Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

19. 1. 2015
 29 671
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jakékoli množství peněz je schopno ocenit jakékoli množství zboží/statků a obsloužit jakékoli množství transakcí.
Tzn. "kdyby se chtělo", můžeme mít jednu stoprocentně krytou celosvětovou zlatou měnu a ničemu bu to nevadilo. Něco jako "nedostatek peněz" je nesmysl. Na jedné straně je "vše co je potřeba ocenit", na druhé straně je "celková měnová zásoba". A podílem je prostě cenová hladina.

Samozřejmě pokud by to nastalo, kupní síla zlata by výrazně vzrostla. Ostatně kdyby jedna unce stála 5x více CHF než dnes, tak najednou lze mít stoprocentně krytý CHF. A na to někteří spekulují. Přijde mi to riskantní, ale proti gustu... Je teoreticky možné, že se Čína+Rusko pokusí zbavit dolar dominantní pozice právě tím, že zavedou k němu alternativní mezinárodní zlatou měnu. Je to spekulace, ale možné to je. Vlastně Lenin něco podobného udělal během NEPu. Kdo by to do něj řekl... Ode zdi ke zdi (napřed. bolševici mysleli, že v komunismu peníze nebudou a snažili se je lidi odnaučit používat pomocí silné monetární expanze). Ale jaksi to nevyšlo. A teď to zkouší ECB...

Ad BTC: opravdu nevím. Podle mne pravé peníze musejí mít hodnotu samy o sobě. Jako Au, ale hlavně Ag, jehož využití v průmyslu je nenahraditelné a chemické a fyzikální vlastnosti unikátní.
Kdyby Rakušani vybombardovali a obsadili ČR, CZK se stane zcela bezcennou. Co si dnes koupíme za československou korunu, gulden, frank, ...? Naopak stokoruna dávno zaniklého rakouskouherska má dnes kupní sílu 32tisíc současných inflačních korun. Když státy zakážou BTC, zavřou související servery a NSA nás bude na netu hlídat na každém kroku, BTC bude bezcenný. BTC nefunguje bez elektřiny, počítače, internetu. Zlaťák a stříbrňák už tisíce let ano.
Tzn. BTC beru jako prima nástroj na rychlé a levné převody peněz. Případně nástroj na zajímavé riskantní spekulace. Ale na penzi si v něm asi spořit nebudu, nebo jen okrajově.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Třeba si připomenout že Švýcarské referendum nebylo o plné krytí CHF zlatem, ale jenom 20 procentní. Na plné krytí by potřebovali koupit více než roční celosvětovou produkci zlata.
Plné krytí zlatem nikdy nebylo a nikdy nebude. Doposud se ve světě vytěžilo asi 170 000 tun zlata, což odpovídá zhruba 3 triliony US$ a světová ekonomika se odhaduje na 75 trilionů US$. Tedy plné pokrytí je nemožné.
Současně se zlato používá 50% na dekorace, 10% v průmyslu a 40% v tzv. investicí. Produkční cena zlata se odhaduje na 900-1100 US$ a co se počítá nad víc je jenom spekulace.
http://1url.cz/JfMP
je určitě zajímavé, ale taky když si tam klikne na „3 roky“.
Co pak si Altman mysli o „poctivé peníze (opak státních vynucených peněz)“ na
http://finmag.penize.cz/ekonomika/268615-bitcoin-promeni-alternativni-meny-svetovou-ekonomiku

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozlacovat papír asi opravdu nemá cenu.
Na druhou stranu každý se může vykašlat na oficiální papírky, nic nepozlacovat, ale plně zlatit:
http://1url.cz/JfMP

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Platíte za to,že si můžete u banky uložit peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaké důvody vedli některé společnosti držet pozice proti franku jsou jednoduché. Jedná se o potrhlé referendum o držení zlatých reserv, kdy Švýcarská centrální banka se připravovala na možnosti kupování zlata za USD, které by činilo asi 10 bilionů US ročně na několik let.
Švýcaři zjistili že pozlacovat peníze se nevyplácí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jde o ohřívání mrtvoly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel pro běžný plebs nic dobrého. Tedy bohužel to není tak, že budete na hypotéce splácet méně, než jste si půjčil :-)
Na nás plebs je dopad jediný: banky nestojí o naše vklady, nedají nám za něj žádný úrok, možná se nás od vkládání budou snažit odradit pomocí poplatků.

