Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak nepodlehnout finančním mýtům

24. 11. 2014
 16 749
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Americké kvantitativní uvolňování bývalo například interpretováno jako „bezbřehé tištění nekrytých peněz“."

No, poměrně bezbřehé bylo, tištění to nebylo, kdo by je tisknul, když je stačí připsat ve virtuálním světě a už pár desetiletí kryté peníze nemáme, takže se jednalo o nekryté penízky. Tak jediný rozpor vidím v tom tisknutí.

"Roche vysvětluje, proč to není pravda: „Finanční aktiva soukromé sféry zůstávají stejná, mění se pouze jejich složení."

Tak zůstávají stejná nebo se mění jejich složení? Když FED za "natištěné" peníze vykupuje problémové dluhopisy z rozvah soukromých bank, jejich aktiva se mění na hotovost. A protože už jim to jednou prošlo, budou se snažit znova novou hotovost někde roztočit. No a když to zase nevyjde, tak se kvantitativně uvolníme znovu.

"Kromě toho, banky nikdy nepůjčují své rezervy, takže víc rezerv neznamená, že roste peněžní zásoba. Proto kvantitativní uvolňování nemá za následek expanzi úvěrů ani inflaci.“

Víc rezerv nemusí znamenat růst peněžní zásoby, pokud se ale zvýší proto, že vaše bezcenné dluhopisy koupil FED za nové peníze, pak to růst peněžní zásoby znamená.
Expanzi úvěrů to nepřineslo, protože už není komu půjčovat, i když by rádi půjčovali. Nové peníze už mají a teď se jim to válí na účtech. Ale lidi už další dluhy nechtějí, sakra :(
S inflací bych ještě počkal. Zatím se téměř všechny energetické obchody vypořádávají v dolaru a i částečně proto, je dolar hlavní rezervní měnou centrálních bank, takže protiinflačních vlivů je tu zatím dost. Pokud se ale začnou energetické suroviny nakupovat za místní měny, může tu být dolarová inflace jako řemen.

V úvěrovém cyklu bych upravil bod 2 a 6 a doufal, že znovu přijde bod 12.
2. roste objem kapitálových investic a spotřebytelských úvěrů
6. ceny akcií a nemovitostí klesají, neboť jak zboží firem, tak nemovitosti nemá kdo kupovat

„Fed byl založen Kongresem, ale neprovádí politická opatření schválená Kongresem nebo prezidentem. Politicky je velmi nezávislou entitou."

FED byl za velmi zvláštních okolností založen kongresem. O všem postatném, co FED dělá rozhoduje Rada guvernérů, kterých je 7 a všechny jmenuje prezident USA. Takže budou jistě velmi nezávislou entitou :)
O měnových otázkách rozhoduje FOMC, ten má 12 členů, z toho 7 jsou právě členové Rady guvernérů, zbylých pět se mění po roce a jsou to vždy prezidenti 12 "poboček" FEDu, přičemž vždy je tam preziden FED New York, jako zástupce Wall Street. Takže opět politicky zcela nezávislé :)

"Pokud jde o vlastnictví Fedu: „Regionální pobočky Fedu vydávají akcie vlastněné bankami v příslušném distriktu. Je to proto, že Fed nesmí být financován z peněz daňových poplatníků, aby nebyla ohrožena jeho nezávislost."

To je jistě pravda, ale proč rovnou neříct, že akcionáři FEDu jsou ze 100% soukromé banky. Takže co do vlastnictví, je FED 100% soukromý.

"Abychom dali věci do perspektivy, v roce 2012 Fed vydělal 90,5 miliardy, z čehož 1,5 miliardy vyplatil členským bankám na dividendách. Zbývajících 89 miliard bylo v souladu se zákonem odvedeno do federálního ministerstva financí, ačkoli ministerstvo není formálně akcionářem Fedu.“

No a je tu Happy end. Napůl soukromý napůl státní FED, když je třeba, kvantitativně uvolňuje, aby smáznul ztráty bankovního sektoru, jindy, když je to potřeba, nakupuje státní dluhopisy, inkasuje od vlády úroky a vláda je dostane zpět v podobě dividend. Paráda. A to všechno se děje zcela nezávisle a pro dobro amerického lidu. UPS :)

Nahlásit

-
0
+

častěji (a přesněji) se to překládá spojením "věštec z Omahy" :)

Nahlásit

-
0
+