Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak George Lucas vydělal miliardy, změnil svět a ztratil duši

5. 6. 2014
 6 940
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Hezká recenze.

Nahlásit

-
0
+

Jenže vy jste přesvědčen, že ta optika je "zastaralá" a tedy řekněme "špatná". Já vám to neberu, ale najdete dost lidí, kteří si myslí, že zvolna začíná být přežité spíš to "moderní pojetí", kde prostě není podobně přímočaré dělení přípustné a tak se vše relativizuje, vyvažuje, atd. Někdy je ovšem toto ve výsledku velmi násilné...
Kam půjde vývoj do budoucna je otázka. Nicméně tak či onak Lucas byl jeden z velmi mála lidí, který si troufl hodit v dnešní době módní trendy za hlavu i u takto velkého projektu, a dělat tak, jak chtěl, což mu podle mě slouží ke cti.

Jinak moje osobní hodnocení Red Tails není nějaké absolutorium ani náhodou, dal bych něco kolem 70%, tedy slušné ano, ale dokonalé zdaleka ne. Tvrdím pouze, že velká část kritiky tohoto filmu vlastně ani moc nebyla o filmu, ale spíš o tom, že kritikům nezapadal do jejich škatulek a ideového schématu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže oba souhlasíme s tím, že Red Tails se na svět dívají zjednodušující, zastaralou optikou? To je dobře... A že Lucas je přesvědčený, že ono zjednodušení je nějaký odvážný přínos (jak naznačoval, vnímá film jako odvážný boj za práva černochů, který byl odmítnutý proto, že kritici jsou rasisti, ačkoliv je to nesmysl - filmů o rovnoprávnosti černochů vznikly desítky, i bez podobného zplošťování, a právě to je ten problém), ještě víc podtrhává mou pointu. Vážně mám pocit, že píšete něco, co potvrzuje moje slova, ale z nějakého důvodu si myslíte, že je to vyvrací. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když jsme tak u toho, tak i zmíněný film Red Tails nebyl zdaleka tak špatný, jak naznačujete v článku. A na tvrzení Lucase o "nepřipravenosti světa" je kus pravdy, pokud se totiž podíváte, jak to opravdu bylo s kritikou filmu, tak zjistíte trochu složitější obraz. Kolem filmu se totiž vyrojilo hodně reakcí různých "profesionálních aktivistů", kteří tvrdili, že podává tehdejší segregaci v armádě nevhodně, že ji ve výsledku zlehčuje, atd. S tím minutím vkusu o desítky let je to také spíš tvrzení aktivistických kritiků, kterým nebylo pochuti, že je točen ve starším přístupu k charakterům, kdy (cituji) "when good guys were good, and bad guys bad", zatímco dnes si kritika relativizování téměř vynucuje. Další kritici zase napadali "rasovou nevyváženost" hlavních rolí, kdy ve filmu vlastně není jediný bílý hrdina, zatímco obecně si američtí tvůrci důsledně hlídají vyváženost černoch-běloch...
Ale je tohle opravdu důvod ke kritice Lucase? Nejsem si tak docela jistý, připadá mi, že se podobným směrem posouvá pomalu více filmů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Začnu od konce - Willow a Labyrint byly finančně ne moc úspěšné a rozhodě ne moc populární (Labyrint vyloženě propadl). Ano, nezapomnělo se na ně, ale že by se na ně vzpomínalo v dobrém,bych zrovna neříkal. Právě tyhle filmy dokazují, že Lucas nedokázal rozjet jinou značku než Star Wars (když Indiana Jonese vnímá svět jako Spielbergovu značku). Že Lucasovy firmy, zvláště ty technologické, mají na svědomí další věci, je jasná věc, ale v textu jsem hodnotil oním termínem one hit wonder Lucase coby umělce, možná jsem to měl víc zdůraznit - tady asi pramení ten konflikt. Protože firmu na triky opravdu nevnímám umělecky, ale ryze technicky - kdyby si Leonardo da Vinci otevřel krám s kvalitními štětci, asi to taky nepřipíšeme na seznam jeho děl...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přestože jsem poslední, kdo by kladně hodnotil všechny Lucasovy počiny (speciální edice Star Wars, prequelová trilogie, zmiňované Red Tails, mlžení okolo svého tvůrčího procesu,...), článek je dle mého názoru napsán velmi tendenčně a zamlčuje mnoho skutečně skvělých věcí, které díky tomuto muži vznikly nebo které posvětil. I jen bodově je to velice působivý přehled: - společnost ILM, stále jeden z největších a nejúspěšnějších podniků na výrobu filmových triků - vznik studia Pixar, - zvukový standard THX, - skvělé počítačové hry studia LucasArts nejen se StarWars tematikou (adventury) - revoluce v kinematografii v podobě spolupráci na vývoji první digitální kamery pro Ačkové produkce (a další milníky na vývoji digitálního filmového workflow) - tolerance a dokonce podpora fanouškových filmů (v Hollywoodu naprostá výjimka) - podíl na úspěšných televizních produkcích, které zvedly technickou úroveň ve svém žánru (Mladý Indiana Jones, animovaný seriál The Clone Wars) - neoddiskutovatelná filantropie (je jedním z účastníku iniciativy nejbohatších Američanů, kteří hodlají půlku svého majetku dát na charitu) Původní Star Wars byly inspirovány mnoha Lucasovými vzory a jejich příběh údajně věrně kopíruje Kurosawovy filmy, nicméně tvrdit že jsou nakradené po tom, co na jejich scénáři 6 let tvrdě pracoval, je přinejmenším neomalenost. Stejně tak je přinejmenším neuctivé označovat tvůrce a producenta 2 tak úspěšných sérií a několika dnes již kultovních filmů (Willow, Labyrint, ...), jako "one hit wonder".

Nahlásit

-
0
+

Jak koukám na ten popis ... nakradl, co mohl ... protřele odmítl ..., tak to vypadá autorovi skutečně Lukas něco ukradl :-) No nevím, jestli všechny jeho kroky byly motivovány temnou zištnou touhou, ale staré Star Wars mám rád, první dva nové díly jsem dal a ten třetí mě přišel skvělý :-)

Nahlásit

-
0
+