Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nebe, peklo, ráj, kam vás daně dám

1. 12. 2014
 5 832
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nevidím důvod, proč by úspěšná firma měla platit větší daně, než ta neúspěšná (není to snad jen její vina?). Stejně jako nevidím důvod, proč by pracovitý člověk měl platit větší daně, než nepracovitý. Proč a za co - a co za to navíc dostane?

Nemyslím si, že se velké korporace dopustily něčeho nemorálního, když se pokusily nenechat se obrat.
Problém ale je v tom, že takovouto "optimalizaci" si mohou dovolit opravdu jen ti největší a nejbohatší. A když EU zpřísní pravidla, půjde se daním vyhnout jen za ještě vyšší cenu a ta možnost tak zůstane pro ještě užší skupinu superbohatých. Malé a střední firmy, i když půjde o ty inovativní, drahé a úspěšné, tak nebudou mít šanci se erární šikaně a okrádání vyhnout a velké megakoncerny tak zůstanou uchráněny od této nové dravé konkurence a budou si dále bezstarostně bobtnat.

Řešením ale nikdy nemůže být snaha o rušení daňových rájů. Bohatý velký podnik si i ve státě s nejvyššími daněmi vždy vylobuje privilegia, úlevy, či dokonce podporu a dotace. Jediné správné řešení je omezení (a ideálně eliminace) byrokratické šikany, trestání úspěchu a okrádání (krádež = odebrání majetku proti vůli vlastníka).

Nahlásit

-
0
+

........Nová Evropská komise hlásá finanční a daňovou transparentnost. Dá se tomu věřit? Znamená to, že Jean-Claude Juncker jako správný politický chameleon změní barvy a bude odhodlaně prosazovat to, čemu se jako lucemburský premiér bránil?.......

Doufám že nikoliv. Pokud by se mu naopak povedlo udělat z EU daňový ráj pro zbytek světa, tak by to byla první pozitivní zpráva z centra socialistické Evropy.

Nahlásit

-
0
+