Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Guvernér Singer na tenkém ledě

24. 6. 2014
 7 430
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zase jedna úvaha bez racionálneho prístupu.
Ak sa deflácia bude skúmať ako izolovaný mechanizmus, nikdy nedospejeme k relevantnému výsledku. Defláciu je nutné vnímať ako komplexný mechanizmus v komplexnom systéme. Je veľký rozdiel, či je deflácia dôsledkom akejkoľvek menovej(ale i peňažnej) manipulácie, alebo dôsledkom spontánneho prejavu trhu.
Pri manipulácii má vždy neopraviteľné negatívne dôsledky. Pri spontánnom prejave je deflácia len fluktuáciou a má vždy komplexné pozitívne dôsledky - tlak na zvyšovanie efektívnosti, následná zvýšená spotreba, zvýšená ponuka peňazí, zvýšenie investícií, ďalšie cyklické zvýšenie efektívnosti.
Zníženie cien v dôsledku zvýšenej produktivity nie je defláciou, len deflačným efektom. Vôbec nič nehovorí o deflácii. Pokles v jednom segmente trhu môže spôsobiť aj rast cien v inom segmente. Dôležité je to, že peniaze(reálne) sa presúvajú medzi segmentami spotreby, investovania i sporenia a nikdy sa nestrácajú. Sú neustále nositeľmi (meradlom) vytvorených ekonomických hodnôt a prostriedkom ich vzájomného pomeriavania.
Choroba manipulácie s finančným systémom je aj chorobou pojmu deflácia.

Nahlásit

-
0
+

v kapitalismu ceny klesají, v socialismu rostou. víc nad tím není nutno bádat.
inflace nahrává dlužníkům (vláda a banky - protože půjčují něco co vlastně nemají - politika částečných rezerv), poškozuje věřitele a střádaly - daňové poplatníky. paradoxem není, že inflaci vláda a centrální banky blahořečí a deflaci popisují jako největší zlo a démona, vždyť by byli blázni činit tak naopak. paradoxem je , že paměťově vzdělaný volič je zvyklý memorovat informace poskytované autoritou, a tyto dále šířit a být přesvědčený že jim věří (říká se tomu užiteční idioti). takže takto intoxikovaní voliči s radostí a úsměvem na rtu dále delegují právo nechat se okrádat stále stejné skupině lumpů a křiváků. a myslí si jak to těm zlodějům natřeli, když jednou zvýhodní Kalouska, pak zase Babiše. o ty figury přitom nejde v tak zásadní míře.
deflace podporuje zdravé ekonomické chování - spořivost a šetrnost. inflace podporuje plýtvání a utrácení.
žádný osvícený anděl se nestane premiérem, pokud bude hospodařit ve stávajícím nemravném paradigmatu. je to asi stejné jako chtít aby tygr žral zdravou mrkev, a být neustále frustrovaný, že on to ne a ne pochopit.

Nahlásit

-
0
+

Protože od základní školy až po VŠE neustále slyší, že představitelé státu a jeho institucí jsou něco mezi Ježíškem a Rambem - štědře rozdávající z nekonečných zdrojů, s neomylným morálním kompasem. A když se projeví opak, jedná se vždy o selhání jedince, nikoli samotné funkce, kterou zastává. Opak si málokdo připustí, málokdo změní pohled na svět, který je mu vtloukán do hlavy už od dětství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechápu, proč furt Singera někdo kritizuje.
Nerozumím tomu, proč se stále někdo diví jeho krokům.

Vždyť přeci centrální banka je nástroj centrálního plánování, jejím jediným smyslem je manipulace s úrokovou mírou a měnovou zásobou (zcela veřejně a oficiálně!), podpora kartelizace bankovního sektoru (skrze komplikování vstupu konkurence do odvětví - tzv. bankovní dohled), krytí fraudlentního systému částečných rezerv institutem věřitele poslední instance. Jediným důvodem existence CB je provozování a násilné vynucování monopolu jediné "legal tender" legální měny, inflační přerozdělování peněz "od plebsu k elitám" a skryté financování největšího dlužníka, rozhazovače, zloděje, fízla a vraha - státu.

Tak proč se stále všichni diví, že Singer dělá to, k čemu byl povolán??

Nahlásit

-
0
+

Nositel Nobelovy ceny Milton Friedman prohlásil: „Velkou hospodářskou krizi zapříčinil rozhodně FED prostřednictvím stažení z oběhu jedné třetiny peněz mezi lety 1929 a 1933.“ Prostě vyvolali krizi, aby se zbavili nějakých 16 000 bank, které potom v USA zkrachovaly. Z bankovní krize se stala hospodářská a následovala deprese, protože vyletěly úrokové míry a nikdo neměl na splácení. To všechno v už tak složité době po I WW, která by se také těžko bez FEDu v takovém rozsahu uzkutečnila. Asi proto je to jediný případ. V normální prosperující ekonomice s tržním hospodářstvím přece musí ceny klesat. A také klesají, pokud jsou vyjádřené v něčem neočůratelném, jako je třeba zlato. Pokud jsou ale vyjádřeny v papírové měně lepičů rozpočtů, kteří den co den onu měnu znehodnocují, logicky tyto ceny rostou.
Člověk, který celou tu šaškárnu řídí, si samozřejmě nebude likvidovat živobytí a bude nás přesvědčovat, že ho potřebujeme a bez něj by jsme na tom byli mnohem hůř.

Nahlásit

-
0
+