Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řecký bankrot? Může být hůř

10. 2. 2015
 7 953
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jediné prachy, které zmizely byly ty z řeckých penzijních fondů. Říkali tomu odpuštění části dluhů soukromými držiteli řeckých dluhů. Všechny ostatní prachy stále existují a čekají v různých eurovalech, jestli budou obětovány na oltář úplně zbytečného krachu jedné z evropských zemí. Šílené praktiky MMF se přesunuly na území Evropy a nikoho to neznepokojuje. Naopak lidé tomu ještě s krví podlitýma očima v nichž se zračí nenávist k těm líným rozmařilým Řekům, freneticky aplaudují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Politika je svinstvo. Dosavadní postup bank a EU vůči Řecku lze s trochou nadsázky považovat za ekonomický terorismus. Nevidím tedy žádný důvod k nějaké dramatické loajalitě s EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žádná cesta Řecka k bankrotu neexistovala, dokud nezačaly panikařit banky a dokud nezačala Trojka se "záchranou" Řecka, která byla ale ve skutečnosti likvidací Řecka. Řecko bylo do té doby prosperující a stabilní země bez jakýchkoli problému, pominuli korupci, která je ale problémem všech zemí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jediné, co Řecku dnes chybí je založení obchodní národní banky, která by neprovozovala nic jiného, než že by refinancovala řecký dluh a nakupovala řecké dluhopisy na primárním trhu. Stačilo by aby se jen zlomek bohatšího řeckého obyvatelstva složil na minimální základní kapitál potřebný pro založení banky a sehnal příslušný personál. Tím by se odstranila neschopnost Řecké centrální banky, kterou blokuje ECB. Řeckou centrální banku by nahradila skutečná řecká národní banka, která není jakkoliv omezena nákupech státních dluhopisů. Trojka a Němci by pak najednou měli zcela holé ruce a vláda by mohla realizovat svůj plán bez toho, že by měla za krkem Trojku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řecko monetární ekonomové nevzkřísí. To je, řečeno s panem P. Kohoutem, kříšení mrtvou vodou. Na pořad dne bude muset přijít sociální ekonomie. Sociální ekonomové musí nutně udělat pořádek v průběžně financovaných pilířích sociálního státu. Zvěrstva, která v sociálním, zdravotním a důchodovém pilíři nadělali ekonomové, se budou sociálně citlivými způsoby odstraňovat nejméně po jednu generaci. Jak jinak označit rozhazovačný sociální stát podvazující ekonomiku na jedné straně a katastrofální porodnost, podvazující ekonomiku s odstupem jedné generace na straně druhé?

Nahlásit

-
0
+

Most. Po mostě vždycky někdo šlape.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, že "v EU se vlastně nikdo nemá komu zodpovídat". Přitom nejméně 5 let už o neudržitelnosti směrování Řecka k bankrotu vědí opravdu všichni.
Mně by se líbilo, kdyby celou ECB, komisi EU v čele s Barrosem a další činovníky postavili před soud. Za to, že si zařídili beztrestnost a následně za to, co způsobili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bodu 2 ještě nahrává to, kdo je současným držitelem řeského dluhu (narozdíl od roku 2011). Díky demokratickému deficitu v EU se vlastně nikdo nemá komu zodpovídat. Nikdo neriskuje příští nezvolení nebo aspoň obrat kormidla. V roce 2011 by západní vlády musely vysvětlovat bail-outy svých bank, dnes to vše spadne na ECB a EK, kterou nikdo nevolil, a které za krk nedýchá opozice.

Zaujal mě ale všeobecný strach, že se Řecko začne kamarádit s Ruskem. Copak Rusko je schopné Řecko "utáhnout"? A pokud ano, proč bysme jim takovou kouli na noze neměli přát? Je to stejné jako s Ukrajinou, kterou Putin Evropě uvázal na nohu, aniž by se (zatím) dostala k jakýmkoli výhodám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Byl jsem několikrát v Řecku i v Turecku. A vždy mi Turci tak nějak přišli bližší, než Řekové.
Také jsem byl na tureckém severním "okupovaném" Kypru i na tom jižním řecko-komunistickém. A také nějak nemohu najít důvody fandit tomu jižnímu/řeckému.
Jihokypřané rádi poukazují na okupaci, ukazují "Město duchů" v demilitarizované zóně a západní svět stojí na jejich straně. Ale že si tu okupaci vykoledovali vojenským pučem a snahou Kypr (proti všem úmluvám) přičlenit k Řecku, to jaksi pomíjejí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, na co (cynicky) vsadit...

Varianty:

1) EU nechá Řecko "padnout" - defaultovat a vystouit z eurozóny. Hlavně jako výstrahu pro Podemos a další levicové partaje z PIGS, protože v případě kompromisu (ústupků) v těchto zemích tradiční partaje prohrají, protože lidi budou volit ty, kteří jim podobné výhody slíbí také.

