Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

3. 7. 2015
 31 993
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak nějak marně přemýšlím, proč to neudělalo ekonomicky srovnatelné Bulharsko.
Mohli si natisknout blahobyt ještě větší, než Řekové. Stačilo by k tomu pár vagonů čerstvě vytvořených leva a Řekové (nebo dokonce i Švýcaři) jim začnou závidět platy a penze.
Nebo ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas! Pokud by si např. Slováci (či jejich banky) natiskli 50000 miliard eur a zvýšili si tím svůj životní standard nad úroveň Lucemburska, tak by to nebylo ani trochu na úkor např. Němců.
Natvrdlí rakušáci nechápou keynesiánské perpetum mobile.
Ideální by bylo, kdyby si ta eura natiskli všichni a celá EU si skokově zvýšila životní standard na úroveň 24.století.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak jste přišel na to, že řecký životní standard financují Němci? To je nesmysl. Řecký životní standard byl financován novými penězi, které vytvořily banky ve svých bilancích, nikoliv úsporami německých občanů. Němci Řekům nedali na jejich životní standard ani euro.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No hlavne asi brzy prijde dalsi krize, protoze "Centrální banky svou politikou zadělávají na další krizi. Upozorňují na to samy" :

http://www.investicniweb.cz/2015/6/30/centralni-banky-zadelavaji-na-dalsi-krizi-tvrdi-nejstarsi-globalni-financni-instituce/

Akorat ze tentokrat se jim snizovat sazby o jednotky procentnich bodu asi jen tak nepovede. Leda opravdu za cenu zruseni hotovosti.

Zvlastni, ze samy CB uznavaji, co pachaji, ale nekteri mistni diskutujici by toho chteli jeste vice...

Nahlásit

-
0
+

Každý demokrat by se měl radovat, v Řecku může sledovat pravé orgie demokracie (v důsledku možná její konec začne tam, odkud vzešla).

Napřed si Řekové odhlasovali, že se nechtějí uskromňovat a že jejich životní standard mají financovat Němci. Někomu to přijde OK, někomu jinému to přijde stejně amorální, jako když čeští dávkaři a státní zaměstnanci hlasují, že je mají živit pracovníci ze soukromého sektoru. Rozdíl v tom není.

A nyní přichází vrchol demokracie - referendum.
Sice se tak nějak neví, o čem se hlasuje (např. NE má zároveň znamenat neškrtání, ale zároveň nezbankrotování a zůstání v eurozóně).

Ale to není podstatné - i když se v referendu ví, o čem se hlasuje, stále to je nelegitimní a amorální. Jako když si ženské a staří chlapi v rakouském referendu odhlasovali, že mladí a zdraví chlapi musí povinně na vojnu. Jakým právem je k něčemu nutí, obzvlášť když jich samotných se to nemůže dotknout?

V Řecku navíc referendum dost možná dopadne velmi vyrovnaně. To má docela zásadní důsledky:
1) Politikům to vyšle volně interpretovatelný signál (ti druzí vyhráli o procento, protože vliv propagandy, nátlak, neinformovanost, ..)
2) Ti, co těsně prohráli, se odmítnou výsledku podřídit. Oni by samozřejmě neměli důvod se podřizovat, i kdyby prohráli výrazně, ale těsný výsledek menšině dodá sebevědomí

Principiálně je referendum samozřejmě špatné:
- Jedni rozhodují za druhé. O jejich životě a majetku. Nelegitimní.
- Vychází se ze zcela mylného předpokladu, že vše musí být masové a jednotné, jako by lidé nemohli jednat samostatně, dle svých zájmů a preferencí. Jakoby restauratér a hoteliér nadále nemohl přijímat eura (a částečně třeba i libry) a v nich i platit své zaměstnance. Jakoby stát nemohl platit penzisty a státní zaměstnance z části (podle toho, kolik jich "vybere") v eurech a ze zbytku v drachmách, které si může libovolně tisknout. Ne, byrokrat chce ordnung, vše zglajchšaltovat, všichni do jedné lajny.

Nahlásit

-
0
+

Řecku to hodí takhle.
tohle mě pobavilo
http://randal-tec.cz/grexit/

Nahlásit

-
0
+

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-02/government-trolls-are-using-psychology-based-influence-techniques-youtube-facebook-a

Nahlásit

-
0
+

- Určitě si brát hotovost (a nějak zajistit, aby ji někdo neukradl)
- Na ostrovech bude klid, větším městům na pevnině se raději vyhnout (i když je tam dnes klid, zítra být nemusí)
- Snažit se neonemocnět a nezranit se, dostupnost péče nemusí být stoprocentní a může se ještě zhoršit
- Raději si nevymýšlet dopravně komplikované výlety (trajekt+autobus+...) - stávkovali tam už i taxikáři
- Nevydávat se ani na dlouhé výlety autem (omezené tankování), objet si ostrov však není problém
- Využít pobytu k vyhlédnutí si hezké nemovitosti u moře na penzi - za rok třeba bude k mání ve slevě :-)

Nahlásit

-
0
+