Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout: Jak neměřit inflaci

7. 7. 2014
 10 167
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Neotiskli, určitě tedy ne v té podobě, jakou má teď. Ovšem to nemá nic společného s tím, kdo web vlastní. Můžete to příště zkusit :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už jsem takový článek napsal:
http://proinvestory.cz/jonasek-stale-jeste-verite-v-iluzi-rostouci-ekonomiky

Bohužel ten by zde na webu Partners asi neotiskli...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vždyť to již známe z historie - římští císaři začali falšovat zlatéí mince přidáváním mědi, lidé postupně pochopili, že aby získali stejné ,množství zlata musí zvedat ceny a pak byli naháněni zlí a chamtiví obchodníci. dtto ve francii při znehodnocování livres - tam už obchodníky rovnou popravovali.
jinak se mí líbí označení CPI od Petera Shiffa jako CPI-lie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jedním z pravděpodobných vysvětlení je chybná měnová politika na základě nesprávně měřené inflace."
.
Je to presne naopak a nie pravdepodobne, ale s istotou :
"Súčasťou krízy a jej budúcich fáz je vedome kamuflovaná cenová inflácia na základe fatálnych dôsledkov ideologickej a zločinnej menovej politiky."
.
Okrem toho by som rád videl keynesiánskych a monetaristických pohrobkov, ako budú za 20-30 rokov mudrovať spolu s marxistami na smetisku ekonomických dejín.
.
Dávno som nečítal tak výstižné diskusné príspevky. Okrem prvého, samozrejme.

Nahlásit

-
0
+

Hmm, uplně jasně si dovedu představit, jak se ve své době na kongresech vedla řada odborných diskusí a v časopisech publikovalo spousta vysoce odborných článků na téma, jestli v eugenice je vhodnější za účelem zlepšení arijského genofonfu cílovat spíše potlačení negativních faktorů (zákonné regulace, masová likvidace podřadných lidí apod.) anebo raději posílovat pozitivní znaky (arizace, lebensborn,...).
A v tom "věděckém zápalu" se nějak vytratila diskuse nejpotřebnější: Jakým právem si dovoluje určitá skupina lidí rozhodovat nad životy a vlastnictvím jiných lidí, kteří jim k tomu nedali svolení? Jak je možné, že se naprosto nelegitimní chování stává akceptovanou součástí zákonů společnosti?
Jak a proč to začíná a kde to končí...by mě zajimalo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono je to jako obvykle trochu složitější, než se to pan Kohout snaží vysvětlit. Nejen od té doby se vedla řada odborných diskusí na téma endogenity vs. exogenity peněz, cílů měnové politiky i vhodných transmisí (viz. cílení úrokových měr vs. měnové báze). Vztah mezi inflací a růstem peněžní zásoby není zdaleka tak přímý, jak autor uvádí díky v čase rostoucímu významu bank v ekonomice (lidé své úspory neinvestují přímo, ale de facto "umrtví" v bance, která vytvoří nové peníze někomu jinému). Inflační tlaky této změny transmise půjčení úspor jsou nulové.

Panem Kohoutem zmiňovaná původní definice inflace z roku 1919 není nic jiného než růst cenové hladiny. Pokud roste agregátní poptávka rychleji než poptávka - vzniká inflace.

Ohledně zahrnutí zkoumání cen aktiv (především nemovitostí) do cílů měnové politiky se také stále vede ekonomický výzkum. Problém je, že ceny stavových veličin není jednoduché navážit (resp. byly by ceny výrobků marginalizovány) spolu s tokovými veličinami. Nicméně to nevylučuje indexy aktiv a spotřebních cen posuzovat simultánně.

Jsme zde zkratkovitý, ale bohužel jinak to nejde. Spíše jsem chtěl říci následující. Je velmi jednoduché "plácat veslem o vodu", ale ať pan Kohout kromě psaní nekonečně nepřesných blogů přispěje jednou konečně do diskuse nějakým pořádným článkem v ekonomickém časopise.

Nahlásit

-
0
+

To je všechno hezké, ale jsou to jen důsledky.
Důsledky toho, že jsme připustili existenci určité instituce (formalizované a legalizované mafie poskytující "ochranu" za výpalné) a této instituci tolerujeme (resp. už je tak silná, že se ani neptá) to, že si násilně zmonopolizovala rozličná odvětví - a v kontextu článku tedy i odvětví tvorby peněz, centrálního plánování úrokových měr a peněžní zásoby.

Monopol vždy vede k vyšším cenám a nižší kvalitě, to je ekonomický zákon. A mocí garantované monopolní postavení neodolatelně svádí ke zneužívání.

Kritika jednotlivých projevů tohoto monopolu však nedává smysl. Buď se bavme o odstranění příčiny, nebo snad raději mlčme.

http://www.mises.cz/literatura/penize-v-rukou-statu-38.aspx

Nahlásit

-
0
+

Změna definice inlface z "nárůst peněžní zásoby" na "nárůst cen" se odehrála proč? Já mám takový neodbytný pocit, že je za tím snaha odvést pozornost od politiků a bankéřů k obchodníkům. Aby zuřící dav mohl spílat obchodníkům za jejich "chamtivost" a blahořečit politiky za "zvyšování důchodů".

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek, Pavle! Jednoduchá, podstatná fakta a přitom tak očividně ignorována.

Odpovědi na otázku: Proč ale centrální bankéři stále tak houževnatě lpí na této virtuální realitě?
totiž může být zase otázka: Cui bono?

Problém v neznalosti to určitě nebude.
Ostatně to by se na to politici, bankéři a ekonomové dívali rozdílně. Společný pohled nás povede spíše ke společné motivaci...!? A jaká to asi bude? Taky námět na článek, což? :-)

Nahlásit

-
0
+