Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

23. 12. 2014
 42 424
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To souhlasím a mnoho "vyspělých" států (v čele s Japonskem, v EU např. Itálií) je na tom ještě hůře.
Jenže ty nízké úrokové sazby mají své konsekvence, v historii již mnohokrát musely nakonec být opuštěny. Dříve či později státy budou před volbou, zda je zvýšit (a dost možná v důsledku defaultovat na dluhy), nebo je nechat dole a čelit velmi nepříjemným důsledkům.
V EU je to vylepšeno o to, že centrální banka (centrální plánovací komise úrokových sazeb a peněžní zásoby, monopolní padělatel peněz) je jedna společná a dost pravděpodobně o sazby (a QE) budou vypukat stále intenzivnější spory, např. mezi "severem" a "jihem".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za současného zadlužení státu nemůže ČNB výrazný růst úrokových měr připustit, protože by stát, po relativně krátké době, přestal být schopen dostát svým závazkům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spousta slov a chybí to podstatné – porovnání úrokové míry hypotéky H (po zahrnutí všech poplatků) a výnosu podílových fondů V (po odečtení poplatků za správu). Výše popsaná investice se vyplatí, když bude V vyšší než H o tolik, aby mi to kompenzovalo zvýšené riziko. Prošel jsem si několik akciových fondů investujících do ČR a střední Evropy (kurzové riziko) a žádný za posledních 7-10 let nedosáhl na ~3.5% (dokonce ani na současnou 2.2%), řada z nich skončila se ztrátou.

Takže děkuji, až budu chtít hrát ruletu, zajdu si do kasina nebo na FOREX. (článek naopak nezmiňuje vyšší daňové výhody, s kterými by se to pro >200k příjem mohlo finálně vyplatit - už se mi to ale nechce počítat)

Nahlásit

-
0
+

Dluhy, včetně hypoték jsou pro bohaté, aby mohli investovat, ne pro chudé aby se měli jako bohatí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidé si většinou myslí "to se tady stát nemůže", přesto není od věci sledovat např. aktuální situaci v Rusku, jak se asi budou lidem splácet hypotéky, když centrální banka zvedla referenční úrokovou sazbu na 17%.
Ano, ČNB se zatím snaží o opak a hypotéky jsou tak výhodnější, než by za "přirozených okolností" měly být. Jenže ČNB neurčuje ekonomickou realitu, tak naopak může plány centrální banky obrátit naruby. Každopádně kdo je schopen tak tak splácet při dnešních uměle nízkých úrocích, má docela důvod k nervozitě - jednou se úroky opačným směrem vydají.

Nahlásit

-
0
+