Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsou jen dvě jistoty: Daně a dluhy

29. 5. 2014
 7 823
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nebude to poprvé, co zkolabuje systém a dokonce to nebude ani poprvé z důvodu tisku papírové měny. Vždy to má stejný průběh, je jedno, v jaké době se to stane. V malém měřítku to vidíme v živém přenosu na Ukrajině. Tak jak se bude blížit konec, tak jedna část Wallstreetu obviní ze všech nepravostí tu druhou. Když už máme viníky, tak je třeba je potrestat. Tady poslouží dobře ta nejprostší část mainstreetu, která je přirozeně naštvaná a vysvětlovat těmto lidem něco jako inflace nebo FIAT měna nemá smysl. Těm stačí nějaká jednoduchá pohnutka tipu podívejte jaké májí bohatství, to ukradli vám, okrádají národ, musíme je potrestat, tady máte jídlo a zbraně a udělejte, co je správné. Začne teror, protože je těžké oddělit ty hodné od těch zlých a sposta magorů začne zabíjet prostě jen proto, že může. Odskáče to pár členů Wallstreetu a zemře hodně členů mainstreetu, mnohdy i těch, kteří čekali doma s rodinou, jak to dopadne, ale měli smůlu, že právě na nich si někdo vybil svůj vztek. Až se to trochu uklidní, tak ta část Wallstreetu, která označila viníky a dodala jídlo a zbraně, bude nadšeně jmenovaná do vládních postů a vymyslí pro nás nový lepší systém. Vždyť ty papírové peníze fungovaly přes sto let a zajistili nám nejlepší léta v historii, problém nejsou papírové peníze, problém byli ti, které jsme svrhli, a kteří ony peníze zneužívali. Teď je tu ale nový začátek, vydáme nové peníze, vytvoříme nové úřady, které budou vykonávat dohled, aby se to už nikdy nemohlo stát. A jedééééém dál. A ti co křičí, že kvůli tomuto do ulic nevyšli, protože je to stejné jako dřív jenom s jinou bandou, ti budou umlčeni. Jsou to nepřátelé státu a národa, teroristé, se kterými nesmíme mít slitování. Tak na ně pošleme tu nejprostší z prosté části mainstréétu, ze které vytvoříme nové represivní složky státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

FED nákupy amerických dluhopisů za natištěné peníze (QE) údajně omezuje, ale někdo jiný v tom evidentně pokračuje: http://proinvestory.cz/co-se-skryva-za-belgickym-vlastnictvim-us-bondu

ECB se asi přidá: http://www.investicniweb.cz/2014/5/29/nick-beecroft-saxo-bank-ecb-v-cervnu-snizi-sazby-silne-euro-si-ale-vynuti-kvantitativni-uvolnovani-na-konci-roku/

Otázka je, co z toho vyvodit.
Že již nikdy nepřijde korekce na burze, nemovitosti již půjdou jen a jen nahoru, nikdy nedojde k dalšímu bankrotu systémově důležité banky (ala Lehman) a nikdy již nepraskne žádná bublina? (http://www.mises.cz/clanky/pr vni-vlastovky-kdy-praskne-inte rnetova-bublina-1448.aspx)

No FED, ECB (ale vlastně i třeba čínská centrální banka a další) se o to evidentně snaží.
Otázka ale je, zda se jim to může dařit "navěky" a jak dlouho to "navěky" bude trvat.

Podle mne z toho plyne následující: kdo s nákupem nemovitosti či akcií čeká na korekci (aby se pak dále vezl na nekonečném růstu), ten se možná nedočká. Nějakou dobu (klidně i řadu let) trhy jen porostou. Sebemenší náznak korekce se bude přebíjet monetární expanzí, dluhy porostou, nezaměstnanost bude přinejlepším stagnovat, nůžky mezi Wallstreet a "mainstreet" se budou dále rozevírat, struna se bude napínat naprosto do krajnosti a až to praskne, nastane zcela nekontrolovatelný a nepředvídatelný proces. Ten vedle kolapsu burzy, zhroucení cen státních dluhopisů, hyperinflace, atd... bude mít i dopady na společenské uspořádání: mainstreet bude chtít revoluci proti Wallstreet, ožebračení penzisti bez příjmu budou hledat zastání u kohokoli, kdo je bude chtít vyslyšet, produktivní menšina bude hledat zastání u kohokoli, kdo filosoficky ospravedlní a fyzicky prosadí konec jejich daňového zotročení, atd... najednou v pohybu bude naprosto vše, staré jistoty a pravidla přestanou existovat a co z toho vzejde, naprosto není možné odhadnout.

Nahlásit

-
0
+