Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fotbalové mistrovství: Spása pro investice do Brazílie

16. 6. 2014
 9 988
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Podobná akce přeci není jen o stavbě stadionů, ve velké většině případů jsou vyšší (někdy i řádově) investice do infrastruktury a souvisejících věcí, které mají význam i mimo akci a mohou se využívat a zhodnocovat i následně. A záleží na konkrétní situaci - v historii olympiád a velkých mistrovství najdete snadno jak příklady, kdy se opravdu vytvořená infrastruktura využila velmi dobře, tak ale i příklady naprosto tragické. Proto si myslím, že obecnou odpověď na vaši otázku vám nikdo seriózní nedá, tohle je nutno brát případ od případu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli autor vysvětluje deficit běžného účtu vyšším odlivem kapitálu, než jeho přílivem, tak to nedává smysl. Vyšší odliv kapitálu vyústí v deficit finančního účtu, což znamená převis úspor nad investicemi a přebytek běžného účtu.
Deficity běžného účtu Brazílie jsou naopak způsobeny vyšším přílivem kapitálu a dovozem investičních celků ať již soukromými PZI, či rostoucí zahraniční zadlužeností především vlády. Financování investic do stadionů a infrastruktury spojené s MS.
Otázka nákladů obětované příležitosti je u takovýchto megalomanských projektů nasnadě.

Nahlásit

-
0
+

Měl bych pár laických otázek. Co až to mistrovství skončí a turisté odjedou? Co to udělá s firmami, které zažily boom při výstavbě pro šampionát a nakoupily si zařízení na úvěr? Co bude se všemi těmi sportovními zařízeními? Jak budou produktivně využita? Neukáže se, že to byla dlouhodobě nevýhodná investice ve srovnání s jinými, které by fungovaly trochu déle, než je jeden šampionát?

Nahlásit

-
0
+