Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Zemanova národní banka?

27. 3. 2015
 13 958
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím s vámi a také dle mne takto podobný názor má pan Kovanda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mi se reakce pan Michla líbila, protože pan Michl řekl, s kterými kritérii by se mělo počítat a řekl to i neekonomům a nedrží si ekonomické "know how" jen pro sebe. Pokud by se dle vás měla tato kritéria rozšířit nebo zredukovat, tak popište jakým způsobem a vypište nám je tady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono hlavně stojí za povšimnutí, že Zeman kritizuje oslabení koruny (což mnozí halasně kvitují). Jenže taky celkem jasně tuto kritiku podal tak, že důvodem k ní je jeho názor, že devalvace vede k odložení přijetí eura, přičemž on je pro jeho rychlejší přijetí...
V tomto příspěvku nehodlám rozebírat můj názor na tuto otázku (který navíc není zcela jednoznačný), jen by mě zajímalo, kolik lidí Zemana chválících či naopak kritizujících si tohoto spojení všimlo.

Jsem se totiž ochoten vsadit, že mu na jedné straně tleská pěkných pár lidí, kteří ale euro naopak odmítají a naopak ho odsuzuje i leckdo ze skupiny, která naopak euro chce :-(((

Nahlásit

-
0
+

Aleš Michl se ptá na otázky, na které se v akademických kruzích publikuje od poloviny devadesátých let. Evidentně ho studie minuly. Ohledně Marshall-Lernerovy podmínky toho bylo napsáno skutečně hodně. Z nových studií zmiňme např. Research and policy notes ČNB: Měnový kurz jako nástroj při nulových úrokových sazbách: případ ČR a mnoho dalších v databázi Working papers. Měnový kurz v prostředí ČR je více stabilizátorem šoků, než jejich tvůrcem.

Nahlásit

-
0
+