Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kovaná ekonomie. Kdo zbohatne na sankcích? Švýcarsko!

19. 8. 2014
 16 760
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Švýcarsko se stará o švýcarské firmy a Švýcary namísto ukrajinských oligarchů.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Která tvrzení jsou nepodložená?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To nevím, ale nepodložená tvrzení lze vyvrátit pouhým tvrzením opaku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vím, říkali to v televizi :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že za to všechno můžou Rusové :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevyplývá postoj Švýcarska tak trochu i z jejich dlouhodobé neutrality?

Jistě, ekonomické sankce nejsou válečným aktem (byť se najdou tací, kteří zastávají opačný názor), ale přidat se k nim by mohlo mít dlouhodobé následky i v této oblasti.

Nahlásit

-
0
+

Švýcarsko se stará o švýcarské firmy a Švýcary namísto ukrajinských oligarchů.

Nahlásit

-
1
+

Pokud Švýcaři nechápou, stejně jako já, proč na Rusko uvalujeme sankce, tak se nedivím, že se k této hře nepřidali. Proč by si měli rujnovat ekonomiku? Mnichovskou dohodu také nepodepsali, i když to bylo proti proudu.
Západní našeptávači napomohli (možná přímo organizovali) vyhrocení Majdanu, po násilném převratu překotně uznali, z toho vzešlou, vládu. Proti všem zásadám mezinárodního práva. Uznali prezidenta, který vzešel z voleb se 40% volební účastí, na východě se vůbec nehlasovalo. Uznali nasazení armády proti východním Ukrajincům, kteří s převratem nesouhlasili ( plným právem ) a nechtěli uznat lidi touto " vládou" dosazené do úřadů na východě ( plným právem ). Pokud měla být Ukrajina udržena celistvá, včetně Krymu, měli zasáhnout mezinárodní síly, zajistit pořádek a konání svobodných voleb. To nikdo nechtěl. Pokud nemělo dojít k válce, když volby nikdo nezajistil, měla být pod meznárodním dohledem zajištěna referenda o sebeurčení východních regionů. Pak by jsme věděli, co chtějí místní obyvatelé a věděli by jsme, jestli jsou v právu ti tzv. separatisté nebo armáda Kyjeva. Nikoho nezajímá co ti lidé chtějí a poslali na ně tanky, letectvo a dělostřelectvo. Jak demokratické. Za to všechno by na ně měly být uvaleny sankce.
Od té doby nám tvrdí, že za to všechno můžou Rusové, že mají na hranicích statisícovou armádu a každým dnem vtrhnou na Ukrajinu, že separatisty vedou členové ruských spec. sil, že Rusové vedou protesty v Oděse, že Rusové vyzbrojují separatisty, že Rusové sestřelili letadlo, to vše bez jediného důkazu, případné "důkazy" jsou běhen pár dní vyvráceny, atd. Jak je to doopravdy v tuto chvíli nikdo z nás neví, faktem je, že k tomu vůbec nemuselo dojít a západní svět tomu mohl zabránit, kdyby ho zajímalo, co chtějí místní lidé.
Autonomní republika Krym pochopitelně nechtěla dopustit násilnosti, ke kterým docházelo na východě Ukrajiny. Místní domobrana začala obsazovat přístupové cesty a jim pomáhali oni neoznačení zelení mužíci, jak se později ukázalo, příslušníci ruských sil. Tím Rusové jednoznačně porušili mezinárodní právo. Proč ale? Aby udrželi pořádek a umožnili lidem uspořádat referendum, na které dohlíželi mezinárodní pozorovatelé ( včetně 3 Čechů). To oč se Krym snažil desítky let a co mezinárodní společenství celou dobu přehlíželo, umožnili na Krymu až darebáci Rusové.
Která z těch dvou skupin si zaslouží sankcionovat?

Nahlásit

-
0
+

O dosahování nějakých cílů sankcí se nedá hovořit. Nejenže historická zkušenost něco takového statisticky skoro vylučuje. On ani neexistuje nějaký přesně zformulovaný konkrétní cíl či požadavek, který by byl objektivně měřitelný a plnitelný. Pouze vágní proklamace, takže to nikdo nebere vážně.
Deeskalujte konflikt na Ukrajině? Co to je a jak se to plní? Na Donbase nebude klid v příštích 20 letech, protože nenávist byla rozdmýchána, potoky krve prolity a hluboký příkop vykopán. A vy to vždy připíšete mě, už proto abyste se zbavili vlastní politické zodpovědnosti. Stejně vždycky můžete tvrdit, že poskytuji jakousi „podporu separatistickým partyzánům“, tak proč bych se vůbec obtěžoval?
Vraťte Krym? To je spíše vtip. Rusko se nenechá odříznout od Černého moře, to by byl pro něj příliš velký strategický průser. Podívejte se na mapu.
EU se zase pustila do něčeho, co bude mít nepředvídatelné důsledky. Problém sankcí je v asymetričnosti ekonomik Ruska a Evropy. Rusko vyváží energii a tu nelze za přijatelnou cenu nahradit. Zatímco dováží hotové výrobky, které většinou nahradit lze. Takže když Evropa bude chtít poškodit Rusko, poškodí sebe a zároveň posílí BRICS + další země, jako je Korea, Nový Zéland či Švýcarsko.
Nicméně pro jednotlivce a firmy cesta existuje. Ruské sankce jsou zjevně postaveny tak, aby šly obejít výrobou přímou v Rusku. Vyrábějte u nás, jinak vás nahradí konkurenti z jiných částí světa, říká Rusko. I když sankce skončí, na trh se většina z vás už zpět nedostane.
Nemohu se ubránit dojmu, že Putin se na něco takového připravoval a je stále o několik tahů napřed a schopen udělat z nouze ctnost. Zbaví se přílišné závislosti na Západu s nepřátelskou politickou agendou, podpoří domácí produkci, udělá z toho vlasteneckou záležitost a transformační těžkosti připíše nepříteli ze Západu. Ideální konstelace pro reformu ruské ekonomiky.

Nahlásit

-
0
+

No je pravda, že kdo jde proti proudu vydělá, třeba takový dealer kokainu ve škole má fantastické zisky :-(

Nahlásit

-
0
+