Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mračna nad Evropou: Majetkové daně

26. 6. 2014
 9 470
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Že se majitelé rozhodli nechat firmy v rodinném vlastnictví je pravda.

Jenomže vy píšete: "(...) že v budoucnu už patrně NEVZNIKNOU rodinné firmy jako (...)"

Ale rozhodnutí vlastníků dlouhodobě prosperující firmy je něco úplně jiného než založení firmy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak píšu v článku:
"Zdanění dědiců snižuje motivaci podnikatele akumulovat majetek (a tím pádem i rozvíjet svou firmu) během života. Pokud nebudu moci svůj majetek předat blízkým, proč bych ho měl v prvé řadě budovat?"

Na uvedených firmách je zpětně vidět, že zakladatelé raději firmy přenechali potomkům, než aby je prodali či z nich vysáli veškeré finance během života. Pokud by byla zavedena uvedená dědická daň, bude jim tato možnost (která je pro mnohé volbou č.1) upřena.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tvrdí to Josef Tětek v článku, když říká, že kvůli dani by dané firmy nevznikly.

""Každopádně pokud budu 55letý úspěšný podnikatel a dozvím se, že firmu v podstatě nemohu předat dětem, tak jaký budu mít zájem na jejím dalším rozvoji?"

- vzhledem k tomu, že znám řadu podnikatelů v odpovídajícím věku, kteří děti buď nemají, nebo mají a nečekají že firmu převezmou, nějakou tu motivaci mít asi budou... takže z dnešního chování podnikatelů zjistím dost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Každopádně pokud budu 55letý úspěšný podnikatel a dozvím se, že firmu v podstatě nemohu předat dětem, tak jaký budu mít zájem na jejím dalším rozvoji?"

- to je citace z původního příspěvku, na který jste reagoval.

Nikdo netvrdí, že lidé zakládají a rozvíjejí firmy primárně kvůli tomu, aby je předávali dětem. Ovšem, když jsou na sklonku své podnikatelské kariéry, logicky řeší co s ní. Dnes je zatím možno předat firmu potomkům, případně ji prodat a předat stržené peníze. Takže z dnešního chování podnikatelů zjistíte leda prd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohl byste nějakou citací doložit 3. odstavec?

Také je třeba zmínit, že existuje ještě další možnost: majetek bohatých roste a majetek chudých klesá. Proč jste ji vynechal?

Nahlásit

-
0
+

Alternativní předání bohatství je samozřejmě v pořádku, to nerozporuji.

Řeč ovšem šla o údajném rozsáhlém destruktivním dopadu dědické daně na vznik a budování firem.

Dnešním chováním podnikatelů (se zhusta odlišnou motivací než budování dědictví) jsem se snažil poukázat na to, že jde o hodně divokou konstrukci (neřkuli totální výcuc z prstu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo. Řeč šla o hypotetickém stavu, že prohibitivním zdaněním bude znemožněno dědění. V takovém případě by alternativní předání majetku nástupcům bylo dle mého odhadu docela běžné. Co s tím má společného dnešní chování podnikatelů, na které odkazujete, to ví jen Pánbůh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ale přece nijak nedokládá, že byly za tímto účelem založeny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den.

Podložena je již v samotném článku vyjmenovanými firmami, v nichž drží firmu (či její většinu) potomci zakladatelů. Seznam největších evropských rodinných firem je k nalezení zde:
http://www.campdenfb.com/article/top-100-family-businesses-europe-0

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) boom nastal značný
2) nikoli pouze kvůli nízké dani
3) odseparovat jediný ekonomický argument pro rozhodování investorů a něco na něm dokazovat je hloupost hodná leda tak politiků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane kolego (pracujete ve stejném oboru jako já? :) ), proč by proboha měl vydojit firmu kterou sám vybudoval??? Jen spekuluji, ale troufám si tvrdit, že moc podnikatelů neznáte... Ti se v realitě takto nechovají (a navíc někteří jsou bezdětní, a přesto firmu v pokročilém věku rozvíjejí...). Může ji třeba jen prodat (popř. v jiné zemi uvést na burzu), což je jednodušší a lepší pro všechny strany.

