Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Deset let v EU. Vyplatilo se nám členství? A co kdybychom řekli ne?

16. 5. 2014
 30 058
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ten graf pana Michla je nejlegračnější odpovědí ze všech.

Pan Michl prostě vzal HDP a protáhnul jej pravítkem na pomyslném průměru.

To že mezi lety 2000 - 2008 bolo HDP taženo především a hlavně expanzí úvěrů a dluhů, což prostě z logiky věci nelze protáhnout pravítkem na konstantní růst až do roku xy ho vůbec nezajímá.

Dalším nesmyslem je slovo doženeme. Nedoženeme je. Když už něco doženeme, tak jedině jejich současnou úroveň, která bude ale v roce 2050 už daleko někde jinde. Takže takové politická demagogie.

Ale co čekat od člověka, který vidí ekonomický přínos naší země v tom, že by tady Elon Musk postavil další montovnu. Podle pana Michla by měla ČR usilovat o to, aby Tesla postavila výrobní závod v ČR. Podle pana Michla je to supermoderní technologická firma a tak by to prý nebyla jen další montovna.

A takovej člověk je poradcem vlády a významným zaměstnancem banky ? Nedivím se, že banky u nás žijí především z poplatků, když zaměstnávají takovéhle odborníky.

Nahlásit

-
0
+

Hmmm... Kdy že to vznikla EU? Kdy že to vznikla v současné podobě? A od kdy se naží tak usilovně integrovat a federalizovat až se s toho dělá špatně? To je to tři čtvrtě století?
Přesně stejně mohl argumentovat komunista v roce 89 - vždyť už 40 let tu máme mír, nikdo nikoho nevraždí a politici jsou "jakž takž" odpovědní...
Nevím, ale připadá mi, že se pletete korelaci s kauzalitou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak by na tom mohl celek vydělat? Víte jak funguje EU? To není jako dobrovolný obchod ze kterého mají užitek obě strany. Nepřijdete do Bruselu a neřeknete ,,Dobrý den. Rád bych další pětiletku evropského přátelství. Tisíc eur? Fajn, to by šlo."
Tady se prostředky berou pod hrozbou násilí a to nemůže nikdy znamenat přínos. Leda jen pro úzkou skupinu mající to pod palcem.
Nějak nevím co všechno se započítávalo do plusů pro EU, ale mám takový neblahý pocit, že to byl např. "volný obchod". Takže, bezcelní přístup na většinu evropských trhů zajišťuje smlouva o EHP. Ta existuje vně EU, přestože ta ji ovlivňuje - negativně, přijímáním přehršle regulací. A samozřejmě pro obchod mimo EU existuje brutální hradba. Výsledek je, že země EHP mají díky EU silně regulovaná hospodářství s velmi obtížným přístupem na ně. Tak připomínají spíše hospodářství Třetí říše či Napoleonovu kontinentální blokádu než země volného obchodu. Pokud by šlo jen o volný obchod, mohli se představitelé daných zemí uzavřít velmi stručnou a jasnou dohodu - ,,Členské země ruší veškerá cla (přinejmenším mezi sebou) a zavazují se nediskriminovat cizí zboží a služby." Spotřebitelé by si sami rozhodli, jestli mají chuť na zakřivený banán nebo zda-li chtějí svítit žárovkou. A celá ta struktura by nebyla třeba. Ale tady šlo od začátku o moc.
Taky by mne zajímalo jak se počítaly náklady. Nějak se mi totiž nezdá, že bychom byli v plusu i při tom tupém porovnání s čerpanými dotacemi. To máte přímé rozpočtové příspěvky, výpalné z DPH (a povinné minimální sazby), 75% veškerých cel z dovozů mimo EU (a povinnost vůbec nějaká cla mít), daně nakázané od EU - tzv. ekologické daně (elektřina, zemní plyn, pevná paliva), spolufinancování všech těch projektů, náklady na další úředníky (jak v Bruselu, tak v ČR), "obnovitelné zdroje", náklady všech směrnic, certifikátů a bůhvíčeho....Kolik času a peněz tohle všechno stálo? I v tomto srovnání musíme být brutálně v mínusu.
Pak ještě jen krátce o úloze EU v evropském míru. Opravdu mě nenapadá jak by EU mohla zabránit válce Francie s Německem, nebo třeba Malty s Kyprem. To jako Van Rompuy udělá tytyty nebo Barroso pohrozí frontálním útokem maoistů z evropského parlamentu? Není to spíš tak, že Evropané prostě odmítli myšlenku války, ještě předtím než nějaké EU nebo její předchůdci začali fungovat? Abych použil jeden (mnou upravený) citát Ludwiga von Misese: ,,Pokud Evropané odmítli myšlenku války, je EU zbytečná. A pokud neodmítli myšlenku války, je EU zbytečná."

Nahlásit

-
0
+

„Největší přínos EU není v ekonomice, ale v politice. Už skoro třičtvrtě století si tu nepodřezáváme navzájem krky, nejsou tu občanské války, politici se chovají jakž takž odpovědně.“
Totéž by se dalo říci o RVHP. Korelace != kauzalita.

„přijaté peníze rozdělit per capita a složenkou poslat lidem, kteří je utratí, uloží,investují.“
Proč to dělat jednoduše když to jde složitě? Snížením daní a státních odvodů do EU dosáhnete téhož a ušetříte na zbytečných byrokratech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jak je možné souhlasit s Pavlem Kohoutem a zároveň "rezonovat" s Havlíčkem, který je zrovna takovým příkladem dotačního takypodnikatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Největší přínos EU není v ekonomice, ale v politice. Už skoro třičtvrtě století si tu nepodřezáváme navzájem krky, nejsou tu občanské války, politici se chovají jakž takž odpovědně. Souhlasím s názorem p. Kohouta - dotace naprosto ničí český ekonomický prostor. Nejlepší by bylo žádné dotace nerozdělovat, ale přijaté peníze rozdělit per capita a složenkou poslat lidem, kteří je utratí, uloží,investují. A také názor p. Havlička u mně rezonuje.

Nahlásit

-
0
+