vysoké nominální důchody (které fungují i na místo mnoha sociálních dávek, které v Řecku zase nejsou zavedeny s tím, že ten vysoký důchod bere jen cca 50% lidí v důchodovém věku) důvodem k brutální likvidaci ekonomiky, na níž závisí životy 11-ti milionů lidí. Vaše arogance ční až do nebe. Proberte se člověče! Ani nevím jestli Vás mám takto oslovovat!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Další klišé: politika úsporných opatření selhala. Krugman, Stiglitz a další levicoví ekonomové při každé příležitosti hlasitě křičí, že úspory vedly ke krizi. Ale jaká je skutečnost řeckých úspor? Stát i po škrtech stále vydává na sociální účely více než Finsko, Kanada, Norsko nebo Austrálie. Celkem je to 24 procent HDP po započtení transferů a daňových efektů. Lví podíl řeckých veřejných výdajů připadá na penze. U nás v Česku máme pocit, že náš penzijní systém je nebezpečně drahý s náklady kolem 10 procent HDP, přičemž starobní penze představují 8 procent HDP. Řecko ovšem utrácí téměř 18 procent HDP, z čehož více než 14 procent připadá na starobní penze, zbytek jsou vdovské a invalidní důchody. To jsou zdaleka nejvyšší penzijní náklady v Evropě. Kdyby Řecko omezilo své penze na českou úroveň, má rozpočtový přebytek a může poučovat Němce, jak se má hospodařit. Kuriózní je, že v roce 1990 Řekům připadaly penzijní výdaje ve výši 15 procent HDP příliš vysoké a začali uvažovat o reformě. Nikdy ji ovšem neprovedli. Výdaje postupně šplhaly a šplhaly – až náhle přišla světová finanční krize, která ukázala, že Řecko je předlužené. Řecko je tedy v první řadě ukázkou krachu nereformovaného penzijního systému. Vše ostatní je druhotné
Zdroj: Pavel Kohout Partners Financial Services

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesmysly. Obdobně jako Řecko postupovala drtivá většina vyspělých států a banksteři přivedli na porážku jen Řecko. Zatím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řecko to posralo už dávno. Není ve sra.kách nyní jen proto, že si musí půjčovat a nemá jak to splatit. Je to proto, že si půjčovalo , když nemuselo. A nemohla za to tehdy trojka, banksteři a nikdo jiný. Můžou za to řecké vlády v minulosti a jejich voliči, kterým to vyhovovalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to byste asi musel založit nějaké státní produkční podniky, protože ty soukromé budou pociťovat právě úbytek kupní síly způsobený propuštěním úředníků. Pochybuji, že byste našel uvědomělé podnikatele, kteří by zaměstnali ony úředníky, aby ostatním podnikatelům, neklesala kupní síla jejich zákazníků (dřívějších úředníků).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úředníci nemusí ve stavu nezaměstnanosti zůstat věčně. Vesměs jsou to mladí, zdraví lidé a v produkční sféře budou užitečnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

MMF zřejmě pochopilo nesmyslnost svého dosavadního postoje. Ostatním natvrdlým to bude ještě nějaký ten rok trvat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to jste si všimnout nemohl, protože zbídačením části společnosti převedením úředníku do stavu nezaměstnaných vytvoříte vždy pouze další nezaměstnané i v produkční sféře, která nebude mít pro koho produkovat.

Nicméně musím samozřejmě souhlasit s tím, že zvyšování daní a prodej státního majetku uprostřed krize je buď hloupost, nebo zlý úmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikdy mě nepřestane udivovat naivita lidí, kteří si myslí, že fiskální "odpovědností" a zbídačením lidí nastolí nějakou prosperitu, či cokoliv jiného pozitivního. Vždyť je to absurdní. Totálně absurdní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta poznámka o řecké hrdosti je vcelku přesná. Bohužel se jedná o věc, kterou zahraniční veřitelé dle mého dosti podceňují. Celá jednání byla vedena pouze v duchu řešení jakéhosi čistě účetního problému. Faktem však zůstává, že možný státní bankrot nikdy není pouze ekonomickou záležitostí, ale především politickou. Euroskupina možná ekonomicky dosáhla svého a doufejme, že Řecko konečně nastoupí na cestu udržitelných financí. Ovšem přehlížení politické stránky věci se může šeredně vymstít. Řecký volič se totiž může začít cítit zrazen a to nejen partnery z EU, ale Tsiprasem a jeho vládní Syrizou, která se navíc pomalu začíná vnitřně štěpit. Trochu se obávám, aby se v případných dalších volbách voličská podpora nepřesunula k dalším radikálním stranám ještě horším, než marxistická Syriza, Následovala by totiž krize, na niž by již EU neměla lék. Podrobněji o tom referuji ve svém blogu: http://coffeebreaker.cz/syriza-se-tp-stoj-ecko-na-prahu-politick-tragdie/

