Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Podojte stát. Přihlaste se do eurovoleb!

27. 5. 2014
 12 229
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Plnoprávný" je klíčové slovo. Plnoprávný znamenalo 18+ AND muž AND svobodný (ne otrok). Nevím kolik bylo v Řecku tehdy otroků, ale s jistotou můžeme říct, že podle dnešních kriterií nemohla tehdejší účast (nikoliv volební, protože volby neměli) být větší než 50%. Leda že by z nějakého důvodu měli velkou disproporci v pohlavích. A když k tomu připočítáte otroky a ty, co zůstali doma, tak nevím, jak nízko se dostanete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím nesouhlasím, protože potom nutíte lidi jít k volbám i v případě, že si z nabídky nic nevybrali a volit tak nejmenší zlo, nicméně z jejich pohledu pořád zlo. Není potom moc velký rozdíl, jestli volíte jako za komančů jednu stranu nebo dnes, kdy je více stran, ale jejich program se liší jen procentem, které chtějí dát na soc. výdaje. To pak můžeme volby udělat povinné, jak chtěl pantáta z Hradu. Jestli lidi k volbám nepřijdou, má to asi nějaký důvod a na tom by se mělo zapracovat a ne nutit lidi karabáčem. Obávám se, že zatím ještě nikdo nevysvětlil, co se v Evropě změní, když Česká republika pošle do Bruselu jinou ( mírně jinou) partu než minulých 5 let, aby člověk věděl, o co se hraje. Pokud je ale odpověď, že se nezmění vůbec nic, tak bude těžké přesvědčit lidi, aby k volbám přišli i příště i za 100 let. Je pak otázka, k čemu to celé je?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jednoduchý lék na účast v Eurovolbách by bylo zavedení proporcí národních zástupců až na základě odevzdaných hlasů, nikoli na základě předem daných (přizpůsobených) poměrů obyvatel členských zemí. Tedy pokud by Němců přišlo k volbám procentuálně dvojnásobek, měli by dvojnásobné zastoupení v poměru k počtu obyvatel. A to by bylo najednou voličů! ...jen by se těžko obhajovala mantra, že se v EU nehraje o národní zájmy....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Slyšel jsem lepší definice:
"Democracy is the art and science of running the circus from the monkey cage."
"Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance."
"Democracy is also a form of worship. It is the worship of Jackals by Jackasses."
H.L.Mencken

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na Wikipedii je demokracie definována takto: Demokracie je takové uspořádání státu, ve kterém „lid“ (řecky demos), tedy společenství všech plnoprávných občanů – a ne (pouze) jedinec nebo (malá) skupina či některé skupiny mocných – vykonává správu věcí společných, veřejných, včetně vládnutí – neboli suverenitu.

18% mi připadá jako malá skupina a mluvit potom o vládě lidu či demokracii je směšné. Jak můžou být takové volby platné? Žádné volby by neměly platit, pokud není účast alespoň cca 60%

Nahlásit

-
0
+