Ach jo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Březino, takové to dodatečné "co tím chtěl básník říci", je zbytečné. Své myšlenky pište příště rovnou. Ostatně, když nabádáte nechat kapitalismus dělat, co umí a pak strašíte stylem "Umíš? Žij. Neumíš? Chcípni", tak jistě víte, kde tomu tak je. Jinak byste to nepsal. Proto jsem si dovolil zeptat na Vaší osobní zkušenost s tímto "nebezpečným" systémem. Já takový neznám a rád se poučím .....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kde říkám, že jsem socialista? Prozradil jsem to tím, že (na rozdíl od někoho) nejsem neurotický zbožňovač bohatých lidí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kde říkám něco o daních?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak, ty možnosti jsou známé každému, pane kolego. Prosperující firmu prostě vydojí a peníze ulije off-shore, nebo do zlatých mincí a cihel, nebo kamkoliv, kde je vláda nenajde (hlavně žádné nemovitosti, zaknihované cenné papíry a podobné pasti na peníze). A tyto hodnoty přenechá svým dětem. Tam budou uloženy do doby, než se to šílenství přežene.
Představa, že tu prosperující firmu předá všeholidu a jeho zástupcům - politikům, patří do žánru sci-fi nebo do pohádek pro naivní státomilce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to marné. Vám socialistům prostě nikdy nedojde, že bez těch co řeší zda budou vydělávat 50 nebo 150 000 měsíčně, budou ty socky opravdu rejt držkou v zemi, protože parazit ze státního úřadu je těžko zaměstná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se s Vámi nepřu. Pouze uvádím, že každé takové opatření (daně, regulace ......) nemusí dopadnout na každého stejně. To, že to opatření, zde třeba zvýšení daně z nemovitostí, je nesystémové, nesmyslné a kontraproduktivní, je jasné každému. A většinou to nejvíce zasáhne ty "obyčejné" voliče, kteří si takové programy sami zvolili.

Osobně ale nevěřím, že k nějakému takovému opatření dojde. Myslím ke skokovému zvýšení daně z nemovitostí. Zatím mají soudruzi ještě jednodušší možnosti, jak naplnit tunel-kasu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechcete si to ještě jednou přečíst? Pokud píšu: "nechme kapitalismus dělat, co umí", tak zjevně to je výzva k něčemu, co není naplněno. Takže meditovat nad tím, kde je něco, co podle mne není, dost postrádá smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dám vám příklad ze života. Moje tchýně je švadlena. V 60. letech postavila dům ve vesničce u krajského města. Za tu dobu se z vesničky stala žádaná čtvrť na okraji města a její nijak velký domek s nijak velkou zahradou má dnes hodnotu nejméně 6 milionů. Kolik byste ji napařil daně, aby jakožto hnusná zazobaná milionářka a rentiérka byla solidární s „obyčejnými lidmi“?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Upřímně bych čekal, že když je to tady v diskuzi samý ekonomický a volnotržní odborník, že vám nebudou neznámé jiné možnosti, co dělat s prosperující firmou, než ji nechat dětem.

No, asi jsem se mýlil...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže každé opatření má celou řadu více či méně skrytých důsledků.

Když by každý majitel nemovitosti měl platit například měsíční daň 2000 Kč, tak to spustí celý řetězec událostí:
Ti, co postavili vilu, mají 2 chaty a 3 byty, atd... se jich z části zbaví.
Ti, co drží prázdné byty, se jich zbaví pod cenou.
Pronajímatel se samozřejmě může pokusit zvýšit nájem o 2000 Kč/měs, ale:
- plno lidí na to už nebude mít
- přestěhují se do menšího, nebo zase spolu budou bydlet 3 generace jako za totáče, případně 3 vdovy penzistky se sestěhují do jednoho bytu, protože penze jim o 2000 Kč nevzrostou
- vznikne převis nabídky a ceny (nemovitostí i nájmů) KLESNOU (minimálně jejich část po odečtení daně - příjem pronajímatele)
- atd... ten řetěz reakcí bude pěkně dlouhý a rozvětvený

Ale říkat, že to majitele nemovitostí neovlivní, to je nesmysl.
Stejný, jako tvrdit, že by je neovlivnil ani opak - 2000 Kč/měs státní dotace každému, kdo bydlí v nájmu. Neovlivnilo by to nic? Naopak, ovlivnilo by to milion věcí!
Je to stejné, jako tvrdit, že daň z luxusu ve výší 100.000 Kč na nové automobily by neovlivnila výrobce aut, že by to "prostě jen promítli do ceny a byla by to pro ně nula od nuly". Nebyla.

