Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Polykej jako Ovčáček

6. 3. 2015
 17 644
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Pokud "informace, kterou Váš klient chce mít předanou" je lež, tak lžete."

O žádné lži nejde, což vysvětluji níže. Tudíž je celý váš výklad beze smyslu. Je to ostatně i ve výchozím článku M. Kašpárka. Stačí drobná dovednost: umět číst.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až na to, že Ovčáček nepracuje v žádném sektoru služeb. Ovčáček dělá v politice, což je sektor organizovaného zločinu, kde lhaní a bulšitování je ten nejméně závažný hřích, který se tam páchá. Srovnávat hochštaplera z politiky s lidmi, o jejichž povolání si můžeme myslet, co chceme, ale kteří jsou přece jen živi z toho, že si od nich někdo něco DOBROVOLNĚ koupí, to je skoro urážka.
Ovšem nejvíc mne pobavilo, když se mezi všemi těmi opovrženíhodnými pojišťováky a prodavači vynořila postava „publicisty ze seriózního média“. To má být jako kdo? Něco jako yetti?

Nahlásit

-
0
+

Abych to celé uzavřel: váš postoj vychází z nepochopení, neznalosti toho, co profese typu PR nebo tiskový mluvčí dělají. Rozhodně nikde netvrdím, že mají lhát. Na druhou stranu, není náplní jejich profese sdělovat to, co si osobně myslí o svých klientech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fajn, jsem zvědav, jak doložíte, že někde tvrdím, že Ovčáček "dostal "úkol" a tudíž se nebožák může klidně uchýlit ke lži". Speciálně ta lež by mne zajímala. A že doložíte, že Ovčáček lže.

Jeho profese totiž spočívá v tom, že pokud nemůže říkat pravdu, musí věc formulovat tak, aby to vypadalo z hlediska jeho klienta dobře a přitom nelhat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže tady od začátku mluvíme o osobní zodpovědnosti a konkrétním člověku: Ovčáčkovi, který lže jak když tiskne.

Měl byste si rozmyslet o čem vlastně mluvíte:

V 04:13 obhajujete Ovčáčka že za nic nemůže, protože dostal "úkol" a tudíž se nebožák může klidně uchýlit ke lži, jen aby nepřišel kvůli "vrahům z wallstreetu" o práci.

V 08:57 vám evidentně došly argumenty a převádíte diskuzi na obecné plkání o PR profesi a že stran lhaní se "Nic takového se v této profesi neděje a nemá dít", čímž (tradičně) popíráte své předchozí příspěvky a zároveň dáváte za pravdu mému prvnímu příspěvku, kdy jsem tvrdil že je to o konkrétních lidech a ne o "systému" (potažmo profesi)

=> děkuji za potvrzení mého příspěvku :)

Ať už je mluvčí podnikatel nebo zaměstnanec, nic ho nenutí lhát tak, jako to předvádí pan Ovčáček.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mě zaměňujete dvě věci - pracovní úkoly, které jsou zaměstnanci nepříjemné - a takové jistě dělá každý zaměstnanec, od kavárny přes lékaře až po generálního ředitele, a na druhé straně úkoly, které jsou nemorální (bez ohledu na to, jestli jsou zaměstnanci příjemné nebo ne). První je naprosto bežné a nemusíte se "snižovat" ani cítit vinu, že "polykáte". Druhé je vyhrazeno pro lidi typu Ovčáčka. Ostatní mohou do této sféry zabřednout - neuvědomí si, do čeho lezou - ale časem musí pryč. Pokud "informace, kterou Váš klient chce mít předanou" je lež, tak lžete. Nemíří na vás samopaly jako na Sonderkommando (i když i tam to vyžadovalo určitý typ lidí), nemusíte "zabít nebo být zabit". Můžete odejít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Valná část lidí, kteří pracují jako PR nebo tiskoví mluvčí, nejsou zaměstnanci, ale podnikatelé. Takže jim radíte to, co už dávno učinili. A nechápete ani smysl jejich činnosti, pokud píšete o lhaní. Nic takového se v této profesi neděje a nemá dít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak - to vy se snažíte zamlžit osobní zodpovědnost, hledáte alibi pro bezpáteřní chování a vykládáte jej jako mentalitu ovce, která je podle vás nevyhnutelná.

