Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vášeň pro dluh, kult betonu. Čína následuje Japonsko

20. 4. 2015
 7 075
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Železobeton je (zatím) nerecyklovatelný. Oddělení oceli a betonu je energeticky nákladnější, než výroba nového. Problém s pozemky v Číně tudíž může nastat, představa "stržení" železobetonové stavby a "vyhození" (kam?)...
Když se Čína se rozhodla, že se zabetonuje, má to tam na furt, jako velkou čínskou zeď.

Naše paneláky byly postaveny s životností na 30 let. Přesluhují, flikuje se, co myslíte, že s nimi jednou bude? Nic!

Nahlásit

-
0
+

Psycholog Jeroným Klimeš nám kdysi na přednášce ukazoval graf životní úrovně a počtu narozených dětí. Hádejte co z něj plynulo - čim vyšší životní úroveň tím, méně dětí. Možná to bude tak, že japonský demografický problém se vyřeší, až na tom budou Japonci sami bídně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co si představujete pod pojmem "nejede na dluh"? Dle výše zadlužení jsou na čele s vyspělých států (dle https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2186rank.html) Estonsko (dluh 10% HDP), Norsko (20%) a pak Švýcarsko, Austrálie a Nový Zéland (všichni cca 35%).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kromě surovinových producentů žádné nejsou. Možná někde ve střední Africe byste nějaký našel, kde se ani o státu v pravém slova smyslu ani nedá mluvit. Obrovský státní dluh je přítomen u drtivé většiny států s vysokou životní úrovní. Vypadá to dokonce, že čím vyšším státní dluh, tím vyspělejší a mocnější země. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ok, Norsko nejede na dluh, ale v podstatě na ropu, ne? Nějací další kandidáti?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Státy kde finační aktiva (suverénní fondy) převyšují státní dluh jsou hlavně petro-státy: Norsko, Saudové, SAE, Katar a Kuwait. Světlou výjimkou je obchodnický Singapur (státní fond Temasek).
Můžete říct, že ty petrostáty jsou závislé na dolaru a cenách ropy, ale hodně z nich je celkem za vodou. Takové SAE mají 1,3m rodilých občanů a státní fond spravuje 800-1000mld USD aktiv. Takže tyhle země můžou na rozdíl od Ruska a Venezuely pár let prodávat barel i za 20 dolarů bez vydání jediné obligace.

K tomu Japonsku. Podle mě je strašně omezující sledovat jenom růst HDP jako modlu bez dalšího kontextu. V USA jsou všichni nadšení, že SP500 je na rekordu, ale miliony lidí pobírají Food stamps a studenti se rekordně zadlužují na školném často berou i nekvalifikované práce. Zaleťte si do Tokia dnes po dvaceti letech akciové "stagnace" a nerůstu. Uvidíte zemi s životní úrovní v první desítce, moderní infrastrukturu, nejnovější mobily, módu a velmi nízkou nezaměstnanost. Ano demografie je a bude masivní problém, ale to je věc co nevyřeší žádný ministr financí ani šéf centrální banky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Norsko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No měl jsem na mysli než státy citované v článku - čili jestli je vůbec stát, který v současné době nejede na dluh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli myslíte řízen líp, než ČR, tak těch je celkem dost ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak mě napadá - existuje vůbec nějaký stát, který je v dnešní době řízen líp?

Nahlásit

-
0
+