Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Su pragocentrista

19. 9. 2014
 17 307
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nechtěl jsem reagovat, protože bych se musel omezit na souhlasné zamručení, ale když vidím ty reakce znící unisono nesouhlasem, ozvu se. Autor vidí v tomto dále než "mlčící většina". Ale velké myšlenky bývají zpočátku vždy nepochopeny. Tak i obsah a význam tohoto článku. Ty úvaha jsou fenomenální. Závěrem bych chtěl už jen dodat, že jsem také Brňák (tedy ne Pražák).

Nahlásit
-
2
+

Diskuze

To je sice vtipná parodie, ovšem to tu netvrdím.
Ta fotbalová analogie je až překvapivě použitelná :-)
Debata o snížení počtu týmů v lize na 10 nebo 12 občas propuká a má nemálo zastánců.
Kolik máme špičkových týmů schopných obstát v evropském fotbalu? Dva, tři?
Co tahle česká fotbalová špička považuje za kritérium úspěchu sezony? Lokální úroveň (ligu) nebo globální (evropské poháry)?
I budování výzkumných ústavů po všech mezích má svou fotbalovou analogii, v Drnovicích nebo Blšanech. Ty taky vyrostly z dočasných peněz, bankovních úvěrů našim kapitánům průmyslu, podobně jako ústavy z evropských dotací. Bojím se, že až ty peníze dojdou, tak si na rozdíl od nich dokážou peníze vyřvat ("nebuďme montovnou", "konkurenceschopnost" budou hlavní hesla).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vysoká koncentrace kvalitního lidského a finančního kapitálu je Vaše formulace, kterou se snažím vyvrátit, tak ji nemůžu používat pro svoji argumentaci. Pokud je Praze jedno, kde to je, tak ať je to v Plzni, těm to jedno není.

Zajímavé je, že příklad s fotbalem jsem měl ve svém příspěvku taky, než jsem ho smazal, abych příspěvek zkrátil. Chtěl jsem Vám navrhnout, aby byla jenom SPARTA!!! a všechny ostatní kluby byly zrušeny, protože to stejně nikam nedotáhnou. Respektive, aby Sparta dostala nasypáno 100% státních peněz na fotbal a ostatní šli radši kopat za Telecom. A konečně bude mít Sparta na to hrát ligu mistrů a český fotbal se někam posune. A pokud zrušíme všechny ostatní sporty a peníze z nich nasypeme do Sparty, jednou tu LM vyhrajeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, čím obhajujete konkurenci regionálních center Vám přijde jako "vysoce specializovaná činnost vyžadují vysokou koncentraci kvalitního lidského (a finančního) kapitálu"? Navíc ty činnosti, kterými argumentujete mají konkurenci lokální, věda globální. A právě v té globální konkurenci je celý Česko větším městem. Nakonec je jedno jestli je to přímo v Praze nebo jejím plzeňském předměstí, důležitý je, aby to tu bylo jednou dvakrát v solidní úrovni, a ne dvacetkrát v bídě.
Vy se snažíte tvářit, že když vezmeme FC Barcelona a rozjebeme ho na dvacet fc barceloniček, doplníme kádr venkovskými kopálisty, že díky vyšší konkurenci budou hrát lepší fotbal než původní velkoklub. Konkurence se, pravda, zvýší, ovšem v divizi, nikoli v první lize. A to je přesně to, co se děje s českou vědou pod tlakem regionálních "center excelence". Prapůvod to má v tom, že se nepovedlo rozdělit VŠ na výzkumné univerzity a "neuniverzity", a dneska se do toho žádný ministr neodváží sáhnout, protože by ho lobby škol zlikvidovala.
Konečným výstupem těchto center bude něco co by vesměs vzniklo i bez nich, a pak kupa mediálních nesmyslů jako je tohle:
http://zpravy.idnes.cz/liberecti-vedci-a-objev-nanovrstvy-nicici-bakterie-a-viry-pm0-/domaci.aspx?c=A121119_181732_liberec-zpravy_ert

Jestli jste si všiml, tak tvrdím, že ELI je v celým Česku nesmysl, tudíž jedno kde se ty peníze vyhodí do luftu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je přece jedno, o jaké technologie jde. Jde o princip konkurence na trhu. Ti zmínění pražští výrobci dostali na prdel i v letech, kdy jejich technologie byly nové. V ČR není dostatek cestujících, karga, ani prostoru, aby tu někdo provozoval dvě nezávislé sítě železnic, ale stačí se podívat, co v tomto extrémně nedostupném oboru (díky velikosti počáteční investice, milionu regulací a buzerace a síle odborů) dokázaly udělat s cenami a kvalitou dvě pidifirmy, které ani nemají vlastní síť. To samé udělají ta regionální centra, na která prý nemáme. To samé, co udělali soukromí doručovatelé s poštovními službami.

Problém s nízkou kvalitou profesorů se Praze nevyhýbá a nevím o žádném srovnání, které by ukazovalo, že průměrná kvalita profesorů v Praze je vyšší než jinde v ČR. Pokud víte o investicích ve vědě, které obsluhuje personál, který je neumí zapnout, tak sem s nimi. Navíc vzhledem k tomu, kde sídlil ÚV KSČ, který podle známosti o rozhodoval o těch, kteří dnes sedí v habilitačních komisích, tak bych si tou pražskou kvalitou nebyl tak jistý.

