Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: ČSSD chystá půdu své radikální alternativě

19. 12. 2014
 12 690
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý postřeh :))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Uklizení a oživení budovy domu hrůzy vzniklého vinou nečinného státu nevnímám jako revolucionářský útok na princip soukromého vlastnictví“

O jakém soukromém vlastnictví je tu řeč? Vždyť ta budova je ve vlastnictví veřejném, tedy ve vlastnictví státu. Stát nevlastní nic soukromě! Nemůže z principu věci.

Nahlásit

-
0
+

Tady vidíme jeden zdánlivý paradox, který mi připomenul trampoty soudruhů za reálného socializmu, které chudáci zažívali v souvislosti s drogovou scénou, (v té době) avantgardní hudbou, hippyovským vzhledem, volnou láskou a dalšími atributy tehdejší "nové levice." (Ona je pořád nějaká "nová", v každé době. Nikdo z levičáků z nějakých důvodů nechce být zařazen jako příslušník "staré." Že by se pokaždé styděli za to, co dělali teprve včera?) Západní partneři a spřízněnci zdejších maníček a undergroundových umělců přitom byli jediní, kdo ještě byli ochotni iniciativně a nezištně živit věc světového komunismu poté, co dělnická třída si na své osvoboditele vykašlala. Dobrá, tajné služby sovětského bloku všechny ty pacifisty-antinuklearisty-ekol ogisty-antirasisty-odmítačeburžoazní morálky sice využívaly, ale normální ideologický aparát v zemích sovětského bloku při vyslovení jména Lennon dostával psotník a výstavy uměleckých děl inspirovaných zapálenými komouši Brétonem a Picassem rozjížděl bagry.
A dnes je tu podobný rozpor: socialistická byrokracie plnící úkoly Sobotkovy vlády vyhání squattery, kteří možná čtou časopis Referendum a volí Kellera, Dienstbiera ml., Marxovou a další postavy ideologicky nejspolehlivějšího křídla ČSSD.
Vysvětlení asi nejde najít hned, ale jednu hypotézu bych měl. Levicovost není souborem názorů na standardním politické problémy. Je to spíše těžká porucha uvažování přerůstající do poruchy osobnosti, taková ta schopnost být za všech okolností mašíbl. Proto, jakmile levičáci dostanou prostor, začínají řadit jako Pat a Mat, ale ničí netolik civilizaci kolem sebe – což je jejich konečnou podvědomou touhou - jako spíše sebe navzájem. A v tomto počínání jim ani náhodou nemíním bránit. Ať si kolem té kliniky dají do huby, možná aspoň mizivému procentu zúčastněných přitom dojde, že tím pseudobojem marní život pro nic za nic. A vyléčený levičák obvykle má doživotní imunitu.

Nahlásit

-
0
+

Již jsem se v tomto smyslu někde vyjadřoval.

Navštívil jsem před několika měsíci dvě levicové přednášky v jedné brněnské kavárně mezi FSS a fildou. Jednu o nerůstu, druhou o nové levici.

Na té druhé přednášce padl na přednášejícího dotaz na vznik nové "skutečně levicové" straně. Na mou poznámku že přeci na naší politické scéně novou levici dobře reprezentují Zelení a Piráti si pár lidí ufrklo něco v tom smyslu že zelení jsou neoliberálové kteří se zprofanovali v pravicové vládě. Na piráty nikdo nereagoval. Na mě obecně tam pak už moc lidí nereagovalo, protože jsem solidně trolloval :-)

Ale tím chci říct že v takových těch intelektuálních kruzích ta myšlenka doutná a kdyby synonymem pro levicovýho intelektuála nabylo prase líné, už by se pohli.

Všiml jsem si ale ještě jedné věci, bylo to ještě před volbama do EU a v těchto kruzích se profesor Keller těšil až posvátné úctě. O přestávce jsem se posmíval několika mimoňskejm věcem který někde plácnul a kamarádka kerá mě tam vzala a doté doby byla vklidu jen podrážděně ucedila "Na Kellera mi nešahej!" Tehdy mi to došlo.

Zajímavý je že Keller byl bez nějaké velké medializace obrovsky známá osobnost i mezi víceméně normálními lidmi s levicovým myšlením, vybavuje se mi jeden kolega z bývalé práce, který nás záznamy jeho videí zásoboval na pracovišti pravidelně i pár dalších lidí který znám a někdy se o něm zmínili - a já si vždy říkal o kom to kurva mluví?

Abych se dostal k tomu co jsem chtěl říct, SocDem si riziko nové levicové strany v plné palbě, která je schopna získat solidní podporu i mezi normálními lidmi uvědomuje. A velmi dobře. Pokud by taková strana vznikala, Keller byl její přirozený vůdce, ať si tu o něm myslíme cokoli. SocDem tím že se jej zbavila do Bruselu udělala mistrovský tah. Tím jednak on tyto ambice ztratil, druhak mu to u intelektuální části jeho obdivovatelů trošku ublížilo.

Kdokoli před eurovolbama o Kellerovi neslyšel a nechápal "odkud SocDem takovýho blba proboha vytáhla a proč", tak mě to docvaklo právě až tehdy na té přednášce o nové levici, krátce právě před těma eurovolbama.

Klinika byl fail, myslim že s tímto rizikem vážně musí pracovat někdy od czechteku a evidentně to dělají víceméně dobře.

Nahlásit

-
0
+

Co to je, ti "levicový liberálové"? Squateři, se.oucí na všechno? Zelení příkazníci? Socialističtí přerozdělovači?
Nějak si nedovedu představit, jak levičák prosazuje jednoduché zákony, platící pro všechny a zodpovědnost za své konání, což bych asi tak základně očekával od liberála.
Jo, jestli je to v americkém smyslu slova, něco jako komunista, pak ano.

Nahlásit

-
0
+

Jak přesně souvisejí nebo mají souviset politika nebo program ČSSD a myšlenky emancipace? Jsou to protiklady.

Nahlásit

-
0
+