Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Chvála bankovních poplatků

7. 5. 2015
 18 248
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jen pár citátů od Banjamina Franklina

„Učený hlupák píše svoje nesmysly lepším stylem než hlupák nevzdělaný. Nejde však o nic menší nesmysly.“

„Vodu neoceníme, dokud nám nevyschne studna a to platí o všem v životě.“

„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“

„Svoboda je nerozlučně spojena s odpovědností.“

Chtěli jsme svobodu, ale ne odpovědnost, chtěli jsme svobodu, ale také bezpečí. Takže jsme nezodpovědní, nesvobodní a v krizi. Používáme nucenou měnu, která prý zabrání krizím a budeme v bezpečí. Máme CB, které hlídají a jsou odpovědné za ony nucené měny za nás. Jak skvěle to funguje, je vidět všude kolem.

I bankovnictví se nám změnilo. Byly doby, kdy zlatnici uschovávali zlaté mince, skutečně je měli, přece se tak dohodli s vkladateli, a logicky vybírali poplatky. Onen poplatek byl jediný zisk.
Pak se to zvrhlo, a bankéři tvrdili lidem, že mají jejich peníze uschované, i když to nebyla pravda. To nemůže udělat nikdo jiný. Představte si, že provozujete sklad jablek. Farmáři si je k vám vozí na uskladnění, vy jim tvrdíte, že je máte, přitom ve skutečnosti jich máte jen pár procent, ostatní prodáte do obchodů a později je za utržené peníze zase budete chtít nakoupit . Až praskne, že ta jablka nemáte, půjdete bručet. Když to samé děláte s penězi je to ok. Takže jaképak podnikání, jako každé jiné.
Stát navíc vytvoří podmínky, kdy umožní použití jen jedné měny. Vytváření nových peněz, ale nechá na bankovním sektoru, který tvoří peníze proti podpisu úvěrové smlouvy. Jistě banka nese riziko, ale to dlužník také. A kdo větší? Když je banka v koncích, přikluše stát a pomůže. Když je v koncích dlužník, přikluše státní exekutor a pomůže zase bance. Vskutku podnikání jako každé jiné.

Proč vůbec používáme tuto bankovní lež. Vždyť ji nepotřebujeme, ať banky zajišťují platební styk, vybírají si za něj poplatky, ale ať neposkytují úvěry. Každý z nás může vydávat dluhopisy, ty od nás můžou kupovat investiční společnosti za peníze investorů, na férovku, bez lží. Pokud by bylo peněz málo, pořád je tu centrální banka, která je může dodat, případně následně stáhnout podle potřeb trhu. Cílem CB nemusí být inflace, ale stabilita.
A banka ať klidně půjčuje peníze, buď svoje nebo ty, které jí někdo za tím účelem poskytne, ale ne nové peníze. Takovýchto bank by nebylo v systému pár, ale pár stovek, v našich poměrech a konečně by začala fungovat konkurence.

Jenže to by jsme museli chtít svobodu a odpovědnost, ale bezpečí a přenesení odpovědnosti na jiné je přece pohodlnější. Takže si připlatíme.

Nahlásit

-
0
+

Tak bankovní kartel v čele s ČNB zde máme bezpochyby

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Existuje ještě jedna cesta, jak snížit bankovní poplatky, na kterou autor zapomněl. A to snížit bankám zisk. Stačí se podívat, jaké miliardové zisky vykazují největší banky u nás (KB, ČSOB, ČS, Uni-Credit,...) a jaké dividendy vyplácejí do zahraničí akcionářům. Zřejmě ta konkurence nefunguje až tak dobře a otázkou je, zda ty největší banky nemají mezi sebou tak trochu kartel...

Nahlásit

-
0
+

Pane Fulde, západní civilizace se tam, kde je, dostala proto, že naši předci po staletí šetřili, nebo proto, že jakmile měli nějaký peníz, tak ho rozfofrovali?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Určitá míra soukromí je nutná pro zdravý rozvoj lidské osobnosti, a to i za cenu možných vedlejších účinků. Rodiče to dobře znají z výchovy dětí.
Pokud o nás bude stát vědět všechno, jak zdravě se bude rozvíjet lidská společenost? Osobně bych čekal, že ve vývoji zamrzne. I když ... přiznávám, že nejsem antropolog.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozitiva bodu 4 (možnost existence záporných úrokových sazby) převáží nad případnými ostatními subjektivními negativy. Ještě bych přidal přesun šedé ekonomiky a kriminálních transakcí na barterový princip, ztížení daňových úniků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proto jsou banky zadobře s politiky, protože ti jim zajistí prosazení "bezhotovostní ekonomiky".

Významné omezení (či zrušení) hotovosti přinese tyto "výhody":
1) Banky budou vybírat poplatky z daleko většího objemu transakcí
2) Banky, stát (a každý, kdo si od nich tuto informaci koupí) budou mít totální přehled, kdo, za co, kde kolik utrácí (fanoušci dataminingu plesají)
3) Občanům se omezí možnosti úspor typu slevy za práci řemeslníka, pokud platba proběhne hotově
4) Stát a centrální banka bude konečně moct uvalit na vklady záporný úrok a občané tomu nebudou moct utéct výběrem úspor v hotovosti
5) Občan už si hotové CZK anonymně nesmění za bitcoin, stříbrňák, zlaťák, švýcarský frank, ...

Zkrátka samá pozitiva a sociální jistoty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano - je "sofistikovaný" v tom, že jim systém umožňuje legálně podvádět a půjčovat daleko více peněz, než kolik si k nim peněz střadatelé vložili. Je to "propachtovaná" oligopolní výhoda, protože například moje SRO to dělat nesmí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dosť krátkozraké videnie podľa mňa... Ak je možné mať zadarmo facebook a google účet, tak prečo nie bankový účet? Myslím si, že spôsob akým banky získavajú bohatstvo je viac sofistikovanejší, ako len rozdiel úrokov a poplatky...

Nahlásit

-
0
+

Autor článku zapoměl uvést poplatek, který musí bance odvádět obchodníci - za každou transakci pomocí platební karty. A že je to pro banky celkem tučný zdroj příjmů.
A jinak, mám zkušenost s "tradičními" bankami a těmi nízkonákladovými a musím konstatovat, že úroveň služeb u těch nízkonákladových je podle mě lepší. A argumentace úroky - dokážu počítat. Pro totální většinu lidí v ČR vyjdou případné poplatky na větší částky, než dostanou zpět na úrocích. Důležité asi není vydělávat na úrocích, ale aby se ty peníze z účtu samovolně neztrácely. A v případě finančních přebytků je lepší takové peníze investovat a ne je syslit na běžném bankovním účtu.

Nahlásit

-
0
+