2) EU Grexit nebude riskovat, protože:
- By se mohlo ukázat, že default a samostatná měna Řecku velmi rychle pomohla a ukončila leta deprese (a v ostatních zemích PIGS by to lidé viděli)
- Řecko by mohlo začít "kamarádit" s bad guys z Ruska, Číny, Iránu, Turecka, ...
- Trhy by si mohly začít myslet, že na další v řadě (s defaultem a odchodem z EZ) je Portugalsko, Španělsko, Itálie....Francie. A sebevětší intervence ECB by to nemusela zastavit.
- EU a EZ jsou politické projekty a politická doktrína hlásá "stále těsnější (a větší) unii". Za každou cenu.
- Roli budou hrát (dost možná největší) osobní motivy decissionmakerů: na jedné straně uraženost z řecké neústupnosti, na druhou stranu strach o koryta a status quo, strach ze změny, z neznámého
- No a hlavně severští politici záchranu Řecka neplatí ze svého.... tzn. jde jen o to, jak to zaobaleně naservírovat voličům, kteří to musí zaplatit.

V tomto scénáři jsou řecké banky a dluhopisy investicí století....

Nahlásit

-
0
+

"Je tu ale ještě hrozivější věc: zahraniční politika Syrizy. Řecko by mělo vystoupit z NATO, zavřít vojenské základny, ukončit spolupráci s Izraelem, zlepšit vztahy s Tureckem, podpořit palestinské Araby (tedy včetně Hamásu),"

Téma Izrael/Arabové teď nechám stranou, bylo by to na samostatný dlouhý článek. Jen by mne tedy zajímalo v čem má být ten zbytek pohromou? Jako jasně. Může se ukázat, že pod "zlepšit vztahy s Tureckem" můžou být skryty nějaké "projekty, fondy apod." ždímající peníze daňových poplatníků, ale pokud to bude ve stylu "přestaneme se na vás dívat svrchu jen proto že jste Turci", tak nějak nevidím problém...To samé platí pro vojenská dobrodružství v cizině a nemalé vojenské výdaje pod hlavičkou "obranné" aliance NATO (ve skutečnosti globální policie). To je dokonce snad to jediné, co se mi na jejich programu líbí...

Nahlásit

-
0
+

Pěkné shrnutí. Zajímalo by mně, co si autor myslí o tom, co se v tomto století stalo na Islandu. Pokud vím, patří taky do Evropy (ikdyž je dost vzdálený a malý) a ke znárodňování bank tam došlo.

Nahlásit

-
0
+

Hlavně je pozdě řešit co Řecko. Prachy jsou pryč a nic za ně není. Představitelé EU v záchvatech ekologie a sluníčkovství si přetváří EU podle svých názorů. Jenže skutečnost je naprosto jiná.

V případě Ukrajiny je to stejné. To ve skutečnosti není jeden stát. V každých volbách to bylo +- půl napůl východ-západ. Přesto si někdo usmyslel, že celá Ukraina včetně Rusky mluvícího Krymu musí být v EU. Bylo to nesrespektování skutečnosti a podle toho to dopadlo. Ukrajina mohla být mostem mezi EU a Ruskem, místo toho tu válečný konflikt 600 km od Hranic EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi zajímavý článek, díky! Dovolím si spekulovat, z čeho plyna ona zvláštní slabost evropské levice pro různě nahnědlé arabské režimy: Z antisemitismu. Ten je důležitou součástí levicového vidění světa. Zlí (židovští) bankéři přece ovládají celý svět, že. Moderní evropská levice svůj tradiční antisemitismus dnes dovedně maskuje za "kritiku izraelské politiky". Je to jen marketingový trik. Pozná se to podle toho, že například palestinskou politiku nikdo z nich nekritizuje:) Nepřítel mého nepřítele je přece kamarád, proto ta afinita. Mrkněte třeba sem
http://www.timesofisrael.com/new-greek-finance-minister-accused-of-anti-semitism/
abyste se přesvědčili, jak to vidí současný řecký ministr financí.

Domnívám se ale, že řečtí voliči z té části volebního programu, která slibuje otevřít dveře imigrantům, nijak nadšeni nebudou. (Vůbec se podívejte na volební program, je to hrůzné čtení!
http://links.org.au/node/2888

Já bych se, více než blízkovýchodní karty, obával karty ruské. Rusko se škodolibou radostí přijme jakoukoliv příležitost trochu se v současné Evropě pošťourat (viz třeba tohle
http://www.bbc.com/news/world-europe-31293330
pokud už nechcete přímo odkaz na Ukrajinu). Rusko má peněz má stále dost, sice zvolna docházejí díky levné ropě, ale Řecko je malé a kremelský car má tu výhodu, že se nemusí svých poddaných příliš ptát, za co zbylé peníze utratit. Co hůř, poddaní jsou vesměs nadšeni, když se utrácí za budování impéria. Rusko s Řeckem pojí pravoslaví (i když tohle zrovna současné řecké komunistické vládce příliš nezajímá). Přístup ke středozemnímu moři je odvěkou ruskou imperiální touhou a dnes se nabízí víceméně zdarma.

Myslím, že nás čeká ještě spousta legrace.

Nahlásit

-
0
+