To je ekonomicky nesprávný přístup, kterého se ale bohužel dopouští celý ekonomický mainstream. Celá mainstreamová ekonomie je založená na "matematických" modelech a vysvětlení každého začíná nějak takto: "Máme 50 proměnných, ale pro zjednodušení si představme, že 48 z nich je v čase neměnných a nyní si namodelujme, jaká je závislost těch dvou zbývajících". Jenže to v reálu prostě nefunguje, hýbou se všechny a navíc jsou mezi nimi jisté závislosti. Plus samozřejmě další problém makroekonomie: každý jsme jiný a snaha natlačit nás do agregátních veličin (když motivace a zájmy často máme zcela protichůdné) je zkrátka nesmysl.


Tzn. až ta daň přijde, nechtěl bych být ani na jedné ze stran pronajímatel-nájemník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že vaše problémy, jestli vydělávat 50 000 nebo 150 000 mesíčně by chtělo mít zbylých 99% populace. Kam se hrabou socky s jejich problémy!. Jsem totálně s vámi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

.......Nechme kapitalismus dělat, co umí, to jest tvrdě sdělovat: "Umíš? Žij. Neumíš? Chcípni". Bude-li to fungovat, dobře. Nebude-li to fungovat, aspoň ta agónie nebude trvat dlouho.......

Ještě jste zapomněl dodat, kde že se takový kapitalismus nachází. Marně pátrám, kde že to tak je. Snad v Číně, ale tam zase není klasický kapitalismus.

Tady všude kolem to znám jinak. Umíš? Tak se poper s obrovskou státní byrokracií, nebo svůj um "prodej" načerno. Neumíš? Nemusíš, stačí zajít na sociálku (případně k lékaři) a požádat o všechny možné dávky, které, v součtu, dají více, než by se někdo namáhal svůj případný um nabízet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vcelku souhlas, jen pan president nezná zákony, tudíž jeho prohlášení by si měli vzít k srdci hlavně "obyčejní" lidé, kteří jej volili.

Už jsem to psal minule. Daň z nemovitostí, o které je řeč, je, pro rentiéry (podnikatele) nákladovou položkou. A případné její zvýšení většinou promítnou do výše nájmů. Tudíž, pro ně, nula od nuly pošla.

Ovšem zapláčou ti, kteří, v potu tváře a s velkým odříkáním, postavili rodinné haciendy. Třeba jim to pak dojde, až budou některé příští volby .....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Navíc ony ty investice a rozvoj podnikání nejsou jen o výši korporátních daní.
Když na každý pšouk potřebujete sto razítek, deset úplatků, 5x do roka vás přijde prudit nějaká kontrola, mezi tím musíte dělat výkazy pro X úřadů, zaměstnanci vás mají na háku, protože je nemůžete vyhodit, musíte za ně platit jakési vysoké "pojistky", atd... tak to také má negativní vliv, který může převážit pozitivní vliv nízké korporátní daně, i kdyby byla jen 5%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK. Tak jaká je průměrná dělnická mzda v montovně Škoda Auto či v TPCA Kolín?
Podle mne docela velká (na to, jaká kvalifikace je vyžadována).
Podle mne např. citelně vyšší, než u vysokoškolsky vzdělaného učitele.
Avšak podle mnoha dobrovolně nezaměstnaných lenochů jim to za to nestojí a tyto firmy MUSÍ dovážet gastarbajtry.

A jestli nastal boom podnikání? No tak jistěže nastal, koukněte na vývoj počtu živností s SROček. Koukněte na tok investic (byl snad ven? ne, dovnitř a to dost).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak ještě jednou: nastal tady ten investiční boom po snížení korporátních daní nebo ne?
To je jediný podstatný moment z mého příspěvku, na který má smysl reagovat.

Co se týče mezd v této zemi, zkuste se zeptat v nějaké té montovně, kolik a za co tam berou. A nic bokem tam neberou. Minimální mzda to není, ale daleko od ní také ne. Věřte, znám to přesně z rodiny i několika známých.
Ale vy jste si potřeboval ulevit. Jistě se cítíte hned líp.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pracuji v oboru, kde se dá bez větších obtíží pracovat na dálku, takže jsem východní konkurencí ohrožen daleko víc, než tkadlena (to konkurenční tričko sem z Číny musí přepravit).
Správně by mne indické outsourcingové firmy měly drtit, nutit mne pracovat za hrst rýže, ... a ono nějak nic.

