Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Státní spořicí dluhopisy. Složité počty maskují nízký výnos

22. 5. 2014
 15 935
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nehledě na to, že u státu není vůbec jisté, zda podmínky během smluvní doby nezmění, jak se to už dvakrát stalo se stavebním spořením ! Uzavřete smlouvu za nějakých podmínek a během 6 let se tyto podmínky dvakrát dost významně změní a na konci zjistíte, že dostanete o dost méně než bylo původně slíbeno a navíc se k penězům dostanete až kdoví kdy, protože vznikly byrokratické překážky, které při sjednávání neexistovaly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě tak cpát prachy Státu do chřtánu, když každoročně nakrade přes bilion korun...

Nahlásit

-
0
+

Všichni ministři mají povinnost postupovat s péčí řádného hospodáře. Jestliže ministr financí není schopný udělat vyrovnaný rozpočet a seká dluhy, měl by se alespoň snažit o to, aby ony dluhy byly co "nejlevnější" Jestliže to nedělá a místo toho, aby se snažil dluhopisy prodat co nejlevněji na trhu, vydává nákladnější "spořící dluhopisy", aby si pracháči mohli za naše daně bezpečně uložit svoje prachy se zajímavým úrokem (platilo především u minulých emisí), tak bezesporu nejedná s péčí řádného hospodáře a patří za mříže a je úplně jedno, jestli se jmenuje Kalousek nebo Babiš. Termíňáky jsou výnosnější, protože jsou zainvestované rizikověji, ale díky pojištění vkladů nás to (jakoby) nemusí trápit, což je další pokřivení trhu.
Místo toho, aby jsme sledovali úroky na SSD, by jsme se měli ptát, proč je vůbec potřebujeme. Přijde mi trochu masochistické koupit si dluhopis na spoření, když mí nejdřív stát musí prachy vytáhnout na daních z levé kapsy, aby mně potom několik z nich nasypal do pravé. Stejně je to se stavebním spořením, jsou to v podstatě takové státem organizované pyramidové hry a všichni víme, jak takové hry nakonec dopadnou.

Nahlásit

-
0
+