Projekt ELI je výborný příklad. Proč se stavěl v Praze? Aby se Ostrava a Ústí měly ještě hůř a Praha ještě líp?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když budu jedovatej, kde myslíte, že sládci vesměs studovali? :-)
http://alumni.vscht.cz/pro-cleny/dobra-praxe/detail?id=39
http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/budvar_novy_sladek_adam_broz_cb20090112.html

Obávám se ale, že Vám uniklo, že není řeč o technologiích zvládnutých v 19. století.
Klíčový tvrzení článku je v této větě "Mám za to, že v žádném oboru nemá Česko takovou rezervu, aby utáhlo několik stotisícových planetek na úkor jedné hvězdy v centru."
Vysoce specializované činnosti, jako je špičková věda, vyžadují vysokou koncentraci kvalitního lidského (a finančního) kapitálu, jež je v regionech nedostupná, a občas ani v celém Česku, viz projekt ELI. Kde by se v Česku vzaly zástupy špičkových laserových fyziků?
Na rozdíl od autora jsem přesvědčen, že na regionálních univerzitách a centrech vývoje se nachází jen pár ostrůvků pozitivní deviace. Velká většina je pěknej shit, i v českém/pražském měřítku, natož evropském, a nedej bože světovém.
Zcela běžně se tam například vyskytují profesoři, kteří by v Praze za svou "vědu" dostali tak doktorát. Podpora tohoto systému jsou jen vyhozený peníze, v centrech výzkumu se nakupují technologie za stamiliony, aniž by tam mnohdy byl personál schopný to využít, a někdy i jen zapnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechtěl jsem reagovat, protože bych se musel omezit na souhlasné zamručení, ale když vidím ty reakce znící unisono nesouhlasem, ozvu se. Autor vidí v tomto dále než "mlčící většina". Ale velké myšlenky bývají zpočátku vždy nepochopeny. Tak i obsah a význam tohoto článku. Ty úvaha jsou fenomenální. Závěrem bych chtěl už jen dodat, že jsem také Brňák (tedy ne Pražák).

Nahlásit

-
2
+

chápu ten článek jako pokus autora posunout nározy lidí mimo centrum (třeba v Brně) z jednoho extrému ("zlí cajzli") někam víc do středu ("všechno má svá pro a proti") za použití argumentů nacházejících se poblíž druhého extrému :)

Nahlásit

-
0
+

Možná, že všechny aktivity je zbytečné dělat mimo Prahu. Copak znáte nějaký dobrý mimopražský pivovar? Nějaká lepší auta než Pragovku? Lepší víno než z Královských Vinohradů? Proč zakládat nové firmy v jiných městech, když v Praze už podobné firmy jsou?

Pokud je taková argumentace absurdní u soukromých aktivit, proč nemá být absurdní u veřejných (o kterých předpokládám, že Hudeček i Kašpárek mluví)? Proč nemá pražské letiště "tržně" porazit ostatní letiště (všechny se stejnou veřejnou podporou), ale má být živeno z celé země? Proč se uměle snižuje přirozeně nízká nezaměstnanost v Praze desetitisíci úřednických míst státní správy a uměle zvyšuje jinde přerozdělováním směrem do Prahy? Potřebujeme Schumpeterovskou destruktivní inovaci, soutež mezi městy či čtvrtěmi, kvalitou a cenou - daněmi a podmínkami pro život, o daňové poplatníky.

Nahlásit

-
0
+

... sdílenné daně ... a nemusíte pokračovat. Já vím, žádné daně, soukromé pojištění, dobrovolnost, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Například z hlediska IT je důležitější Brno než Praha. A některé brněnské (ostravské/hradecké/whatever) fakulty jsou jistě kvalitnější než zaměřením srovnatelné fakulty v Praze. Nejsem zastáncem modelu univerzita do každé dědiny, ale přinutíme všechny VŠ studenty a učitele k přestěhování/dojíždění do Prahy jen proto, že je Praha hlavní a největší město ČR?

S některými argumenty souhlasím (cizince primárně vždy osloví/přitáhne spíše hlavní město), jenomže p. Hudeček krom jiného argumentoval zcela nesmyslně počtem firem (které mají v Praze často sídlo pouze kvůli velmi řídkým intervalům finančních kontrol a reálně působí právě v těch menších městech nebo u vesnic, výrobní firmy zejména).

Jak by vypadal rozvoj jednotlivých oblastí, kdyby nehrály při přerozdělování daní roli nesmyslné koeficienty (když už tedy daně v obci vybrané nemohou v obci komplet zůstat)?

http://www.top09.cz/proc-nas-volit/fakta-a-argumenty/top-09-i-male-obce-delaji-velke-veci-8019.html

Ne že bych volil TOP09, ale tady mají pánové podle mého pravdu.

Nahlásit

-
0
+

... a kde se berou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Praha a její infrastruktura jsou tak trochu nás všech. " Ne tak trochu. Stačí se podívat, jak se rozdělují peníze městům a obcím.

Nahlásit

-
0
+

...Kašpárek za každou cenu provokující... no proč ne. Hořekování nad chybějící dálnicí do Vídně, to je u Třech ocásků na ztrátu statusu štamgasta, ne?

Nahlásit

-
0
+

"Regiony bychom měli namísto placebo rozvoje napojit: Čechy na Prahu, jižní Moravu na Vídeň a severní na dvoumilionový Hornoslezský metropolitní svazek."

Chápu, že je to spíš takový publicistický fór, ale příště se, pane Kašpárku, ujistěte, že na severu o napojení na slezské Polsko stojíme. Já napřiklad naprosto ne, to už spíš na tu Prahu.

Nahlásit

-
0
+

Mám rád články Michala Kašpárka, i když s ním nesouhlasím.

Nahlásit

-
0
+