Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Miliony Poláků se bojí o střechu nad hlavou. Kvůli silnému franku

4. 2. 2015
 7 213
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

No to je tedy také optimistické...
Otázka je, co s námi takové kvantum uprchlíků udělá (společensky, kulturně, ...) a kolik procent z nich bude opravdu produktivně pracovat a kolik bude "klienty" sociálky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

No to je tedy také optimistické...
Otázka je, co s námi takové kvantum uprchlíků udělá (společensky, kulturně, ...) a kolik procent z nich bude opravdu produktivně pracovat a kolik bude "klienty" sociálky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já bych to tak pesimisticky ohledně vlastníků nemovitostí a pronájmů neviděl.
Válka na Ukrajině, v severní Africe a na blízkém východě nás bude nejbližších 20 let zásobovat utečenci a zajistí dostatek pracovníků i nájemníků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chudáci Poláci s frankovými hypotékami.
Ale je jejich jen pár.
Horší to bude s chudáky Čechy, kteří tak tak mají na splátky své hypo při úroku 2.5%, až bude jednou ČNB nucena úroky zvednout (nic netrvá věčně).
A také co chudáci Češi, kteří si takto pořídili již druhý či třetí byt jako investici a za několik let zjistí, že díky demografii nikdo nebude mít na to, aby v něm platil nájem či si jej koupil, protože půlka národa bude v penzi, ta penze dá sotva na jídlo, 3 penzisti budou muset bydlet v jednom bytě (a ty 2 uvolnit a vrhnout na trh), aby vůbec vyžili.
I když si lid zvolí sebevětšího všehoschopného populistu (ala HU), nemovitostní bublina v kombinaci s demografickou katastrofou (a přerostlým státním dluhem) již nepůjde vyřešit přehozením problému na zahraniční banky či jinou oběť.
___________________
Nicméně "řešení" problému v Maďarsku by mělo být varováním pro všechny zodpovědné.
Demokraticky lze totiž prosadit jakékoli (jakkoli zločinné) opatření. Orbán okradl zahraniční banky zcela demokraticky a podle zákona (který si demokraticky schválil). Podobně demokraticky proběhlo znárodnění v roce 1946. Demokraticky proběhlo i znárodnění penzijních pilířů v mnoha zemích Evropy. A kdyby v roce 1948 o dalším znárodňování komunisti vyhlásili referendum, zřejmě by uspěli - stejně tak by zřejmě Hitler uspěl s hypotetickým referendem o Norimberských zákonech.

Co z toho plyne? Např. to, že až státu dojdou peníze (např. na ty penze) - jak díky rostoucímu státnímu zadlužení, tak díky demografii, sáhne si pro ně (zcela demokraticky) tam, kde bude tušit, že ještě nějaké jsou a že s nimi jejich majitelé nemohou lehce prchnout z dosahu leviathana. Na řadu se tak dostane 3.pilíř, daně z finančního majetku (akcií i třeba ze stavu běžného účtu), progresivní daně z nemovitostí (za každou další ještě vyšší procento - další hrůza pro ty, kteří do nemovitostí investovali), atd...
_____________________

Symptomatická je autorova úvaha o tom, jak 2 miliony polských voličů hlasují podle toho, kdo jim slíbí okradení bank v jejich prospěch. Dobře to ilustruje fakt, že demokratické volby jsou výhradně o tom, kdo koho okrade. Která zájmová skupina vsadí na toho správného volebního koně a ten pak v jejich zájmu okrade skupiny, jejichž kůň nebyl do vlády mediálními agenturami a sponzory protlačen. Hlasuje se o tom, jestli solárníci a řepkaři okradou pracující, nebo zda nezaměstnaní a důchodci okradou podnikatele, nebo zda stát a centrální banka okrade všechny spořivé, nebo zda výrobci aut a majitelé vraků prostřednictvím šrotovného okradou majitele zánovních aut, atd... O ničem jiném volby nejsou, jen o tom, která skupina okrade jakou skupinu. V demokracii vlastnické právo prakticky neexistuje - kdykoli zasedá parlament, člověk se musí bát o svůj majetek, kdykoli zasedá rada ČNB, musí se bát o své úspory.

Nahlásit

-
1
+