Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dluhy a hubené vyhlídky

11. 11. 2014
 6 351
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ale jasně že ano. Respektive rozšířím to na naše politické elity, nejen vládu. Oni nastavují pravidla, oni určují, jak bude fungovat ČNB, jednak pomocí zákonů, jednak jmenováním vedení ČNB, které pak manipuluje s měnou. S tou měnou, kterou nám zákon přikazuje používat a jinou měnu zakazuje. To, že pokusy o "řízení" ekonomiky se zpravidla zvrhnou je už 1000x ověřený fakt. Tisknutí peněz, to ale ještě není to nejhorší.
Zákony (nejen) naší politické elity umožňují existenci frakčního bankovnictví, tedy dávají bankám možnost tvářit se, že mají to, co ve skutečnosti nemají. Státní školství, které populaci drží v "blažené" ekonomické nevědomosti, je opět produktem státní moci. Kolik peněz by asi měly banky k dispozici, kdyby lidem musely předem říct, že si z vkladu nechají pár procent a za zbytek nakoupí třeba řecké dluhopisy a nebo je někomu půjčí na "investici" do nového auta? Jaké by asi potom byly úrokové sazby? Jako bonus by ještě měly říct, že zisk z transakcí zůstane v bance, protože nenesete žádné riziko. Máte to přece pojištěné, další nesmysl a vliv státní moci.
Ano, vlády jsou různé, ale toto funguje všude stejně.
Může se někdo divit lidem, že využijí "zkratku" k lepšímu životu prostřednictvím dluhů? Vždyť jim všichni říkali, ať se zadluží, že to potřebuje ekonomika, že nám chybí investice. A protože skutečné investice jsou problém, začali jsme jako investice označovat čistou spotřebu.
Když člověk běhá celý život do práce za svých 20 měsíčně a stráví tam třetinu života, logicky z toho chce něco mít. Když mu všichni ekonomové a "chytří" lidé říkají, že je normální mít dluh, že na západě je to normální a on by se svou dvackou musel roky šetřit, než by mohl nakupovat, je lehké podlehnout. To způsobí jedinou věc, že se spotřeba, která by se za normálních okolností rozpouštěla v ekonomice postupně řadu let, natlačí do pár „růstových“ let. V těch pár letech logický roste poptávka, která za sebou táhne nabídku a ta zase nízkou nezaměstnanost. Logicky ne dlouho, protože dvacka měsíčně je málo a za chvíli už vám nikdo nepůjčí. A tak jedeme zase nazpět, už vám nikdo nepůjčí, takže nemáte peníze na spotřebu, navíc máte závazky a platíte úroky, proto klesá poptávka, která táhne ke dnu nabídku a ta zase zvyšuje nezaměstnanost. Noví nezaměstnaní, kteří si předtím vzali úvěry, je logicky nemůžou splácet. Jaké je řešení? Čas. Zadlužení musí splatit spotřebu, kterou vyčerpali během pár "úžasných růstových" let. Co po nás chce systém, jehož existenci zajišťují aktuální zákony? Aby jsme si půjčili ještě víc, ekonomika potřebuje "investice"
Jenomže kde nic není, ani smrt nebere, dvacka měsíčně stačí na přežití a splátky. Stagnace je nevyhnutelná, protože spotřeba už proběhla, platby ještě ne. A ani zaklínání a čachry čáryfuků z CB to nezmění.
Co ale bylo na začátku? Levné peníze ze systému frakčního bankovnictví, který je daný platnou legislativou. Vláda je zodpovědná nejen za dluh, který naseká přímo sama, ale i za škody, které způsobí jí nařízený systém.

Nahlásit

-
0
+

Klíčové u nás ovšem je, že nemáme vlastní průmysl, který by byl schopen a ochoten masivně investovat do inovací a pohánět tak ten motor růstu kupředu. Velká část našich firem je pouze výrobní kapacitou zahraničních vlastníků. Přidaná hodnota se tvoří v zahraničí a investice potřebné k tvorbě přidané hodnoty se tak nerealizují u nás.

Zatímco domácnosti jsou zadlužené až hanba, firmy berou úvěry leda tak na udržení provozu produkce v dobách výpadků odbytu.

Nahlásit

-
0
+

Uvedený výraz jsem do vyhledávače zadal a našeptávač mi to „2014 disappointment“ nezobrazil. Nebude problém v tom, na jaké články se Pavel Kohout dívá (>> cookies)?

Nahlásit

-
0
+