Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kovaná ekonomie: Investuj, když teče krev, ne když smrdí jatka

16. 9. 2014
 14 749
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No rozhodně to nebude země s glajchšaltovaným státním školstvím, jednotnými osnovami, akreditacemi, unifikovanou výchovou pedagogů a s politickým systémem, který nezávislé kritické myšlení vidí jako své ohrožení (a proto dotuje a "grantuje" jen ten správný výzkum, jen ty správné neziskovky, jen ty pozitivní mediální kampaně, atd...).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

My sice možná nemáme mánii (leda tak v oblasti nemovitostí, kde je každý přesvědčen, že to je nejpepší forma zabezpečení se a mít 3 byty patří ke znaku úspěšných), zato máme zákon, který nám všem přikazuje se jedné takové (průběžné) pyramidové hry účastnit.

Ty albánské konce si dovedu živě představit. Postiženy tím budou kompletně celé 2 až 3 generace. I v té Albánii by se jistě našel politik (a jistě by za to získal velkou popularitu), který by všechny oběti zachránil a odškodnil. Ale rozsah toho všeho byl takový (a v našem případě bude ještě větší), že to zkrátka nejde. A jakmile se změní vnímání situace ve společnosti a nově příchozích do spodních pater pyramidy kriticky ubude (jak kvůli demografii, tak i proto, že ti lidé pochopí neudržitelnost a nevýhodnost), nastane rychlý konec.

My sice nejsme izolovaní od světa jako Albánie, ale ten (Západní) svět, se kterým kamarádíme, podléhá stejné etatisticé a socialistické propagandě a sebeklamu, provozuje stejný ekonomický systém, i ten systém penzijní (přestože dávno ví, že je neudržitelný, zásadní reforma je politicky neprůchodná). Žijeme tedy ve stejné klamavé izolaci, jen to území je řádově větší.

A co se týče vidiny bezpracně získaných peněz, tak těm podléháme úplně stejně, viz např.:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-vycvik-ovci-pres-kotlikove-dotace-foq-/p_spolecnost.aspx?c=A140916_102537_p_spolecnost_wag
Jen to máme více sofistikované a institucionalizované - abychom se cítili moderně, vědecky a bezpečně.

Nahlásit

-
0
+

" Společnost, která chce minimalizovat riziko ničivého stádového pobláznění, musí vytvářet prostředí, v němž je možné dosáhnout kvalitního vzdělání, v němž vzdělaní uspívají a v němž nejsou nositelé kritického myšlení jakkoli ostrakizováni."

Moc pěkná věta, kde se asi nachází ta země zaslíbená, ve které ta věta platí :)

Nahlásit

-
0
+