Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Blíží se soumrak sportovních megaakcí?

30. 6. 2014
 9 064
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Neblíží. Vždyť je to tvrdý byznys s ještě tvrdší konkurencí. Myslím, že i Putin má spočteno, kdy se mu rubl otočený v hrách vrátí dvojnásob jinudy. Stejně tak se neblíží konec válek, ty má vítězná strana skalkulovány včetně rizika prohry.
Mimochodem, ten argument se zametáním je opravdu nefér. Curling není disciplína v zametání, stejně jako fotbal není disciplína ve svíjení se v pokutovém území, ač se tak přečasto děje.

Nahlásit

-
0
+

Sice s mnoha body článku souhlasím, nicméně najde se tam i pár chybných argumentů.
Viz třeba curling - autora to možná překvapí, ale historie tohoto sportu je proti většině na pohled "tradičních" sportů na ZOH jasně delší a kdyby se sečetl počet lidí, kteří se mu po světě věnují, tak by byl mezi sporty na ZOH velmi vysoko... Mimochodem na ZOH byl jako ukázkový sport poprvé již v roce 1932, ukázkou spletitosti sportovní diplomacie je spíš to, že pak na 50 let zcela vypadl, než to, že se po ukázkách v roce 1988 a 1992 v roce 1998 konečně vrátil.
Ono je daleko více podobných případů, kdy se na jedné straně v programu drží sport sice třeba skutečně tradiční, ale reálně velmi minoritní a na druhé straně daleko populárnější sport v programu není. Třeba autorův příklad o tae-kwon-do v souvislosti s Koreou vypadá hezky, ale pokud bychom zájem poctivě sečetli, tak například moderní pětiboj překoná hravě, dost možná i třeba vodní slalom (tak trochu záměrně dávám příklad dvou sportů, které jsou v ČR poměrně známé).

Osobně si myslím, že růst počtu disciplín na OH je spíše správný, jejich popularita se mezi jednotlivými částmi světa liší naprosto zásadně (sporty provozované prakticky všude jsou spíš výjimkou).
Problém je spíš v obecném růstu nákladů, tady naopak perfektně sedí příklad s MS ve fotbale a 3,1mld USD v JAR kontra 11,3mld teď v Brazílii. V tomto případě jde o stejnou disciplínu se stejným počtem týmů a důvod k růstu nákladů na skoro čtyřnásobek tu prostě není (ani na inflaci se nelze vymlouvat, ta na podobný nárůst zdaleka nestačí)...

Nahlásit

-
0
+

Neblíží. Leda by tu teda už byl ten pád na hubu celého tohoto systému. Jinak se pokračuje v krasojízdě. Chléb a hry jsou přece základem každé vlády!

Nahlásit

-
0
+

"Počet udělovaných medailí v posledních desetiletích roste závratně"

Zato množství rozdávaného zlata nám nějak neroste a zlaté medaile již nějak nejsou moc zlaté.
Že by systém částečného krytí? :-)

Nahlásit

-
0
+