Nahlásit

-
0
+

To je právě to. Jenom několik poznámek. Dluh Řecka přes noc poskočil z 82 na 89mld EUR a stoupající, které Řekové budou potřebovat v brzké době na rozjetí ekonomiky. 50Mld fond, bud v Řecku nebo v Lucemburku budou zpravovat Řekové pod dozorem EU. Řecko bylo pod EU dozorem několik měsíců i let a situace se tam nezměnila. Daně se zvýšily, ale ne tak drasticky a otázka zůstává jestli se budou vybírat jako doposud. V Bruselu se znovu jen ukázalo kdo řídí EU. Není to 28 členských státu EU, ani Merkelová, ale pánové z „Club Med“ v čele s Francií a bankéři. V každém případě blahopřání k 54 Merkelové narozeninám. Na zdraví! Evropa je zachráněna a Altmanovy plány na orgie v Řecku se nějak zhatily.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja si myslím že MMF poněkud křivdíte. Máte pravdu ze se to spíše smrsklo na dvojku ale on MMF podle svých pravidel nesmí půjčit peníze zemi která mu nevrátila splátku. Takže teď už může pouze radit, ale peníze poslat nemůže...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, ale záleží jestli Trojka ještě dnes existuje, nebo je to jen Dvojka. MMF si přeje aby všichni ostatní dali peníze Řecku a Řecko platilo do MM Fondu 1,6bn€ dluh, který je už několik dnů přes čas. Podle poslední informace Fondu se situace kolem Řecka nějak nelíbí a asi by si přáli odtáhnout někde jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Především to referendum bylo paskvilem. Plebiscit o rozpočtových, sociálních a daňových záležitostech nepatří do všelidového referenda nýbrž do politické soutěže, která nese alespoň politickou odpovědnost. Plebiscit navíc takové věci jednoduchou otázkou není schopen posoudit a ani nenese odpovědnost.
Právě odejmutí těchto témat politickým stranám přináší nesmyslnost voleb. Způsobilo si to jak Řecko samo tak EU instituty, společně. Pak je na místě na 30-50 let ustanovit vládu národní jednoty, protože přijetím dohody se ztrácí klíčová volební témata.

K poznámce pana Fulda - jistěže jistou odpovědnost za situaci nesou i věřitelé. Primární odpovědnost však nesou zadlužení občané, zadlužené firmy i zadlužený stát. Nehovoříc o průkazné neschopnosti a neodpovědnosti státních i EU byrokratických struktur, které ať je vinen kdokoliv, dopustily tak fatální kolaps Řecka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řecká vláda nemusela nic podepisovat a mohla defaultnout. To je stejně validní možnost, jako přistoupit na podmínky věřitelů.

Navíc, to, že se Řekové dostali do situace, kdy mají na výběr mezi protektorátem a ekonomickou katastrofou je jenom a jenom jejich chyba. Jistě, Euro a euronadšení z přijetí kolébky demokracie rozhodně nepomohlo, ale na tom, kdo nese odpovědnost (řecký volič) to nic nemění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně... NATO to nedovolí ..
US zvýšení tlaku: osud Angely Merkelové visí na Řecku - http://jdem.cz/bsgd56
Euro bylo vždy odsouzeno a bylo nám to řečeno před 40 léty - http://jdem.cz/bshuu2
z r. 2010 - Současné Řecko - http://dolezite.sk/old/Soucasne_Recko__106.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikde jsem si nevšimnul, že by někdo z významných řeckých politiků vystoupil s tím, že vyhází úředníky, učitele, sníží důchody, ale nepřipustí dušení produktivní části společnosti. Že by vůbec některý z řeckých politiků navrhoval, jak by se řecké hospodářství mohlo stát produktivnějším.

