Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015
 8 117
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Váš deflační cíl by v situaci, kdy nominální sazby nemohou jít do záporu znamenal 5% p.a. reálnou úrokovou sazbu. Z pozice toho, kdo spoří to vypadá na první pohled dobře. Z pozice toho, kdo má ty úroky splácet už to takové žúžo není. Je známá věc, že vysoké úrokové sazby ekonomice moc neprospívají a hodnota Vašich úspor ve FIAT měně je spojena výhradně z kondicí ekonomiky. Bude Vám prd platné, že budete mít na účtu spoustu peněz, které nebudete mít za co utratit, protože ekonomika zatížená 5% úrokem produkuje už jen to úplně nejdůležitější, protože spořiví spotřebitelé při těchto úrocích utrácí jen za to nezbytně nutné, aby díky deflaci "bohatli". Odklon od spotřeby k úsporám nebude prospívat ani zaměstnanosti. Prostě samé nedobré věci by přinesl ten Váš krátkozraký postoj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můj inflační cíl jako člověka spořícího si na důchod z relativně fixní mzdy je minus 5 procent (konečně bychom tak v příjmech začali dohánět Západ - místo toho korunu cíleně ruinujeme).

Proč by ten váš či Singerův inflační cíl měl mít větší váhu?

A pokud se neshodneme, nemohli bychom si tedy každý emitovat a používat svou měnu? Pokud se mně nelíbí ta vaše, proč bych ji měl nuceně používat (a ne naopak)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myšlenka je to v principu správná, nicméně je třeba toto používat v souladu s inflačním cílem, tedy fiskální expanzi naopak podporovat, než jí bránit.

Nahlásit

-
0
+