Je opravdu málo oborů, ve kterých je vyžadováno pracovat za plat jak z rozvojového světa.
Kolik procent lidí u nás dělá za minimální mzdu? Skoro nikdo! A když, tak převážně kvůli úspoře na daních a další peníze má bokem. A i ta min.mzda je dramaticky lukrativnější, než příjmy Bangladéšanů.

Mám pocit, že vám socialistům a etatistům tak dlouho stát (ve vlastním zájmu) snižoval sebedůvěru a schopnost+ochotu se o sebe postarat, že jste ji již úplně ztratili a teď žijete v představě, že nebýt hodného Búťušky Státu, že vás hned někdo zapíchne, okrade, podvede a bude vás nutit dělat za dolar denně. Vždyť si nějakou ochrannou organizaci (sdružení) klidně založte (a financujte), ale nemůžete bránit nečlenům koupit si tričko z Indonésie, tablet z tchajwanu a na domácí práce si nenajmout Češku, ale třeba Moldavanku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každopádně pokud budu 55letý úspěšný podnikatel a dozvím se, že firmu v podstatě nemohu předat dětem, tak jaký budu mít zájem na jejím dalším rozvoji?

To ji spíš pořádně podojím, nechám ji žít bez investic z podstaty dokud to půjde, kapitál rozfrcám, případně firmu rovnou vytuneluju a ještě si pořádně užiju, dokud můžu. To je logický důsledek pošlapání mého vlastnického práva (svobodně se rozhodnout firmu předat dětem). Dopad na ekonomiku i na mé zaměstnance si domyslete.

Stejně tak pokud mi bude 35-45, budu pracovat ve velké prosperující firmě dejme tomu za 150kKč hrubého a budu mít nutkání z velké korporace odejít a se svými úsporami a zkušenostmi založit malou dravou firmu, která vyplní nějaké tržní výklenky či inovativně přijde s novou službou či výrobkem. Samozřejmě bych do toho musel vrazit své úspory plus dalších třeba 10 let bych žil jen za 50kKč měsíčně a zbytek nechával ve firmě, aby se rozjela.
No budu toto v takovém věku dělat, pokud mi nějaký feudál řekne, že až půjdu do penze, nebo až mne z té práce klepne, tak že v tom moje děti nebudou moct pokračovat?

No to bych byl blázen! To raději budu v klidu dřepět v korporaci za vysoký plat a nebudu sahat na své úspory, ty použiji na cestování a koníčky v (předčasném)důchodu.

Pokud díky intervenci vrchnosti taková změna chování bude masová, bude to mít na ekonomiku zásadní vliv.

A nejde jen o nějaké HiTech firmy - podobně uvažují i mnozí řemeslníci a pracovníci ve službách: do 45ti budu zaměstnán v solidní firmě, něco vydělám, něco se naučím a pak odejdu a založím si vlastní firmu, otevřu restauraci, postavím hotýlek či penzion, zaměstnám tam vlastní děti a pak jim to přenechám. Prdlajs! (řekl státní parazit).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Plánovaná MAJETKOVÁ PŘIZNÁNÍ jsou logickým prvním krokem k následovnému zdanění podchyceného majetku.

Miloš Zeman hlasitě a jasně vyhlásil svůj program "eutanázie třídy rentiérů" (jeho vlastní slova). Kdo tato varování od samotných pachatelů neslyší, je stejným ignorantem, jako ti, kteří četli Mein Kampf ihned po vydání, ale nevěřili, že by něco takového bylo možné (navíc v tak kulturní a vyspělé zemi). Nebo ti, co slyšeli prvorepublikové parlamentní projevy poslance Klementa Gottwalda, který také zcela nahlas, veřejně a jasně prohlašoval, že do Moskvy se jezdí učit, jak nám zakroutit krkem.

Samozřejmě, že "běžný občan" bude opět překvapen, tak jako byl překvapen intervencí ČNB, znárodněním penzijních fondů v Polsku, loupeží vkladů na Kypru, atd... Nic z toho se přeci tady a teď stát nemůže, dnes je jiná doba, dnes jsme civilizovaní, ... , a koruna je silnou a stabilní měnou a řeči o měnové reformě jsou poplašnou zprávou, fámou a protistátní propagandou (něco takového říkal náš soudruh prezident 2 dny před měnovou reformou).

Nahlásit

-
0
+
1/2