Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

31. 1. 2015
 36 810
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Odboráří hájí zájmy úzké skupiny zaměstnanců organizovaných v odborech. Často i za cenu ohrožení konkurenceschopnosti firmy, která je zaměstnává.

Ano, rozumný zaměstnavatel je se svými zaměstnanci na jedné lodí. Potom jsou odbory přece zbytečné, ne? Jenže profesionální odboroví předáci musí nějak obhájit svoji existenci za každou cenu. Z tohoto důvodu jsou odbory jen na své lodi, zbytek firmy je nezajímá, pouze výše jejich mezd a výhod. Stačí si poslechnout všechny ty Falbry, Zavadily a Středuly. Větší demagogy bystě našel jen těžko. Nemluvě o tom, že odbory jsou politicky svázaní s čssd a její program je zcela populistický a ve stylu po nás potopa.

At se snažím sebevíc, tak nenacházím styčné body mezi odbory a živnostníky a podnikateli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hlavní účel neustálého "boje" proti drobným podnikatelům (živnostníkům, rodinným podnikům, farmářům .... nehezky nazvaní OSVČ) je právě v té svobodě. To je to, co většině dosavadních vlád vadilo. Největším nepřítelem politika (u nás napříč politickým spektrem) je svobodný, samostatný, člověk, který od státu nic nechce a který dokáže uživit nejen sebe, ale i rodinu a dává práci i druhým.

Není pravda, že drobný podnikatel neplatí daně. Což pak odvody, jako DPH, silniční daň, spotřební daň, sociální a zdravotní pojištění za sebe a za zaměstnance, daň z nemovitostí a další nejsou také daně?

A odbory? Pátá kolona levicových vlád, která pomohla rozehrát hru na zlého podnikatele - vykořisťovatele a chudáka zaměstnance. Jsou to právě odbory, které dávají měřítko mezi živnostníky a zaměstnanci a vůbec jim nevadí, každá z těchto skupin je naprosto odlišná. A jsou to právě odbory, které, s falešnou péčí o podnikatelovo blaho, jako budoucího důchodce, požaduje vyšší odvody na důchodové pojištění a v neposlední řadě o zrušení paušálů. Nebožka Margaret Thatcherová věděla, kde je žába na prameni v tehdejší socialistické Velké Británie.

Bohužel jsme doposud neměli žádnou vládní politickou reprezentaci, která by realizovala podporu malého a středního podnikaní tím, že by jim dala pokoj .... naopak je to rok od roku horší a horší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu v tom, že často odbory bojují i proti svým zájmům, aniž by si uvědomili širší souvislosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono vládnoucí socialistické elitě nejde ani tak o ty daně od živnostníků. To je jen taková záminka, aby se zakryla pravá příčina, proč chtějí deptat živnostníky. Je to jeden a čtvrt miliónu lidí, kteří jsou schopni se postarat sami o sebe a nepotřebují stát, aby je vodil za ručičku. Je to jediná větší skupina, která ještě není závislá na státu, která je poměrně sebevědomá a podle toho se odvíjejí i její volební a jiné preference. Z tohoto důvodu je potenciálně nebezpečná vládnoucí elitě.

Pokud si dobře pamatuji, tak s tím začal už Špidla, když zavedl minimální daň a minimální sociální a zdravotní pojištění. Vůbec mu nevadilo, že část živnostníků, která uživila sama sebe a od státu nic nechtěla, na základě toho zrušila živnosťáky, přešla do šedé ekonomiky a na pracáku se přihlásila o podporu. Zhlediska příjmů státu to bylo nejspíš kontraproduktivní, ale o to vůbec nešlo. Šlo o to, aby vzrostl počet lidí závislých na státu a tedy volících soc. dem., která slibuje větší dávky.

Současné útoky na živnostníky mají stejný účel. (Tentokrát je v tom navíc i soukromý zájem oligarchy. Čím víc malých pekařů zkrachuje, tím víc chleba se prodá z jeho velkopekáren. :-)

Nahlásit

-
0
+

Už jste zapomněl, jak odboráři volali po zrušení paušálů, švarc systému a podobné věci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jestli Vy máte zaměstnance, ale já jsem se svými zaměstnanci na jedné lodi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spolupráce živnostníků a odborů není možná z principu. Asi jste zapomněl, že živnostníci jsou také zaměstnavatelé a odboráři hájí zaměstnance, tudíž stojí na druhé straně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S autorem souhlasím,ale je již pozdě.
Ze strany vrchnosti se jedná o klasickou politiku rozděl a panuj.
Několikrát jsem psal, že jedinou obranou, je spolupráce živnostníků a odborů a usilovat o společné zájmy. Když oligarchové zotročovali zaměstnance, živnostníci se jim vysmívali.Nyní je řada na živnostnících a již není nikdo, kdo by se jich zastal. Sklidí co zaseli, a doplatíme na to všichni.

Nahlásit

-
0
+