Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Žraločí povaha demokracie

1. 7. 2014
 8 535
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No, pokud jste se z celého článku zaměřil na sexuální menšiny, uvolněné mravy a minimální vliv církve, a ostátní (jako obvykle, když se Vám to nehodí) ignorujete, je Váš komentář pochopitelný. Já jsem jako podstatně důležitější tezi v článku vnímal tu o "Zbožštění rovnosti, jímž se demokracie sytí, hubí sociální rozumnost a likviduje všechno, co se zlikvidovat dá.", hned vedle "V Evropském parlamentu nepřetržitě vládne stále stejný kartel politických skupin s identickými zájmy a s podobnými koncepcemi. Funkcí europarlamentu není vyjadřovat názory voličů, ale poskytovat kvazidemoratickou legitimitu postupným etapám integrace, jinými slovy uskutečňování federalistického modelu."
Souhlasím s Vámi, že s demokracií to může mít společného jen málo - a taky proto znovu opakuji, jestli to, že se ty jevy objevují, náhodou nemůže znamenat, že demokracie v EU už není demokracií, ale něčím jiným... Což by ostatně z práce pana profesora vyplývalo (demokracie nikdy nevydrží a zavraždí se sama svým trváním na rovnosti) - no a co když se to v
EU už stalo, jen si to zatím jen velmi málo lidí uvědomilo...?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co na to klasici:

„A democracy is nothing more than mob rule, where fifty-one percent of the people may take away the rights of the other forty-nine.“
Thomas Jefferson

„Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote.“
Benjamin Franklin

"Remember, democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts and murders itself. There was never a democracy yet that did not commit suicide."
John Adams

“Demokracije je vždycky ve své podstatě jen dočasná. Jednoduše, nemůže existovat jako permanentní forma vlády. Bude existovat do chvíle, kdy voliči objeví, že mohou sami sobe svým hlasem ve volbách velice štědře přidat dary ze státního pokladu. Od tohoto okamžiku voli většina vždycky kandidáty, kteří slíbí těchto daru nejvíce. V důsledku tohoto faktu musí každá demokracie zahynout v důsledku nezodpovědného hospodaření"
Alexander Tyler o Athénské republice

„In democracies there is a besetting disposition to make public opinion stronger than the law. This is the particular form in which tyranny exhibits itself in a popular government, for wherever is a power, there will be found a disposition to abuse it.“
James Fenimore Cooper

Nahlásit

-
0
+

Proč hned ancap ? Nestačila by pro začátek ta republika ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pravdu má logicky ten, koho mám raději.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V prvom rade si treba uvedomiť, čo máme na mysli, keď dnes hovoríme o demokracii. Potom by sme si mali uvedomiť, čo sú to reálna demokracia, nomokracia, partokracia a oligokracia. A na záver by sme si mali uvedomiť, ako rýchlo by ancap bez vonkajších garancií viedol ku vytváraniu mocenských štruktúr a ich koncentrácii do štátnych štruktúr.
Ak máme dosiahnuť nejaký úspech , musíme historicky vytvárať dobrovoľné zoskupenia s neuniverzálnymi riešeniami spoločenskej organizácie a ich vzájomnou a vedomou toleranciou.
V rôznych historických dobách zrejme budú prevládať rôzne preferencie spoločenského usporiadania.

Nahlásit

-
0
+

"Ale nedochází k tomu, že by stále větší množství hůře vzdělaných lidí začínalo hovořit vyšším jazykem, ale stále větší množství lidí s lepším vzděláním hovoří nižším jazykem."

Když se někdo narodí do working class poměrů, tak prostě bude mluvit cockney. To se odnaučit nedá, to je extrémní handicap, neb předsudky vůči cockney mluvícím Angličanům jsou všem dobře známy. Takže pokud někdo dosáhne vlastní pílí vysokého vzdělání, měl by podle pana profesora mít pořád smůlu, pan profesor by radši odměnil původ, než píli.

"Současná Evropská unie je christofobická a stále víc a víc identifikuje evropskost s levičáckou ideologií, s potratářstvím, manželstvími homosexuálů a podobnými šílenostmi..."

