Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo v britských volbách pohořel a proč

14. 5. 2015
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ty čtyři miliony naštvaných Britů často nejsou nereprezentovaní. Spousta voličů UKIP dala na poslední chvíli hlas konzervativcům - těm otevřeně euroskeptickým. V parlamentě jich je zřejmě víc než polovina a Cameron je nemůže ignorovat.
Vyjednávací pozice Británie po případném vystoupení z EU vůbec nebude slabá. Británie je největší dovozce z EU a naopak většina britského vývozu jde mimo EU. Navíc je britská ekonomika je skoro stejně velká jako jihokorejská a kanadská dohromady a každá z těch zemí zvlášť měla dost síly na to, aby si vyjednala důstojnou dohodu s EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žádná demokracie není ta správná, jen je většina z nich v průměru lepší než většina nedemokracií, takže s dá říct, že je demokracie osvědčená. Britský model vede k docela dobrým výsledkům, tak je asi celkem správný :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dvě opravy:
a) Cameron už před minulým zvolením dal "cast iron guarantee", že když se stane premiérem, bude referendum o vystoupení z EU a vylhal se z toho. Takže pochybuji, že bude v roce 2017 referendum.
b) UKIP není proti Rumunům a Bulharům, ale chce imigrační systém jako Austrálie, tj. postupovat stejně vůči lidem z EU jako vůči Commonwealthu, tj. bez kriminálních záznamů, bez neléčitelných chorob, atd...

Nahlásit

-
0
+

Thomas Aiekenhed nebyl poslední osobou stíhanou v Británii za rouhání. Poslední osobou poslanou do vězení za rouhání (blasphemy) byl jistý John William Gott a stalo se to až roku 1921. Aikenhed byl poslední POPRAVENÝ (a stalo se to v tehdy ještě formálně samostatném Skotsku). Není to poprvé, kdy jsou historické odkazy Pavla Kohouta mylné. Není historik, nemusí je znát z hlavy, ale mohl by si je ověřovat.

Nahlásit

-
0
+

Ten úhel pohledu závisí na daném aktérovi. Voliči, který chce referendum, je jedno, zda "jobs for boys" získali Farageovi lidé nebo Cameronovi lidé. On prostě chce referendum a dostane ho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uvidíme. Já jsem poněkud skeptický. Podle mne roli sehraje nejen strach z ekonomických dopadů, ale také strach ze změny (z neznáma) a v neposlední řadě strach z rozpadu Británie (Skotové budou hrozit výstupem z GB a vstupem do EU - a už se k nim přidávají i tradičně levicové severoanglické enklávy typu Liverpool a Leeds).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uvidíme. Já jsem poněkud skeptický. Podle mne roli sehraje nejen strach z ekonomických dopadů, ale také strach ze změny (z neznáma) a v neposlední řadě strach z rozpadu Británie (Skotové budou hrozit výstupem z GB a vstupem do EU - a už se k nim přidávají i tradičně levicové severoanglické enklávy typu Liverpool a Leeds).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom, že Cameron zareagoval chytře není sporu. Nejsem si však až tak jist, že stejně snadno propluje s referendem.,Ten odpor k EU je přeci jen v UK dost velký a "racionální" rozhodnutí politické reprezentace včetně manévrovacího prostoru je přeci jen něco jiného než nejisté, emocionální a "neopravitelé" referendum poměrně demokratického státu. A Cameron si přeci jen nebude moci dovolit si příliš zahrávat s referendem a ani s protiunijními náladami ve své straně.

Nechci být příliš optimistický ale výsledek voleb (tedy včetně mnou analyzovaného vlivu UKIP) je asi nejsilnější aspekt možné změny v EU. Ale možná se mýlím, pak bohužel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lze se na to dívat samozřejmě i tak, že Farage "vyhrál" tím, že Cameronovi vnutil svá témata.
Jenže v politice nejde o ta témata, ale o získání podílu na moci, o zajištění koryt pro sponzory a podporovatele. A v tomto smyslu Farage nevyhrál nic, jen Cameron chytře zareagoval na vzniklou situaci, s Bruselem dohodne nějaké formální ústupky aby vykázal činnost a zájem, klidně vyhlásí referendum, ale bude mu předcházet ze státního rozpočtu financovaná (tedy i z peněz vyvlastněných voličům UKIPu) jednostranná kampaň a strašení neblahými ekonomickými důsledky exitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu se nabízí otázka, která demokracie je "ta správná".
Ta proporcionální francouzská? Ta většinová britská? Ta antická, kde volit směl jen (majetnější) zlomek populace, aby si méně majetná většina nemohla odhlasovat oloupení té menšiny (jak vidíme v současnosti)? Nebo ještě nějaká jiná?

A nebo? :

http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2457/Hoppe_demokracie.pdf

http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2442/caplan_mises.pdf

http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2586/lipka_demokracie.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale nic zasadniho nebude. Cameron ziska nejaky drobny ustupek, aby mel neco v ruce a v referendu lide zvoli setrvani.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky nesouhlasím s autorem v tom, že UKIP je jasným poraženým. Ty čtyři miliony lidí, kteří pro ně hlasovali nikam nezmizí a to, že si mainstreamové partaje gratulují jak je potlačili je krátkozraké. Místo aby měli proporčně alespoň pár desítek poslanců a mohli předložit nějaký zákon, tak jenom přitáhli závit u papiňáku těch nejvíc nespokojených, kteří jsou protiimigrantští, protievropští atd. Když dostane 10 procent hlasů Le Penová ve Francii, tak se bije na poplach proti extremistickému nebezpečí, ale když kvůli přepočtu tentýž počet naštvaných voličů vede k jedinému poslanci, je vlastně všechno v nejlepším pořádku a můžeme objektivně existující nespokojenost, frustraci i rasismus vesele ignorovat. To je typické vnímání politiků - jsou tak uzavření ve svém politickém akváriu, že pokud se o něčem nediskutuje v parlamentu, tak to vlastně neexistuje. Ale ty čtyři miliony naštvaných a nijak nereprezentovaných Britů nezmizí tím, že před nimi díky volební matematice můžeme zavřít oči.

Nahlásit

-
0
+

Dovolím si interpretovat výsledek UKIP trošku jinak. Ano, z pohledu čísel a zastoupení v parlamentu výprask. Z pohledu prosazení politického tématu - Nigel Farage - "vítěz voleb".

Nigel Farage a UKIP se svou ostrou kritikou EU byl natolik atraktivním politickým subjektem (mimochodem téměř 13 %), že Konzervativci museli zareagovat a slíbit referendum o setrvání UK v EU (a tím vzali UKIP prostor a argument). A protože UK není česko, bude muset Cameron tento slib dodržet. Vypsání referenda bude předcházet jednání Camerona s Bruselem o podmínkách setrvání UK v EU pro avizované referendum. To vytvoří takový tlak na EU a pravidla hry, že UK bud odejde z EU nebo se chování EU vůči svým členům bude muset zásadně změnit. To bude pro byrokraty v EU tvrdá rána jejich dosavadním trendům a politice nedemokratického řízení věcí.

Zdá se mi to logické, doufejme v to a tento potenciální rozklad EU (odchodem UK nebo zásadní změnou pravidel hry v současné EU) by byl přímým výsledkem "politicky marginálního" Nigel Farage z UKIP. Good job.

Nahlásit

-
0
+