Zvyšování daní a prodej státního majetku uprostřed krize je buď hloupost, nebo zlý úmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Legrační jste Vy. Tím bylo myšleno: nezadlužovat se, pokud vím, že nemám na splacení. Likvidace Řecka začala dědkem Papandreem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Né. Určitě freneticky tleskali zvyšování DPH. Zvyšování DPH byla také jedna z podmínek "věřitelů" odmítnutých v referendu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Pokud Řekové věděli, že nebudou schopni splácet, neměli takovou smlouvu podepisovat a neměli nic slibovat." Vy jste legrační. Řecká vláda neměla na výběr. Museli podepsat cokoliv, co "věřitelé" předložili. Vydírání a likvidace Řecka začalo už při "vyjednávání" spíše však diktátu podmínek, za nichž Trojka poskytne Řecku peníze na záchranu německých a francouzských bank. Podmínky byly ale namířeny proti Řecku. Takže souběžně došlo k zachránění bank (které byly zachráněny a bezpodmínečně) a likvidaci Řecka. To, že to podepsali je stejné, jako vyčítat někomu s pistolí u hlavy, že něco dobrovolně podepsal. Ztratil jste veškerou soudnost. Obávám se že úmyslně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To "vydírání a likvidace" je jednoduše domáhání se smluvních práv. Pokud se uzavře smlouva, pak je zcela normální, že strany se k něčemu zavazují. Věřitelé se zavázali za daných podmínek poskytnout cash. Své povinnosti poskytnout cash dostáli. Ten, kdo nesplnil svou povinnost ze smlouvy, byli Řekové.

Slovními machinacemi se snažíte obrátit to naopak a vinu hodit na věřitele. Je to ale zřejmě nesmyslné. Pokud Řekové věděli, že nebudou schopni splácet, neměli takovou smlouvu podepisovat a neměli nic slibovat. Pokud věřitelé šli do rizika a poskytli cash, přestože bylo velmi pravděpodobné, že to zpět nedostanou, pak šli do rizika a nevyplatilo se jim to. A dnes je nejpravděpodobnější scénář, kdy věřitelé nejspíš ostrouhají, zpět dostanou jen část svých investic. Možná se jim to podaří zaonačit tak, aby platil zbytek EU - velmi pravděpodobně. Jak konkrétně se to dořeší, to je otevřená věc.

Rád bych, aby tuhle ztrátu kompenzovali všichni politici, co neumí počítat a postavit sliby do reálného ekonomického rámce, jak svého času povídal pan Sobotka. Jinými slovy, aby se konečně naučili politici počítat. A to se nenaučí jinak, než když si začnou hospodařit na svém vlastním písečku. Proto v tomhle s Vámi mimořádně souhlasím, když vidíte záchranu v rozpadu eurozony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ono opravdu protestovali proti zvyšování daní? Ostatní reformy v zásadě dávají smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano navyšování daní je jedním z kanálů, protože část těch daní bude putovat k "věřitelům". To, že neprotestovali proti navyšování daní, je dojem, který ve vás vyvolala média, viďte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vůbec nemyslím rozpad eurozóny. Mám na mysli vydírání a likvidaci dalších zadlužených států na způsob, jakým bude zlikvidováno Řecko. Paradoxně rozpad eurozóny může ty státy zachránit, neboť získají zpět autonomní centrální banky a nebudou podléhat kašparům z ECB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyšim vizím, obrazům, předobrazům ani zaobrazům skutečně nerozumím. Je to pro mne sci-fi. Vlastně asi jenom to fi.

Ať už to ale myslíte jakkoliv, pokud dojde k tomu, že od EURA se postupně distancují ostatní země nynější EU, bude to znamenat velký pokrok co se týče hospodaření. To je totiž od zavedení systému dotací a jednotné měny EUR v naprostém rozkladu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

*prakticky zbaveno demokracie*

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ovšem jediný, kdo zrušil smysluplnost voleb je řecká vláda jelikož naprosto ignorovala výsledky vlastního referenda.

Německo a spol. s tím nemá nic společného. Dali Řecku nabídku - buď dostanete peníze za těchto podmínek a nebo budete muset převzít odpovědnost za svoje předchozí činy a řešit to sami.

Jestli je Řecko v situaci, kdy je prakticky demokracie, tak to je jenom proto, že se tam samo dostalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Paradoxně zrovna vůči vysávání obyvatel daněmi uprostřed těžké krize nikdo moc neprotestoval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně že budou sabotovat ty vehikly bamksterů na vysávání obyvatelstva. Byli by blbí kdyby to nesabotovali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2