Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nový chodník? To už ta Únie přehání!

22. 5. 2015
 14 295
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Česko ztratilo suverenitu když lásky plní politici byli financováni a postrčeni ze západu a rozdávali co se dalo a zahraniční firmy se zmocnili ekonomie v Čechách. Co někdo něco jednou ztratil asi nemůže ztratit podruhé. I media jsou většinou v zahraničních rukách. Když Evropané jeli do Afriky vzali sebou náboženství. Když osvoboditelé přijeli za západu také přitáhli sebou formu náboženství typu Rakouská škola s nadpřirozenými svátostmi jako neviditelná ruka trhu, volný trh, svoboda atd, dokonce i s nenáviděným satanem.
Pokud se podíváme na tok peněz Česko dostává více z Bruselu než tam pošle, které z velké části jdou na subvence zahraničních firem z odtokem do zahraničí. Dnes peníze vládnou světem a politici jsou jen poskoky financí. To se nazývá kapitalismus.
Jestli by Fraj by chtěl po vzoru Pana Broučka fantazírovat o dávné minulosti, hrát si se střbrňáky a mručet jak je na tom dobře, to je jeho věc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je věc vkusu. Plánovači z Centrální plánovací komise se taky považovali za normální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Členství v EEA znamená, že na danou zemi platí pravidla vytvářená v EU. Zároveň to znamená, že daná země není členem EU, má tudíž slabší formální i neformální zastoupení v unijních institucích, tzn. má menší vliv na vytváření těch pravidel. To je tedy model, který by vám vyhovoval lépe?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne nemají. Kvůli EEA a Schengenu nepotřebujeme být členy EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne není to extrém ani zlatá střední cesta.
Proč se ptáš na očividné věci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakože eurokolchoz není extrém, ale nějaká zlatá střední cesta?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Á další dobrokakáč. Zkusil jste za socíku bojovat proti jednotné národní frontě? A vo tom to je. Sorry, ale kapři si fakt rybník nevypustí. Proč máme 3x víc celníků než srovnatelné Rakousko? Když jsme vstupovali do EU, tak se říkalo, že budou z celníků dělat lana, protože se fakt nikdy nepřetrhli (sorry Andreji), případně by mohli dodávat nejdražsší tekutinu na světě, a to pot (Andreji, já za to fakt nemůžu, to lidová tvořivost) :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý matroš, kde to kupujete? :) Zrodil se další pan Richard Fuld? Prostě jste se rozhodl, že celý svět donutíte ke štěstí. A co kdybyste dali lidem na výběr? Děsivá představa, že? Jestli jste rockeři (sám nejsem) tak uvedete pár příkladů, kdy stát (přes dotace) fungoval efektivně. Zkuste si přečíst Věk diskontinuity od P.F.Druckera. Došel k myšlence, že stát není schopen vést efektivně už ani válku. Státní aparát je už tak složitý, že ho neuřídí ani Andrej i kdyby byl svatý (a to asi nebude, sorry Andreji). A tak jak se dovede splést Andrej (zase sorry Andreji), tak se dovedu splést sám se svými penězi/odvedenými daněmi. Jen to nevyjde tak draho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsou jenom extremy, mezi kterymi se da vybirat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S programem zrušení 90% unijní agendy bych neprošel ani prvním kolem. Požadovanou kvalifikací je schopnost vymýšlet agendu novou, aby unie mohla chtít další peníze a další úředníky. Proto tam sedí Jourokvóta a ne někdo jako já :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dotace z daní nejsou morální. Nikdy!

Copak je něco morálního na tom, jednomu nedobrovolně sebrat, druhému to podle jakéhosi klíče dát, a ještě požadovat olepení výsledku děkovnými cedulkami, hlásajícími, že dárcem je ten přerozdělovatel?

A podle míry moudrosti přerozdělovače dotované projekty také vypadají. Předpokládám, že příští rok nějaký moudrý přerozdělovač rozhodne, že Nádražní ulice potřebuje rekonstrukci plynového vedení, a tak se ulice opět rozkope. Nebylo by to poprvé, co se to dotovaně dělá právě v tomto pořadí.

Dotovat za daně jedné komerční firmy druhou komerční firmu, to už je jen legalizovaná korupce.