Tragédie! Bezvěrci, homosexuálové a ženy po potratu zničí naši společnost, bojme se! No nedej bože, aby někdo věřil v něco jiného, než v magického panáčka na obloze, aby si žena dovolila nakládat se svým vlastním tělem podle své vlastní vůle, nebo aby se spolu mohly vzít dvě osoby, které se milují, jenom mají stejná pohlaví!

Nahlásit

-
0
+

Živě si představuju, jak "zrovněný" severokorejský vojín odmlouvá četařovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hierarchie je ale pouze ve vedení, občané jsou srovnáni a "zrovněni", jak popisuje v rozhovoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte neuvěřitelnou schopnost pomíjet kontext a pracovat s každým detailem samostatně. Jak se tomu jenom říká ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pan profesor, neboť chřipku nezpůsobuje bacil, nýbrž virus, takže váš výrok je nepravdivý :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan profesor se mýlí v tom, že jím popisované jevy - např. sexuální svoboda, uvolněné mravy nebo minimální vliv církve a podobných struktur - jsou obecné jevy, které jsou typické pro většinu vyspělých zemí, zdaleka nikoliv pro EU. Prostě, souvisejí s obecným charakterem moderních společností a demokracie s tím má co dělat jen částečně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všechny totalitní režimy byly propagandisticky rovnostářské, ve skutečnosti v nich existovala hierarchie jako řemen. Kdo tvrdí opak, nikdy žádnou totalitu neviděl ani z rychlíku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To máte samozřejmě část pravdy, ale opravdu jen část.
Tak řekněme, že profesor tvrdí, že chřipku způsobuje zima.
Já tvrdím, že chřípku způsobuje bacil, což dokladuju tím, že chřipku lze dostat i v teplém počasí.
Kdo z nás je blíže pravdě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud někdo tvrdí, že existuje jev A, jenž způsobuje B, tak potenciální existence jevu C způsobujícího B první implikaci nevyvrací.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebo plný anglický text

http://www.riosmauricio.com/wp-content/uploads/2013/04/Hoppe_Democracy_The_God_That_Failed.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Česky Demokracie nevyšla, ale zde je dobré shrnutí ve slovenštině:
http://www.iness.sk/media/docs/Hoppe_demokracia.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemá cenu opakovat, co již napsali jiní:

Hans-Hermann Hoppe - Jak zabránit nedobrovolnosti ve společenských vztazích: Pryč s demokracií
http://libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2457/Hoppe_demokracie.pdf

Jörg Guido Hülsmann: Úvod do liberalismu - Demokracie, nebo svoboda
http://libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2451/guido_demokracie.htm

Hans-Hermann Hoppe: Přirozená elita, intelektuálové a stát
http://www.mises.cz/terralibera/2002_07_vol_3_no_7.pdf

No a samozřejmě obsáhlá analýza demokracie: "Democracy: The God that failed", která ale bohužel myslím nevyšla česky.

Nahlásit

-
0
+

Asi vám unikla tato věta „Totalitární sklony demokracie vyplývají ze zbožštění hodnoty rovnosti. Mějme na paměti, že všechny totalitní režimy byly rovnostářské, tedy že vznikaly na základě likvidace stávajících hierarchií, struktur a tradic.“

Ale to už se některých chytrolínům stává, že čtou jednotlivé věty a souvětí, ale kontext je zcela mine.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli ovšem pan profesor nepopisuje náhodou přesně to, co se děje, i s jeho důesledky - ostatně i Vaše reakce je celkem symptomatická. Souhlasím, že podobné tendence se projevovaly v nedemokratických režimech sovětského systému - a není to náhodou tak, že to ukazuje, že i současná EU se stává takovým nedemokratickým systémem sovětského typu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Panu profesorovi se do problémů, za které údajně může demokracie, smísilo skoro všecko, co se v současných společnostech děje. Přitom neumí postřehnout, že řada, skoro většina těch jevů, se projevovala i v nedemokratických režimech sovětského systému před rokem 1989. Ale to už se tak některým intelektuálům ve vyšším věku stává, že se upnou na jednu myšlenku.

Nahlásit

-
0
+