Dopad to má na komerční banky, kdy se jim ta centrální snaží naznačit, že by si peníze neměly parkovat u ní, ale měly by je půjčovat a "roztočit" tak ekonomiku - jenže ty komerční banky už nevidí dostatek rentabilních podnikatelských záměrů, které by chtěly zaúvěrovat a hypotéku už taky má kdejaký "subprime" gážista (+ mnoho lidí se nechce zadlužit, ani kdyby hypo byla bezúročná).

Takže z ekonomického hlediska se jedná o pokus o resuscitaci mrtvoly, která již zavání. Tzn. pro bankéře se zdravým rozumem to může být pouze záminka, ne primární cíl.
Z hlediska státu to ale je super, protože musí platit daleko menší úroky ze svých mamutích a stále rostoucích dluhů. Kdyby Japonsko či Itálie měly platit nějaký reálnější úrok ze svého dluhu (a ne tento zmanipulovaný směrem dolů), padne nepříjemně podstatná část vybraných daní pouze ty úroky z dluhu. Čili to bude ten hlavní smysl, protože centrální banka patří státu, představitelé státu jmenují členy bankovní rady a každý centrální bankéř po konci svého mandátu touží po teplém státním místečku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bude to možná hloupý dotaz, ale co reálně znamená "záporná úroková sazba" ?

Nahlásit

-
0
+

Takže z toho lze usuzovat, že si myslej, že volby v Řecku dopadnou "špatně". Což je ale otázka, co to znamená. Protože pokud by jen Řecko bylo vystoupeno z EMU a nákaza se dál nešířila, bylo by to pro euro spíš pozitivní (a pro Řecko taky). Čili to ta obava není.

Možná se SNB bojí, že to bránění nákazy bude hodně nákladné - opravdu masivní QE a velké objemy výkupu dluhopisů SP, IT, P a asi i FR.

Na druhou stranu SNB jen zrušila "fixaci" kurzu, ale neznamená to, že nebude intervenovat dál. Nebude bránit posilování CHF, ale bude ho mírnit. Možná. Ovšem i to by dále nafukovalo rezervy SNB a dále je "vyfutrovávalo" hodnotu ztrácejícími eury. Že by se eur naopak nějak významně zbavovali, tomu se mi nechce věřit, pak by se ten kurz rozjel opravdu masivně a navíc by se eura mohly začít zbavovat i ostatní centrální banky a investoři - což už zavání Výmarem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mě to SNB vzdala, protože CHF jde nahoru a EUR dolů a už to prostě přestávalo být udržitelné. A lepší nechat kurzy srovnat teď, po volbách v Řecku by ta řacha mohla být ještě větší. Je to jako svázat dva vlaky, které jedou na opačnou stranu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je velkou otázkou, zda to SNB vzdala (či dokonce byla nucena vzdát), či zda to byla kalkulace. Byla to prohra, nebo výhra? Možná se to jeví jinak z pohledu švýcarského střádala, jinak z pohledu politika, centrálního bankéře, exportéra.

Také je otázka, zda k tomu SNB přiměla výše a struktura rezerv (velmi nepěkná), nebo zda vědí něco, co my ne: např o nečekaně velkém objemu chystaného evropského QE. Nebo o odhodlání Německa vypudit Řecko z Eurozóny. Nebo naopak o tom, že Německo jen blafuje a je připraveno Tsiprasovi ustoupit (dluhy odpustit, úspory zmírnit) i s tím, že obratem to samé začne chtít Španělsko, Itálie, Francie.

Každopádně poměr EURa ve světových rezervách dále klesl a Bůh ví, kdo se ho začne zbavovat jako další. EUR tedy může padat jako kámen a CZK díky postoji ČNB ještě může padat i vůči EURu. Proti nějakému hypotetickému pevnému bodu totiž klesá i USD. A EUR vůči němu a CZK vůči EURu...

Nahlásit

-
0
+

Cena Švýcarského franku byla intervencí podhodnocena, nerozumím tomu, jaké důvody vedli některé společnosti držet pozice proti franku. Všichni autoři o investování počínaje remcalem Kyiosakim a Benjaminem Grahamen konče píšou, že investování je o skupování "zlevněných" aktiv.

BTw. spíš mi přijde, že ručník do ringu hází EU. Švýcaři se rozhodli, že tuto šaškárnu už dál platit nebudou.

Nahlásit

-
0
+