Nahlásit

-
0
+

"Volný pohyb osob je jednoduchá věc. Prostě zrušíte celníky a je to". Jasně. S tímhle přístupem nechápu, že už tu Evropskou unii dávno neřídíte. Taková kapacita. Vás je v těchhle diskusích škoda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě. Kdyby volnotržní fanatici nezrušili Centrální plánovací komisi, tak Ostravsko a celá země nadále ekonomicky vzkvétá jako za Husáka. Určilo by se, kolik se tam má vyrobit oceli a žádná neviditelná ruka by to nemohla sabotovat. Ještěže teď máme gosplan v Bruselu. Bez odborného dohledu jeho úředníků bychom se nezmohli ani na chodník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. A ty dvě věci nemají vůbec nic společného:) V tom případě nechápu, proč se hněváte na EU kvůli dotacím, ty má na starosti DG Regio.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Třeba si připomenout že volnotržní fanatismus, který zastávají komedianti typu Josef Fraj, Honza Altman a podobní, způsobil ekonomickou devastaci na Ostravsku. Situace v Česku je taká, že kdyby EU nedohlížela a snažila se omezit masivní zlodějinu, tak se nic nepostaví. Q asi tento článek nečetl, nebo nerozumí o čem to jeho komentář o referendu na opravě chodníku je lépe ponechat bez komentáře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano Brusel rozhodla, že bude dotovat opravu chodníku v Ostravě (respektive dá peníze na opravy chodníku v ČR) Kdyby se EU rozhodla, že opravy chodníků dotovat nebude, tak v Ostravě chtít mohou, ale EU jim na to peníze nepošle. A to že se bude opravovat chodník rozhodlo město Ostrava, nebo snad proběhlo nějaké referendum daňových poplatníků zda jejich peníze se smí použít na obnovu chodníku. Místní obchodníci (místní daňoví poplatníci) s tím nesouhlasí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Česko, stejně jako jiné členské země, pošle do Bruselu peníze a potom pokorně a komplikovaně žádá, aby je mohlo na něco použít. Protože Česko usoudilo, že bruselští úředníci ví lépe než Češi, na co bychom měli české peníze použít, tak musíme počkat až v Bruselu milostivě rozhodnou, na co je použít smíme a na co ne. I v případě, že Brusel vyhoví, jsou podmínky použití, tak komplikované až nesmyslné, že je lze jen těžko ne vůbec splnit a Brusel může požádat o jejich vrácení.
To všechno samozřejmě něco stojí. Platíme ty bruselské úředníky, za to, že rozhodují o našich penězích, platíme celé jedno ministerstvo, které peníze z Bruselu doluje, platí se spousta agentur, které žijí ze sestavování žádostí, protože to normální smrtelník nedá. Nakonec peníze skončí u lokálních kmotrů, kteří díky těmto penězům zlikvidují řádně podnikající konkurenci, což deformuje a likviduje podnikatelské prostředí u nás. Spousta peněz se samozřejmě vyčerpá na nesmysly, jenom proto, aby jsme naše peníze vůbec nějak dostali zpět. Atd. atd. myslím, že i tady na finmagu jsou články, které to dost podrobně vysvětlují.

Alternativou k celému tomu nesmyslnému bordelu je, že peníze zůstanou těm, kteří je vydělali a ti s nimi naloží podle svého uvážení. To je ovšem v unii naprosto kacířská myšlenka. Kdo s ní vystoupí, je označen za extremistu, neoliberála a je samozřejmě politicky nekorektní, protože chce omezit moc a peníze Bruselu.

Takže abych odpověděl na vaši otázku. Pokud se úředníkovi v Bruselu váš chodník nebude líbit, tak na něj nic nedostanete. A zkuste se zamyslet nad tím, jestli by nebylo jednodušší, abyste si peníze nechali a rozhodli o nich sami, místo abyste je pasírovali přes Brusel .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolenou možná. Ve chvíli, kdy se tam rozhodnete žít a pracovat/studovat vám EU zjednoduší život poměrně dost - od zdravotního/důchodového pojištění až po automatické uznání diplomu. Samotného mne překvapilo, když jsem zjišťoval, co musím zažídit před nástupem do práce ve Velké Británii. (odpověď: nic)

Ten rozdíl poznáte, když se pokusíte o totéž v USA. (Vyzkoušeno za vás :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vím, že pro 90% lidí zde se budu opakovat, ale volný pohyb osob a pracovní fungování v zahraničí vám zajišťuje EEA a Schengen, nikoliv EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžete mi prosím nějak vysvětlit co myslíte tím, že Brusel rozhoduje o našich penězích? Pochopil jste jako, že ten chodník v Ostravě chceme rekonstruovat my a ne Brusel, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Volný pohyb osob snad není podmíněný dotacemi. A o tom je článek, na, který reaguji. Pláčete na špatnym hrobě.
Myslím, že každý rozumný člověk podporuje volný pohyb osob, zboží a kapitálu. Na to nepotřebujeme dotace ani tisíce uředníků, kteří nám říkají, "kterou rukou si máme utřít zadek a kolik deci můžeme mít ve splachovači". Nepotřebujeme na to ani asi tak milion dalších věcí ani Lisabonskou smlouvu. Volný pohyb osob je jednoduchá věc. Prostě zrušíte celníky a je to. Bruselské monstrum s tím nemá nic společného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mluvte prosím za sebe. Já se jako nevolník necítím - vstup do EU mi značně zjednodušil pracovní fungování v zahraničí. Díky volnému pohybu osob si můžu vybrat, kde nakonec budu fungovat, čehož celkem slušně využívám. Takže z mého úhlu pohledu se moje svoboda zvýšila, nejsem závislý na jednom konkrétním státě, ze kterého se nejde hnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve chvíli, kdy se Česko vzdalo svojí suverenity a stalo se bruselskou gubernií, je celkem zbytečné si
stěžovat, že Brusel rozhoduje o našich penězích za nás a že rozhoduje ve svém zájmu a nikoliv zájmu periferie. Konec konců jde o stejný princip, na kterém funguji i jednotliví členové říše. České vládnoucí elity také konfiskuji stále více bohatství vytvořeného občany a rozhodují o něm podle svého. Tento princip byl celkem přirozeně a logicky přenesen i na úroveń říše - provincie. (Za Václava to byli voli a stříbro, dnes jsou to miliardy eur. Bohužel Boleslavové už vymřeli, respektive boleslavské řešení v demokracii nefunguje.)

Ve chvíli, kdy připustíme, aby část našeho majetku byla legálně konfiskována, vzdáváme se práva s ním dále nakládat a pláč nad tím, co s ním dělá jeho nový vlastník, je směšný. Žádná kritika fungování unijního dotačního systému už dnes nemůže být věcná. Je to pláč nevolníka, nad tím, že se dobrovolně stal nevolníkem. Na tom nic věcného není.

Nahlásit

-
0
+