Ty lidi nikdo nenutí aby se živili profesionálním lhaním - pokud to po nich někdo chce a pokud je to neslučitelné s jejich morálními zásadami, nemusí to dělat ... mohou dát, bojím se na to až pomyslet, výpověď a živit se normálně - např. začít podnikat a nemuset se tak zpovídat žádnému šéfovi.

Ovčáček je podobně kreativní hlásná trouba svého zaměstnavatele jako byl Goebbels, to že nejste schopen paralelu spatřit mě vůbec nepřekvapuje, protože Ovčáček je sluníčkový lhář socialistického prezidenta, zatímco Goebbels byl zlý lhář socialistického fuehrera, M'kay? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musím vás zklamat. Lidé, kteří pracují jako PR nebo tiskoví mluvčí opravdu nejsou placeni za sdělování názoru na zadavatele svých služeb. Oni mají za úkol co nejlépe předávat informaci, kterou klient (nebo v případě Ovčáčka zaměstnavatel) chce mít předanou. Srovnávání s Goebbelsem je pak už jen zoufalá snaha odvést diskuzi někam jinam, Ovčáček nedělá nic potenciálně trestného. Pohybujeme se v rámci běžného liberálního systému a jeho normálního fungování, což se snažíte zamlžit odkazem na osobní zodpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to je přesně ten alibismus o kterém mluvím ... Ovčáčka nikdo nedonutí aby bulšitoval pokud se tomu sám nepropůjčí - že si v budoucnu neškrtne riskuje naopak do očí bijícím lhaním na objednávku, protože kdekoliv bude v budoucnu pracovat, jeho slovům nikdo věřit nebude, což značně zůžuje možnosti jeho dalšího uplatnění.

Snižuje podíl Josefa Goebbelse na jeho na lži založené propagandě fakt, že jeho šéfem byl Hitler?

Lidi jako jako Ovčáček bulšitovali v každé době a s druhem ekonomiky to nesouvisí vůbec - např. Rudé Právo bylo přímo výkladní skříní takových Ovčáčků (ne náhodou Ovčáček jinými komunistickými novinami prošel).

Zodpovědnost za své chování jednoduše přehodit na vedení a klienty nelze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, myslím, že se nebavíme o situacích, kdy vám číšník zapomene přinést kávu.
Ovčáček přece nezapomněl něco vykonat, on dostal od šéfa absurdní a zřejmě nesplnitelný úkol. A teď může říci: šéf je hlupák a přijít o místo (a tím riskovat, že si ve své profesi už neškrtne), anebo se přihrbit, bulšitovat a zůstat tam, kde je, co nejdéle.
V případě pracovníků služeb to je většinou tak, že dostávají od klientů a zákazníků vyžrat za něco, co sami nemohou ovlivnit: kvalitu kávy, nařízení prodávat na poště pojistky nebo třeba změnu tarifů. A přitom nemohou říci: to si vyřiďte s vedením. Protože moc má v této situaci klient a - vedení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řekl bych že představovat lhaní a pokrytectví jako atribut "ekonomiky založené na službách" je svalování osobní zodpovědnosti na systém a určitý alibismus - spíš se jedná o charakter a morální zásady zůčastněných osob, pro něž D-FENS zavedl terminus technicus "zmrd".

Pokud se vrátím k v textu použitém příkladu s kavárnou - pokud by vám onen číšník zapoměl donést kávu, může:

a) říci pravdu že zapoměl, omluvit se a chybu napravit (jako případný bonus nechat kávu na účet podniku)

b) nebo zatloukat, sebejistě tvrdit že kávu půlhodiny praží a je že je samozřejmě na cestě

Není to tedy o systému ale o lidech (podobně jako v případě nedávné střelby v Uherském Brodě).

Nahlásit

-
0
+