Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak je důležité míti u dvora alchymistu Kelleyho

30. 10. 2014
 5 070
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A ještě si neodpustím jednu poznámku ( omlouvám se za tento zbrklý způsob komunikace )

Státy dnes subvencují kulturu, kinematografii, divadla, koncerty. Znamená to snad, že bez státu by neexistovala kultura ? Že by nevznikaly filmy, nehrálo se divadlo ? Ale vůbec ne.
Jen by někteří umělci nebyli na výsluní tak dlouho a obecně by nebyli tak „bohatí“.

A tak je to se vším. Stát nejprve lidem sebere násilím peníze, takže jim nezbývá na podporu vědy a kultury dost. Tu se stát přižene s podporou tam kde peníze schází a tvrdí že nebýt jeho tak by to vůbec nevzniklo.

Typický propagandistický klam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ještě doplním, ta potřeba centrálně neřízené komunikační sítě vznikla z hysterie kolem jaderných zbraní.

Takže stejnou logikou dojdeme k faktu, že za internet vděčíme především studené válce, horečnému zbrojení a úplně nejvíc objevu atomové bomby :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo. Tyhle nekompetentní rozbory technologií.

1) iPhone hardware vyrábí Samsung. Ten má i rozsáhlý vývoj technologií počínaje čipy.
2) Apple vyvíjí především, jak správně autor poznamenal, užitnou hodnotu pro technologie. Vyčítat mu že nemá vlastní vývoj čipů je projevem hluboké neznalosti a nedostatečnosti myšlení
3) to že něco vzniká za podpory státu, vůbec neznamená že bez něho by to nevzniklo.

Typickým příkladem, který etatisté často zmiňují je internet. Někdo z těch nevzdělanců se domákl, že internet vznikl z potřeby armády dávno v šedesátých letech.
A je to pravda - tehdy skutečně armáda požadovala komunikační síť nezávislou na centru a tam vznikla myšlenka internetu.
Ale dokud se toho nechopil soukromý sektor, byl internet záležitostí několika propojených univerzit a možná armády. Stát by z toho nikdy neudělal to čím internet je.
Naopak, soukromý sektor by něco takového jako internet samozřejmě přinesl právě s rozvojem technologií jako bylo PC. A možná by ten internet byl i lepší, protože by nestavěl na prastarých technologiích.

Naopak stát často vyvinuté technologie drží pod pokličkou právě proto že je inicioval pro použití v armádě ( GPS ) a pod. Takže já, jakožto technologicky informovaný vidím stát spíše jako slon v porcelánu. Vědci se věnují spíše vyplňování formulářů a granthuntingu, než výzkumu a to je také dílu státu.

Pokud zahodíme spoustu detailních informací a omezíme kritické myšlení na minimum, dojdeme přesně k těm závěrům, k jakým dospějí ti, kteří tvrdí něco o prospěšnosti státu ve vývoji technologií.

Nahlásit

-
0
+

"...se stát musí vystříhat socializace ztrát a privatizace zisků, například majetkovým vstupem do podporovaných firem"

Nesponzoroval vydání té knihy Martin Roman nebo Aleš Hušák?

Nahlásit

-
0
+